ODS vyměnila celé vedení. Po Fialovi uspěli i starostové či europoslanci

Po prvním kole volby místopředsedů se podařilo zvolit dva - europoslance Evžena Tošenovského (vlevo) a starostu středočeské Líbeznice Martina Kupku (vpravo).

Po prvním kole volby místopředsedů se podařilo zvolit dva - europoslance Evžena Tošenovského (vlevo) a starostu středočeské Líbeznice Martina Kupku (vpravo). Zdroj: ctk

Po jasné volbě Petra Fialy do čela ODS delegáti olomouckého kongresu obměnili celé vedení strany. Jako prvního místopředsedu zvolili europoslance Jana Zahradila, který získal 294 hlasů. V boji o posty řadových místopředsedů hladce uspěli starosta Líbeznice Martin Kupka, europoslanec Evžen Tošenovský a jihlavský senátor Miloš Vystrčil. Situace se zdramatizovala až při volbě čtvrtého místopředsedy, v níž během noci nakonec vyhrál primátor Olomouce Martin Novotný.

Novotný byl zvolen až ve třetím kole druhé volby v noci na dnešek. Porazil starostku severočeské Obrnice Drahomíru Miklošovou. V první volbě přitom Novotný nominaci odmítl a vůbec nekandidoval.

Jan Zahradil získal 294 hlasů. Po svém zvolení poděkoval za podporu a řekl, že je rád, že se svým soupeřem Pospíšilem nevedli kampaň proti sobě. Bývalého šéfa resortu spravedlnosti Jiřího Pospíšila podpořilo 193 členů sněmu ODS. Pospíšil se pak neúspěšně ucházel o pozici řadového místopředsedy, z volby nakonec odstoupil. Ve vedení partaje tak skončil.

Bývalý rektor a ministr školství Petr Fiala – nově zvolený lídr bývalé vládní strany, která se po historickém propadu v loňských volbách ocitla v těžké krizi – získal podporu drtivé většiny sněmu. Pro Fialu hlasovalo 437 delegátů z celkových 546. Jeho protikandidáti europoslanec Edvard Kožušník a exšéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová dostali jen 32, respektive 66 hlasů.

ONLINE:

00:35Čtvrtým místopředsedou je nakonec primátor Olomouce Novotný

Martin Novotný (41) porazil v nočním třetím kole druhé volby starostku Obrnice Drahomíru Miklošovou. Novotný je primátorem Olomouce od listopadu 2006, znovuzvolen byl v roce 2010.

Čtvrtým místopředsedou se 19. ledna 2014 po půlnoci nakonec stal olomoucký primátor a poslanec Martin Novotný.Čtvrtým místopředsedou se 19. ledna 2014 po půlnoci nakonec stal olomoucký primátor a poslanec Martin Novotný. | ctkMartin Novotný je členem ODS od roku 1996, v letech 2000 až 2001 byl místopředsedou celostátní organizace Mladých konzervativců. Absolvoval pět ročníků filozofie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, studium nedokončil (foto: ČTK).

22:21 O poslední post se utká šéf pražské ODS Filip Humplík, náměstek primátora Hradce Králové Martin Soukup, senátorka Daniela Filipiová a znovu se do souboje vrátila starostka obce Obrnice na Mostecku Drahomíra Miklošová a primátor Olomouce Martin Novotný, který se v první volbě nominace vzdal.

22:14Pospíšil ve vedení ODS nebude

Do čtvrtého kola volby posleního místopředsedy byli z pléna nominováni noví kandidáti. Celkem zaznělo deset jmen, polovina se nominace vzdala. Z volby odstoupil i Jiří Pospíšil, který tak ve vedení ODS končí. V něm tedy nezůstane nikdo z dosavadního vedení strany.

21:49 Mezi Pospíšilem a Sokolem se nerozhodlo ani v třetím kole, hlasovat se tak bude ješte počtvrté. Ani jeden z kandidátů totiž nedostal nadpoloviční počet hlasů. Pro třetí kolo bylo vydáno 500 hlasovacích lístků: 149 lístků se vrátilo prázdných, 15 neplatných. Jiří Pospíšil dostal 170 hlasů a Petr Sokol 166 hlasů.

20:31 Ve druhém kole volby byl místopředsedou ODS zvolen senátor Miloš Vystrčil. O poslední post se ve třetím kole utká Jiří Pospíšil a politolog Petr Sokol. Výsledky budou známé po 21:30.

19:46 Do druhého kola postoupili Miloš Vystrčil, Jiří Pospíšil, Petr Sokol a Alexaxder Bellu. Z nich budou delegáti volit dva řadové místopředsedy. Konečné výsledky budou známy po 20:30.

19:44Místopředsedy byli v první kole zvoleni Martin Kupka a Evžen Tošenovský

Starosta středočeské Líbeznice Martin Kupka (38) získal 291 hlasů. Europoslance a bývalého primátora Ostravy a hejtmana Moravskoslezského kraje Evžena Tošenovského (57) podpořilo 286 delegátů.

Po prvním kole volby místopředsedů se podařilo zvolit dva - europoslance Evžena Tošenovského (vlevo) a starostu středočeské Líbeznice Martina Kupku (vpravo).Po prvním kole volby místopředsedů se podařilo zvolit dva - europoslance Evžena Tošenovského (vlevo) a starostu středočeské Líbeznice Martina Kupku (vpravo). | ctkPo prvním kole volby místopředsedů se podařilo zvolit dva - europoslance Evžena Tošenovského (vlevo) a starostu středočeské Líbeznice Martina Kupku (foto: ČTK).

18:42Olomouckému primátorovi Novotnému zřejmě vadil Langer

Novotný se rozhodl vzdát kandidatury na řadového místopředsedu poté, co byl zvolen za prvního místopředsedu Zahradil, kterého sám volil. Důvodem odstoupení bylo podle něj hlavně to, aby se netříštily síly. Poukázal přitom na to, že člověk, který nemůže zastupovat ODS navenek, ji chce i nadále z povzdálí řídit. Nepřío tak narážel zřejmě na Ivana Langera, který je na kongresu přítomen.

17:51Blahopřání od Nečase

Bývalý premiér a šéf ODS Petr Nečas poblahopřál Fialovi ke zvolení do čela strany a silné podpoře. „Přeji mu úspěch při vedení ODS,“ uvedl.

17:33O posty řadových místopředsedů usiluje devět adeptů

Kandidáti na místopředsedy: Martin Kupka, Drahomíra Miklošová, Jiří Pospíšil, Petr Sokol, Oldřich Vlasák, Miloš Vystrčil, Jiří Janků, Alexander Bellu a Bohuslav Svoboda.

17:28Kubera a Novotný odstoupili

Kandidatury na řadové místopředsedy se podle informací České televize vzdali senátor Jaroslav Kubera a olomoucký primátor Martin Novotný.

Senátor Jaroslav KuberaSenátor Jaroslav Kubera | ctkSenátor a dlouholetý primátor Teplic Jaroslav Kubera při svém projevu na kongresu strany (foto: ČTK).

16:37Politolog Tomáš Lebeda: Fiala se bude potýkat s roztříštěností ODS

Cestu za splnění cílů mohou Fialovi podle Lebedy komplikovat někteří lidé z regionů. „Nechci říkat přímo, že to za všech okolností musí být kmotři a podobné struktury, ale ty regiony se chovají velmi nezávisle,“ řekl.

15:59Prvním a statutárním místopředsedou ODS byl zvolen europoslanec Jan Zahradil

Zahradil, který získal 294 hlasů, porazil exministra spravedlnosti a poslance Jiřího Pospíšila, jemuž delegáti dali 193 hlasů.

První místopředseda ODS Jan ZahradilPrvní místopředseda ODS Jan Zahradil | ctkNová pravá ruka šéfa ODS Jan Zahradil (foto: ČTK).

15:14 Jan Zahradil: „Byl jsem historicky prvním místopředsedou, vtiskl jsem této funkci podobu. Velice dobře vím, že to později nefungovalo to, když si dvojka hrála na jedničku. Jsem připraven být skutečnou stranickou dvojkou.“

15:12Zahradil chce vytvořit s Fialou ideální tandem

„Já jsem Čech, Fiala Moravák. Když utvoříme s Petrem Fialou tandem, mohl by to být důkaz, že jsme strana celostátní, otevřená novým tvářím. Já tu funkci dělat chci, dělat ji mohu a dělat ji umím,“ prohlásil Jan Zahradil, který se stejně jako Pospíšil uchází o funkci 1. místopředsedy.

Delegáti kongresu ODS, 18. ledna 2014Delegáti kongresu ODS, 18. ledna 2014 | ctkDelegáti olomouckého kongresu ODS (foto: ČTK).

14:58Jiří Pospíšil: Není možné, aby hlavním lídrem opozice byl Miroslav Kalousek

Podle Pospíšila, který kandiduje na 1. místopředsedu, musí být hlavní opoziční silou ODS. „Musíme s opozicí umět komuniíkovat, ale zároveň se s nimi utkat o mediální prostor. Dnes a denně musíme analyzovat chyby vznikajícího kabinetu,“ prohlásil v kandidátském projevu Pospíšil.

14:49Fiala se chystá sestavit stínovou vládu

„Jsem přesvědčen, že veřejnosti představíme takovou stínovou vládu, kde budou i renomovaní ekonomičtí experti a že se vrátíme k tomu, co bylo pro ODS typické. A to že byla mimořádně kompetentní právě v ekonomických otázkách,“ prohlásil nový šéf ODS.

14:34Sobotka poblahopřál Fialovi

Čerstvě jmenovaný premiér a předseda nejsilnější parlamentní strany ČSSD Bohuslav Sobotka věří, že ODS pod Fialovým vedením přispěje v Poslanecké sněmovně k rozumné komunikaci mezi vládou a opozicí. Občanští demokraté se prý nesmí strhnout k agresivní politice nulové tolerance.

14:26Partaj čeká dlouhá cesta zpět

Podle Petra Fialy cesta ODS zpátky nahoru není záležitost několika týdnů a měsíců, ale spíše let. „Budeme se snažit dělat vše pro to, abychom v těchto volbách dosáhli co nejlepšího výsledku,“ dodal.

14:22Fiala: Začíná nová kultura ODS

Vyzval spolustraníky, aby spolu s ním poděkovali minulému předsedovi Petru Nečasovi, který podle Fialy pro ODS udělal hodně, dále Kubovi i Němcové, kteří byli ve vedení strany v obtížné době.

Nový předseda ODS Petr Fiala po svém zvolení šéfem stranyNový předseda ODS Petr Fiala po svém zvolení šéfem strany | ctkNový šéf ODS Petr Fiala při vyhlašování oficiálních výsledků volby předsedy (foto: ČTK).

14:10Kongres vyhlásil oficiální výsledky volby předsedy

Novým šéfem ODS se stal exministr školství Petr Fiala. Hlasovala pro něj drtivá většina delegátů sněmu. Dostal 437 hlasů, tedy asi 80 procent. Porazil europoslance Edvarda Kožušníka, který získal 32 hlasů, a místopředsedkyni Miroslavu Němcovou s 66 hlasy.

12:59 Delegáti již ukončili volbu šéfa partaje a teď mají až do 14. hodiny přestávku. Poté bude nový předseda ODS vyhlášen.

Senátor Jaroslav Kubera přichází do volební místnosti kvůli volbě předsedy ODS.Senátor Jaroslav Kubera přichází do volební místnosti kvůli volbě předsedy ODS. | ctkSenátor Jaroslav Kubera přichází do volební místnosti kvůli volbě předsedy ODS (foto: ČTK).

12:51Komentátor Leschtina: V ODS je znatelné napětí mezi starými a novými tvářemi

Podle Jiřího Leschtiny je jedno, kde se konají zákulisní dohody. Je prý důležité, co udělá Petr Fiala, pokud bude zvolen. „Petr Nečas v roce 2010 řekl přesně, koho tam chce. Pavel Bělobrádek také. Fiala může v jednom okamžiku může změnit průběh kongresu zcela naruby,“ uvedl Leschtina v ČT.

12:41 ČT: Největší potlesk po projevu si zasloužil Petr Fiala, někteří delegáti dokonce tleskali ve stoje. Naopak projev Edvarda Kožušníka nechal lidi v sále zcela chladnými, někteří delegáti dokonce během něj kroutili hlavou. Potlesk sklidil i dlouhý projev Miroslavy Němcové.

12:15Miroslava Němcová nebude kandidovat na místopředsedkyní

Němcová v projevu potvrdila, že nebude kandidovat na první ani na řadovou místopředsedkyni. „Není v tom zhrzenost ani ješitnost, jen jsem si v této kampani ověřila svou cenu.“

12:11Němcová: Voliče nezajímá, kolik má strana místopředesdů

Veřejnost podle expředsedkyně sněmovny zajímá, jestli se straně podaří přetrhat poslední nitky klientelistických vazeb a zda nebude mít kostlivce ve skříni.

11:58Němcová: Spolupráce s STB již není vnímána jako kariérní překážka v politice

Podle Miroslavy Němcové se zásadně zvyklosti v zemi, mění se postavení prezidenta, dochází k oslabení demokratické politiky, kdy se do popředí dostávají antisystémová podnikatelská hnutí. „Proti celému polistopadovému vývoji je veden zázsadní útok. ÚSTR je paralyzován. Spolupráce s STB již není vnímána jako kariérní překážka v politice.“

11:39Kožušník: Strana se může dostat na hlavní politický koridor z odstavné koleje navrácením důvěry

„My toho našim voličům dlužíme sakra hodně. Předseda by měl skládat účty v pravidelných čtvrtletních cyklech, ne na kongresu, jak tomu bylo dosud.“

11:30 Delegáti sněmu odměnili Petra Fialu za jeho projev dlouhým potleskem

11:29ODS musí být podle Fialy protipólem populistů

„Žádná jiná politická síla se nebude podle Fialy tak důsledně stavět za zájmy českých občanů. „ODS bude vést českou pravici a postaví se čelem k nebezpečí nových populistických hnutí a bude přesvědčivým protipólem levicových stran,“ zdůraznil Fiala.

11:28Fiala: Lidé chtějí slyšet recepty a vize, ne to, že se mají špatně

Na videích z posledních vystoupení ODS jsou podle Fialy vidět jen ustarané, smutné tváře. Sdělení občanům tak bylo pořád stejné: Je těžko a bude ještě hůř. „Lidé ale nepotřebují, abychom jim říkali, že se mají špatně. To vědí i bez nás. Lidé nás budou volit tehdy, když jim nabídneme lepší budoucnost. Když budeme mít recepti a vizi, která jim lepší budoucnost přinese.“

Projev Petra Fialy na kongresu ODS v Olomouci 18. ledna 2014Projev Petra Fialy na kongresu ODS v Olomouci 18. ledna 2014 | ctk„Jdu do toho, protože vím, že věci můžeme měnit, jen když budeme sami aktivní,“ prohlásil Petr Fiala (foto: ČTK).

11:12Fiala: Role ODS je v české politice nazastupitelná

Petr Fiala prohlásil, že semu nelíbí, kam se dostala ODS i politika v naší zemi. „Jsem přesvědčen, že role ODS je v české politice důležitá a nezastupitelná. Musí s dostat do formy, aby mohla hájit hodnoty a principy, které její voliči postrádají.“

11:12Fiala se přirovnal k Thatcherové

„Margaret Thatcherová byla také minsitryní školství jako já a po prohraných volbách byla zvolena předsedkyní strany ve stejném věku jako já. Takže se nemáte čeho bát,“ rozesmál přítomné v sále Fiala.

10:52 Martin Kuba: „Jsem přesvědčen, že ODS má stále velkou šanci vrátit se tam, kam patří. Musíme změnit klima, nesmíme podlehnout iluzi, že na všechno stačí nové tváře, že na pozice posadíme někoho, koho ještě média neviděla. Nové tváře nejsou jednoduchým řešením, které bude dlouhodobě fungovat. Nám se stávalo, že jsme prezentovali a dělali politiku, která se téměř nedotýkala běžných občanů.“

10:46 Martin Kuba: „Jestliže náš předseda Mirek Topolánek stál u zrodu projektu TOP 09, tedy naším legitimním soupeřem, považuju to za jednu z fatálních chyb, které ODS v politice udělala.“

10:25 Martin Kuba ve svém projevu vyjmenoval hlavní body drtivé prohry v loňských předčasných volbách. Amnestie, přímá volba prezidenta, zátah na lidi spojené s ODS, Nečasův skandál. „Kterou politickou stranu by takové aféra a prostředí nesložila na kolena?“ ptal se Kuba.

Petr Fiala: Napravo od ODS nesmí být žádná politická strana