Babiš o údajném únosu svého syna jednal se šéfy ČSSD, KSČM i SPD

Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Premiér Andrej Babiš
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a ministr životního prostředí Richard Brabec
3
Fotogalerie

Premiér Andrej Babiš (ANO) vysvětloval na vládě a při schůzkách s předsedy vládní ČSSD a také komunistů a SPD kauzu údajného únosu svého syna na Krym. Předseda SPD Tomio Okamura po schůzce řekl, že si jeho strana přeje ve vládě programově nahradit sociální demokracii. Někteří poslanci ČSSD pak po schůzce svého klubu s Babišem uvedli, že o odchodu ČSSD z vlády a demisi se nemluvilo. Opozice mezitím shromáždila podpisy pro svolání mimořádné schůze Sněmovny k hlasování o nedůvěře vládě. Babiš řekl, že pobyt jeho syna Andreje na Krymu byl legální a nešlo o únos kvůli kauze Čapí hnízdo, jak jeho syn řekl novinářům.

Podle Okamury návrh na vstup SPD do vlády od ANO nepřišel a strana nemůže vstoupit do vlády s nikým, kdo má nedořešené kauzy. Umí si ale představit, že program SPD by mohla prosazovat vláda odborníků, které by vybralo hnutí ANO.

Ministři na pravidelné schůzi vlády slyšeli od premiéra zhruba pětiminutové vyjádření k případu. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) k tomu uvedla, že stále platí stanovisko sociální demokracie, že strana nevylučuje žádný scénář. O výsledku dopolední schůzky předsedy ČSSD Jana Hamáčka s Babišem jednal poslanecký klub sociální demokracie, Hamáček ani Babiš schůzku nekomentovali.

S premiérem odpoledne Hamáček zamířil na další jednání klubu. Poslanec Jan Birke po setkání uvedl, že debata byla rozumná a košatá, ale je teprve v poločase. Poukázal na plánované čtvrteční schůzky Hamáčka s Babišem a také s prezidentem Milošem Zemanem. Prezident se sejde příští týden v pondělí s Babišem a ve středu se šéfem KSČM Vojtěchem Filipem. Hamáček bude ve čtvrtek jednat se zástupci opozičních stran.

Komunisté, kteří v červenci vznik Babišovy vlády podpořili, svolali na příští úterý jednání výkonného výboru. Rozhodne, jak se strana postaví k hlasování o nedůvěře vládě. Filip po setkání s Babišem řekl, že osobně v reportáži serveru Seznam Zprávy z rozhovoru s Babišovým synem nic nového nespatřuje.

Šest opozičních stran včetně SPD, které Babiše v úterý vyzvaly k odstoupení, už shromáždilo dostatek podpisů pro svolání mimořádné schůze Sněmovny, na níž by se hlasovalo o vyslovení nedůvěry vládě. Se svoláním schůze chce ale předseda ODS Petr Fiala ještě počkat na vývoj v dalších dnech. Podle něj není vyloučeno, že sám Babiš vyvodí politickou zodpovědnost.

Před novináři premiér řekl, že má dostatek dokumentace dokládající legálnost pobytu jeho syna na Krymu. Víc to neupřesnil, dotazy nepřipustil. Kritizoval novináře serveru Seznam Zprávy, kterým Babišův syn řekl, že jeho otec ho chtěl dostat z Česka kvůli policejnímu vyšetřování dotací pro farmu Čapí hnízdo. Premiér hovořil o hyenismu na osobě trpící schizofrenií a o tom, že kauza je záměrně načasovaná před státním svátkem 17. listopadu, aby se mohly demonstrace proti premiérovi spojit s oslavami. Seznam.cz taková nařčení odmítl. Redakce pořadu Zvláštní vyšetřování postupovala podle jeho mluvčí ve všech ohledech eticky a výhradně s ohledem na veřejný zájem.

Online přenos

Online přenos

14. listopadu 2018 · 21:04

Dnešní online přenos končí. Děkujeme vám za pozornost.

14. listopadu 2018 · 20:35

Premiér Babiš mluvil před poslanci ČSSD podle předsedy klubu Chvojky konkrétně a podrobně. O odchodu ČSSD z vlády, o demisi a o podpoře nedůvěry řeč nebyla.

14. listopadu 2018 · 19:34
14. listopadu 2018 · 19:25
Nyní není předmětem jednání, zda ČSSD setrvá ve vládě, řekl novinářům poslanec ČSSD Dolínek. Babiš musí podle něj vysvětlit veřejnosti co nejvíc.
14. listopadu 2018 · 19:22

Debata poslanců ČSSD s Babišem byla košatá a rozumná, řekl Birke. S ohledem na čtvrteční schůzku Hamáčka se Zemanem dodal, že je teprve v poločase.

14. listopadu 2018 · 19:06

Premiér Babiš vysvětloval kauzu údajného únosu svého syna členům poslaneckého klubu ČSSD. Podle informací s nimi strávil asi hodinu a půl.

14. listopadu 2018 · 18:14

Ministři na pravidelné schůzi vlády slyšeli od premiéra zhruba pětiminutové vyjádření k případu. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) k tomu uvedla, že stále platí stanovisko sociální demokracie, že strana nevylučuje žádný scénář, který by mohl následovat po koaličním jednání.

14. listopadu 2018 · 17:27

Ve Sněmovně se za účasti premiéra Andreje Babiše (ANO) sešel poslanecký klub sociální demokracie. Poslancům ČSSD chce Babiš vysvětlit informace o údajném únosu svého syna.

14. listopadu 2018 · 17:18

Redakce Zvláštního vyšetřování postupovala v reportáži o synovi premiéra Babiše podle Seznam.cz eticky a ve veřejném zájmu. Účelové načasování odmítá.

14. listopadu 2018 · 17:07

Ve Sněmovně se za účasti Babiše sešel poslanecký klub sociální demokracie. Premiér chce poslancům vysvětlit informace o údajném únosu jeho syna.

14. listopadu 2018 · 17:01
14. listopadu 2018 · 16:39

Premiér Andrej Babiš uvedl, že celou kauzu se svým synem vysvětlí v neděli večer „v jedné televizi“.

14. listopadu 2018 · 15:53

Premiér se na tiskové konferenci pustil do novinářů Kubíka a Slonkové, kteří kauzu se synem Andreje Babiše započali. „Otázka je, odkud měli novináři ty informace o pobytu mého syna. Přitom je to živý spis. Novináři obvolali všechny redakce ve stylu „Připravte se, přijde pád vlády“, uvedl Babiš. „V životě jsem nezažil takový hyenismus, jak tato dvojice takzvaných investigativních novinářů připravila svůj životní deal, že mě odstraní. A není to poprvé,“ doplnil premiér na tiskové konferenci. 

14. listopadu 2018 · 15:50

Andrej Babiš se před novináři znovu vyjádřil ke kauze se svým synem. „Návštěva novinářů proběhla 16. října 2018. Otázka je, proč to někdo organizuje, když jsem v zahraničí a blíží se 17. listopad a zase se chystají demonstrace. Proč nikdo neřekne, že policie možný únos mého syna prověřovala a dala jasné vyjádření, že žádný únos nebyl?“ řekl premiér na tiskové konferenci.

14. listopadu 2018 · 15:39

Babiš potvrdil, že jeho syn byl v minulosti na Krymu a Ukrajině. Pobyt byl podle něj legální, nejednalo se o únos. Má k tomu dostatek dokumentace.

14. listopadu 2018 · 15:24

Andrej Babiš při svém prvním veřejném vystoupení po návratu z Palerma odmítl komentovat kauzu se svým synem. Otázku od médií dostal na tiskové konferenci po setkání s Rickem Perrym, americkým ministrem energetiky. Premiér řekl, že že s tímto tématem „návštěvu nechce obtěžovat“.

14. listopadu 2018 · 14:20

O dalším postupu jedná poslanecký klub ČSSD.

14. listopadu 2018 · 13:27

Šéf ČSSD Jan Hamáček se po odpoledním jednání tripartity znovu sejde s premiérem Andrejem Babišem, uvedla to Česká televize.

14. listopadu 2018 · 13:20

Psychiatrička Protopopová ve zprávě o zdraví syna premiéra nepochybila. Zprávy jsou v souladu s etikou i fakty, uvedl Národní ústav duševního zdraví.

14. listopadu 2018 · 12:49

Schůzka šéfů stran, které se měli účastnit například předseda ODS Petr Fiala či Pirátů Ivan Bartoš, byla podle informací ČTK odložena na čtvrtek.

14. listopadu 2018 · 12:07

Dnes odpoledne by se mohla uskutečnit schůzka Hamáčka s šéfy opozičních stran, a to podle zatím kuloárových informací u předsedy ODS Petra Fialy. Plánuje se jí zúčastnit předseda Pirátů Ivan Bartoš. Řekl, že o chystané schůzce vědí šéfové všech stran, zda přijdou, záleží na nich. 

14. listopadu 2018 · 11:46

Výsledek Hamáčkova jednání s Babišem probere poslanecký klub ČSSD ve 13:30. Uskutečnit by se mohla také schůzka Hamáčka s šéfy opozičních stran.

14. listopadu 2018 · 11:41

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek tvrdí, že člověk s probnými problémy by ve vládě být neměl, a to i z hlediska bezpečnosti státu. 

14. listopadu 2018 · 11:37

Vojtěch Filip uvedl, že v reportáži není nic nového. "Všechny informace byly ve spise, který měl mandátní a imunitní výbor Sněmovny k dispozici v době vydávání pana Babiše," řekl.

14. listopadu 2018 · 10:36

Komunisté se o tom, jak se postaví k hlasování o nedůvěře vládě, rozhodnou příští týden.

14. listopadu 2018 · 10:24

"Já jsem okamžitě využil toho prostoru, protože vidím, že ve vládě je určité pnutí. Já to říkám na rovinu, my chceme vyměnit ČSSD, nechceme aby se prosazoval probruselský program," uvedl Okamura.

14. listopadu 2018 · 09:54

Do Strakovy akademie má kromě Filipa dorazit i předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura.

14. listopadu 2018 · 09:33

Jednání předsedy ČSSD Jana Hamáčka s premiérem Andrejem Babišem o údajném únosu premiérova syna skončilo, řekl mluvčí sociální demokracie Petr Vurbs. Podle informací následně zamíři na úřad vlády předseda KSČM Vojtěch Filip.

14. listopadu 2018 · 08:56
14. listopadu 2018 · 09:04

"Pro sociální demokracii jsou stále otevřené všechny možnosti.  Věci, které tam zazněly, produkují více otázek než odpovědí. Je třeba na ně dostat reakce od pana premiéra. Proto jsme nechtěli komunikovat přes média. Po získání odpovědí se k tomu může člověk kvalifikovaně vyjadřovat," řekla Jana Maláčová  

"Důležité je znát kontext. Je to živá kauza. Je špatným vysvědčením české politické kultury, pokud se do ní všeobecně zatahuje rodina," uvedla ministryně práce.

14. listopadu 2018 · 09:05

"Premiér na vládě v pětiminutovém projevu řekl svůj pohled na věc. Řekl některé okolnosti tak, jak zazněly a mně to v tuto chvíli stačí", řekl po jednání vlády ministr Richard Brabec.

Babiš dnes před novináři řekl, že má dostatek dokumentace dokládající legálnost pobytu jeho syna na Krymu. Neuvedl ale jaké. Kritizoval novináře, kteří zveřejnili rozhovor, v němž Babišův syn mluví o tom, že jeho otec ho chtěl dostat z Česka kvůli policejnímu vyšetřování dotací pro farmu Čapí hnízdo.

Premiér hovořil o hyenismu na osobě trpící schizofrenií a o tom, že kauza je záměrně načasovaná před státním svátkem 17. listopadu, aby se mohly demonstrace proti premiérovi spojit s oslavami. Seznam.cz taková nařčení odmítl. Redakce pořadu Zvláštní vyšetřování, postupovala podle jeho mluvčí ve všech ohledech eticky a výhradně s ohledem na veřejný zájem.

Událost může mít i řadu politických důsledků, ČSSD před rozhovorem Hamáčka s Babišem nevylučovala žádný další scénář. Předseda SPD Tomio Okamura navíc dříve řekl, že si jeho strana přeje nahradit právě ČSSD. Na sociální demokraty útočí SPD dlouhodobě. „Já jsem okamžitě využil toho prostoru, protože vidím, že ve vládě je určité pnutí. Já to říkám na rovinu, my chceme vyměnit ČSSD, nechceme aby se prosazoval probruselský program,“ uvedl Okamura, který se dokonce připravuje s Babišem jednat.

„Pan premiér říkal, abych připravil nějaké klíčové programové body, které si myslíme, že by bylo dobré prosadit. A že bychom se o tom mohli příští týden pobavit,“ dodal Okamura.

V kauze se objevilo i jméno psychiatričky Dity Protopopové, bývalé Babišovy poradkyně na ministerstvu financí, o níž Babiš mladší řekl, že mu dala na výběr mezi pobytem v Národním ústavu duševního zdraví a cestou na „prázdniny“. Manžel Protopopové ho pak odvezl na Krym, řekl Babišův syn. Národní ústav duševního zdraví dnes uvedl, že Protopopová ve zprávě o zdravotním stavu premiérova syna nepochybila.

Podle Českého rozhlasu Radiožurnálu policie odložila oznámení Babišova syna z Krymu o tom, že byl unesen, když dostala jeho fotografii z Bratislavy, na níž byl se svou matkou a tehdy aktuálním vydáním novin. Předtím policisté požádali o vyjádření Babišovy právníky, s Babišovým synem nemluvili. Vyslechnut zatím nebyl ani v kauze Čapí hnízdo, v níž je obviněn spolu se svým otcem.

Podle právníků policie může vyslýchat i lidi, kteří jsou psychicky nemocní, a jejich svědectví může použít u soudu. Znalci by ale měli pečlivě vyhodnotit, nakolik je výpověď věrohodná, dodali. Babiš mladší, který byl pilotem dopravních letadel, měl podle mluvčího Úřadu pro civilní letectví licenci pro létání na základě jeho zdravotních prohlídek platnou naposledy v dubnu 2015.

Obviněna v kauze Čapí hnízdo je i Babišova dcera Adriana Bobeková, která se podobně jako její bratr od počátku trestního stíhání odvolávala na závažnou duševní poruchu. Podle průzkumu agentury Median většina Čechů věří, že Babiš se snaží, aby jeho blízcí v kauze Čapí hnízdo nevypovídali.

Kauze údajného únosu Babišova syna se dnes věnují deníky v ČR, na Slovensku a ve Švýcarsku, kde nyní Babišův syn žije. Podle českého i slovenského tisku Babiš do kauzy Čapí hnízdo zapletl své děti sám a v budoucím vývoji bude rozhodující, na čí stranu se přikloní vládní ČSSD. Vývoji kolem Babiše se dnes věnovala například německá agentura DPA, podle které kauza Čapí hnízdo otřásá českou politickou scénou. Kauzu sledovala také rakouská agentura APA či evropský server Politico. Přijde klub populistů z východní Evropy o jednoho ze svých členů, ptá se ve svém článku francouzský list Les Echos.