Odbory mají novou taktiku. Lákají nové členy na slevy

Odbory

Odbory

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na internetu zprovoznila benefitní portál www.odboryplus.cz, na kterém odboráři hned po registraci dostanou zdarma platební kartu s 500 korunami a navíc mohou čerpat různé slevy například na jízdu vlakem, pohonné hmoty či nákupy. Vedení ČMKOS projekt zdůvodnilo snahou pomoci členům v době vládních restrikcí a připustilo, že tento projekt může zvýšit zájem o členství v odborech, které evidují pokles počtu odborářů.

Zástupci ČMKOS uvedli, že úvodní členský benefit v hodnotě 500 korun nebude hrazen z peněz odborové centrály. Financovat jej prý budou obchodní partneři, kteří se do tohoto projektu zapojili, a díky tomu mohou získat statisíce nových zákazníků. Na projektu se podílí například České dráhy, Benzina, Equa bank či Tesco Stores ČR a počet firem se má průběžně zvyšovat.

„Trh se službami je nasycen a pro každou společnost je velmi složité získat zákazníky. Aby velké firmy dokázaly oslovit tak velkou skupinu, jakou mají k dispozici odboráři, tak musí jít s nabídkou takzvaně až na krev,“ komentoval fungování benefitního programu Jiří Paták z portálu Chytryhonza.cz, který se na projektu podílel.

Vedení ČMKOS vypočítalo, že pokud půl milionu odborářů využije aspoň základních výhod uveřejněných na portále Odboryplus.cz, tak ročně ušetří za výdaje na služby a výrobky běžné spotřeby několik miliard korun. „Do projektu vkládám velké naděje. Odborářům i jejich rodinám může ušetřit nemalé finanční prostředky, což v dnešní těžké době každý přivítá,“ uvedla místopředsedkyně ČMKOS Radka Sokolová.

Sleva na dráhy i levnější benzín

Mezi aktuálně nabízené bonusy patří například in-karta Českých drah se slevou 36 procent, hypotéka se sníženou sazbou o 0,3 procenta, zdarma kredit mobilního operátora Vodafone v hodnotě 180 korun, sleva 0,5 koruny na litr pohonné hmoty u čerpacích stanice Benzina či body do věrnostního programu obchodního řetězce Tesco.

Odborníci přínos tohoto nového projektu pro řadové odboráře hodnotí zatím opatrně. „Na spolupráci budou profitovat zejména odbory a obchodní partneři. Ani pro odboráře nemusí jít o špatnou nabídku, otázkou však je, jestli by nezískali ještě lepší podmínky, kdyby se porozhlédli po celém trhu a po všech možnostech, které mají,“ sdělil Jan Lener ze společnosti Broker Consulting.

Přímo na benefitním portálu Odboryplus.cz vedle nabídky bonusů ČMKOS zmínila i výhody členství v odborech a nechybí ani žádost o přijetí do odborového svazu. Sokolová připustila, že tento projekt může mít příznivý vliv na vývoj počtu odborářů, kterých v posledních letech ubývá. Zatímco v roce 2004 bylo evidováno 800 tisíc odborářů, tak v roce 2006 jich bylo 610 tisíc a nyní se jejich počet pohybuje pod hranicí půl milionu.