SPD cítí šanci chopit se moci. Politolog: Dlouhodobé priority nemá, jen se chová pragmaticky

Tomio Okamura s šéfem poslaneckého klubu Petrem Fialou

Tomio Okamura s šéfem poslaneckého klubu Petrem Fialou Zdroj: ČTK

Tomio Okamura
2
Fotogalerie

Premiér chce po šéfovi SPD sadu návrhů zákonů. Obě strany zatím dělilo hlavně referendum o vystoupení z EU. ČSSD i komunisté si pokračování svého vládního angažmá rozmýšlejí.

Po vypuknutí vládní krize vycítil šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamury další příležitost chopit se moci. Premiérovi Andreji Babišovi nabízí SPD jako náhradu za ČSSD. Uskupení jde hlavně o jeho program. Mohlo by být jen tichým společníkem, nenárokuje si křesla ministrů. ČSSD nevylučuje žádný scénář, tedy ani odchod z koaličního svazku s ANO. Komunisté si další toleranci kabinetu rozmýšlejí, důvod k rezignaci Babiše však nevidí.

„Okamžitě jsem využil určitého pnutí. Mohl by být prostor pro prosazení programu SPD, kdyby menší koaliční partneři nebyli ochotni vládu podporovat,“ prohlásil po schůzce s Babišem Okamura. Předseda vlády včera vysvětloval kauzu údajného únosu svého syna na Krym předsedům sociální demokracie, KSČM a právě SPD.

„Řekl mi, abych připravil sadu zákonů s tím, že se příští týden sejdeme. Předložím mu novelu insolvenčního zákona, protože nedávno schválená úprava nahrává věřitelům,“ dodal lídr SPD. O tom, zda mezi návrhy bude i referendum o vystoupení Česka z EU, na němž jednání obou stran na jaře zkrachovalo, se nezmínil. Babiš se k možné spolupráci nevyjádřil.

Podle politologa Petra Jüptnera nemá SPD pevné dlouhodobé priority. „Témata přímé demokracie a migrace slouží zejména k upevňování pozic strany, takže mě její současné pragmatické chování nepřekvapuje,“ soudí. Dodal, že SPD nejprve zvýšila svoji cenu a následně se snaží využít situace k posílení své pozice.

Okamura po setkání s Babišem zároveň potvrdil, že poslanci SPD budou hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě. „Odmítáme program ČSSD, který premiér Babiš prosazuje. Vláda má opačný program než SPD,“ podotkl.

Podle šéfa ODS Petra Fialy už opozice shromáždila dostatek podpisů pro svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny, kde se pokusí kabinet svrhnout. „Ještě počkáme na další dny a hodiny. Třeba i pan premiér vyvodí politickou odpovědnost ze situace, která se kolem něj objevila a která opravdu mimořádným způsobem ztěžuje fungování vlády,“ řekl Fiala.

Babiš však zopakoval, že rezignovat nehodlá. Případ označil za mimořádně odporný hyenismus médií a všech, kteří se na něm podílejí. „Pokud chce sněmovna řešit zdraví mých dětí, tak si snad všichni uvědomí, kde žijeme,“ uvedl s tím, že jeho syn trpí schizofrenií.

Údajný únos Babiše mladšího má dnes na programu Senát. „Budeme chtít, aby došlo k naprosto jasnému oddělení nezávislého vyšetřování od možných vlivů státní moci, jejíž součástí a vrcholem je právě premiér,“ řekl předseda občanskodemokratických senátorů Miloš Vystrčil.