ODS chce po kandidátech do Sněmovny podepsat etický kodex

Úřadující předseda ODS Martin Kuba a místopředsedkyně strany Miroslava Němcová.

Úřadující předseda ODS Martin Kuba a místopředsedkyně strany Miroslava Němcová. Zdroj: ctk

Kandidáti ODS, kteří se budou chtít účastnit předčasných voleb do Poslanecké sněmovny, budou muset podepsat etický kodex, jenž je zaváže k tomu, že by v případě odsouzení složili dobrovolně svůj mandát. Po zasedání výkonné rady ODS to oznámil úřadující předseda strany Martin Kuba. Krok má posílit důvěru voličů v pravicovou stranu.

„Budeme chtít, aby všichni kandidáti kodex podepsali,“ uvedl Kuba. Co prosazujeme, je logické, doplnila ho místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Znění etického kodexu připraví grémium strany.

Širší vedení ODS také schválilo pravidla pro sestavování kandidátních listin, do podoby kandidátek bude mluvit i grémium strany. Vstoupit bude moci do jmenování jednotlivých kandidátů i jejich pořadí na kandidátce.

ODS podle svých představitelů zatím nerozhodla, kdo stranu povede do voleb, lídr podle Kuby vzejde z demokratického procesu. Jednat by se o tom mohlo na další výkonné radě. Místopředseda strany Jiří Pospíšil před začátkem jednání řekl, že by to podle něj měla být šéfka Sněmovny Miroslava Němcová.

Na jižní Moravě by kandidátku mohl vést exministr školství Petr Fiala. „Má podporu vedení strany,“ sdělil Kuba. Fialu označil za silnou pravicovou osobnost. Na volební kampaň chce podle Kuby ODS dát zhruba 40 až 50 milionů korun.