Onderka nehodlá odstoupit, ČSSD v Brně dopadla lépe než jinde

Brněnský primátor Roman Onderka prohrál volby a ve své funkci zřejmě brzy skončí

Brněnský primátor Roman Onderka prohrál volby a ve své funkci zřejmě brzy skončí Zdroj: Jiri Slama, Mlada fronta

Předseda ČSSD v Brně Roman Onderka neuvažuje o rezignaci kvůli slabému volebnímu výsledku. Sociální demokracie sice v Brně nevyhrála, ale ve srovnání s ostatními 13 velkými městy dosáhla dobrého volebního výsledku, dodal. Loni po volbách do Sněmovny přitom Onderka vyzval předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, aby rezignoval kvůli slabému volebnímu výsledku strany.

„Očekávali jsme vítězství a obhájení primátorského postu, ale nepodařilo se to. Nicméně to není jen v Brně. Ani v ostatních 13 velkých městech jsme nevyhráli. Kdybych měl srovnat procentuální vyjádření hlasů ve všech těchto městech, Brno je v horní části tabulky,“ uvedl Onderka, který je brněnským primátorem osm let.

Důvod pro jeho odvolání nevidí ani jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). „Pokud by se Brno vymykalo výsledkům ostatních měst, pak by byl důvod pro jeho odvolání. Tak to ale není, protože další velká města nedopadla jinak,“ řekl Hašek. Dodal, že výsledek voleb ukazuje, že se tříští pravice a ztrácí sílu. „ČSSD získala dobrý výsledek jako jedna z mála tradičních politických stran,“ dodal.

Podle Onderky vyvodí důsledky z výsledků voleb v Brně konference, kterou svolal na 20. října. „Budeme volit delegáty a hodnotit volby. Neřekl bych, že se o rezignaci bude rozhodovat, není na programu jednání,“ dodal.

V Brně vyhrálo komunální volby hnutí ANO, které získalo 13 mandátů v 55členném zastupitelstvu. Druhá ČSSD obsadí 11 křesel, třetí Žít Brno a čtvrtí lidovci mají shodně po sedmi zastupitelích. Přes pětiprocentní hranici, která je potřeba k zisku mandátu, překročily ještě KSČM, Strana zelených, ODS a TOP 09.

Zastupitelé BrnaZastupitelé Brna|E15

ANO zvažuje dvě možné koalice. Jedna je s lidovci a sociálními demokraty, druhá s lidovci, zelenými a hnutím Žít Brno. Obě koalice by měly 31 zastupitelů, tedy nadpoloviční většinu.