ONLINE: Povodně 2013, neděle 2. 6.

Záplavy

Záplavy Zdroj: ctk

Hladiny řek na jihu a západě Čech začaly klesat. Vltava v Praze pravděpodobně nebude kulminovat v 7:00, ale později. Na zhruba padesátce míst stále platí třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení, ale extrémní stupeň ohrožení už byl na všech místech odvolán. V Praze a na Ústecku byly evakuovány stovky lidí.

Aktuální vývoj povodňové situace sledujte

.

Povodně mají zatím dvě oběti, třetí by mohl být muž, jehož tělo záchranáři vylovili v neděli večer v Trutnově z řeky Úpy. Vláda na nedělním mimořádném zasedání vyhlásila pro všechny české kraje s výjimkou Pardubického stav nouze.

Záplavy zatím ohrožují jen kraje v Čechách, nejvíce míst na třetím povodňovém stupni je v Jihočeském kraji - zatím stále zhruba dvě desítky. Výška hladin řek a toků však přes noc na většině vodoměrných stanic klesla. Stav extrémního ohrožení platí podle informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) již jen v Božeticích na Písecku na potoku Smutná, kolem 02:00 přitom platil na čtyřech místech.

V Praze kvůli záplavám nejezdí metro v centru města. Dopravní podnik proto posílil tramvajové a autobusové spoje. Hladiny dvou pražských potoků, Botiče a Šáreckého potoka, klesají. Potíže z tří nejproblematičtějších malých toků dělá už jen Rokytka v Libni. Vltava v Praze pravděpodobně nebude kulminovat v 7:00, ale později. Do Prahy totiž stále přitéká voda z Berounky, která ještě nekulminovala.

7:00Dopravu v Praze od rána lidem komplikuje uzavírka metra

Dopravu v Praze od rána kvůli záplavám komplikuje částečná uzavírka metra. Provoz v centru je zatím klidný. Například ale na přestupní stanici Muzeum především cizinci obtížně hledali náhradní spoje. Komplikace zřejmě nastanou v dalších hodinách.

Informace o náhradních spojích cestujícím poskytují pracovníci dopravního podniku, kteří v reflexních vestách stojí před vstupy do uzavřených stanic metra.

7:00Část pražské zoo je pod vodou, zvířata jsou v bezpečí

Jižní část pražské zoologické zahrady v Tróji zalila voda. Všechna ohrožená zvířata jsou evakuována, zbývá přestěhovat pouze některé ptáky. Řekl to ředitel zoo Miroslav Bobek. Právě dolní část zoo byla zničena při katastrofálních povodních v srpnu 2002.

7:00Zálezlice: symbol minulých povodní opět pod vodou. Lidé evakuaci odmítají

Zálezlice na Mělnicku po 11 letech opět bojují s velkou vodou. Součást obce Kozárovice se musela evakuovat. Domovy opustily čtyři rodiny. Pět lidí evakuaci odmítlo, řekl starosta Jiří Čížek. Obec je symbolem povodní z roku 2002.

7:00V Jaroměři se zřítila část historického mostu

V Jaroměři na Náchodsku se zřejmě kvůli velké vodě zřítila část historického železného mostu přes řeku Labe mezi školou Na Ostrově k hlavním náměstím. Most, který je využívaný jen pro pěší a cyklisty, je uzavřený.

7:00V Praze se nejvíc bojí malých toků - Botiče a Rokytky

Největší potíže v Praze působí právě menší toky, zejména Botič a Rokytka, která ohrožuje dolní Libeň. K malým tokům proto magistrát postaví hlídky městské policie, které je budou sledovat.

7:00Vávra si stěžuje: Svoboda nám nedal kontakty

Systém krizového řízení Prahy nebyl při nynější povodni tak výkonný, jak být měl, míní člen krizového štábu a předseda zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Vávra. S odkazem na bývalého primátora metropole Bohuslava Svobodu (ODS) zmínil například, že na magistrátu chyběly kontakty na osoby, které na radnicích jednotlivých městských řídí tamní krizové štáby.

23:53Některé školy v Praze otevřou navzdory primátorovi

Všechny mateřské, základní a střední školy v Praze mají v pondělí zůstat uzavřeny, nařídil pověřený primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09). Starosta Prahy 13 David Vodrážka ale na webu městské části oznámil, že všechny základní školy a mateřské školy, jejichž zřizovatelem je městská část, budou v pondělí v běžném provozu. „Povodňová situace v centru Prahy se škol v Praze 13 nedotýká a k přerušení jejich provozu není důvod. Děti se normálně dostaví do školy,“ uvedl.

V dalších městských částech řada škol zajistí alespoň hlídání dětí. „Na ZŠ Bílá bude o děti, které se do školy dostaví, postaráno. Nepřítomné děti jsou automaticky omluveny, omluvenky od rodičů nebudou vyžadovány. Výuka dle rozvrhu probíhat nebude, o formě se rozhodne ráno, dle počtu přítomných žáků a učitelů,“ uvedla na svých stránkách základní škola v Dejvicích.

Kvůli povodňové situaci děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Michal Stehlík zrušil přijímací řízení, které bylo na pondělí naplánováno. Budovy školy na náměstí Jana Palacha, v Celetné, Hybernské a ulici U Kříže zůstanou podle informací na webu fakulty uzavřeny.

23:41Lidé opustili Závist, Lahovice a Lahovičky, pyrotechnici odstřelí molo

Krizový štáb městské části Praha-Zbraslav rozhodl o evakuaci oblasti Lahovice, Lahovičky a Závist, řekl starosta Zbraslavi Aleš Háněl. Krizový štáb Zbraslavi navíc musel nařídit potopení přístavního mola, o které se majitel nepostaral a dostatečně ho nepřipevnil. „Hrozilo, že se utrhne a napáchá po proudu škody. Prám odstřelí policejní pyrotechnici,“ řekl starosta.

Náplavka u Palackého mostu v Praze v neděli večerNáplavka u Palackého mostu v Praze v neděli večer|E15 Stepan BrunerNáplavka u Palackého mostu v Praze v neděli večer

23:36Ústí nad Labem vyhlásilo povinnou evakuaci

Ústí nad Labem vyhlásilo povinnou evakuaci. Do 09:00 mají své domovy opustit obyvatelé asi 30 ulic v městských částech Střekov, Neštěmice a Ústí nad Labem-město. Ve 22:30 byla hladina Labe na 630 centimetrech, za hodinu stoupla o více než deset centimetrů. Očekává se, že Labe může vystoupat až na 10,5 metru. Obvykle korytem protéká voda, která dosahuje tří metrů.

Město vyzvalo řidiče bydlící v městské části Střekov, aby v pondělí nejeli do práce auty. „Vzhledem ke stoupající hladině Labe je velmi pravděpodobné, že se v průběhu dne nedostanou vozem zpět na Střekov,“ informovala mluvčí města Romana Macová.

23:03Spolana stěhuje do bezpečí jedovaté látky

V neratovické Spolaně dnes odpoledne začali přesouvat chlor a další látky na bezpečná místa, aby byly chráněny před velkou vodou. Chemický závod je údajně připraven až na tisíciletou vodu. V roce 2002 zasáhly velkou část podniku ničivé povodně. Jejich následkem byly desítky tun jedovatých látek vyplavených do vody či uniklých do ovzduší.

22:54Praha 5 se chystá na evakuaci

Během noci zřejmě dojde k evakuaci části Prahy 5. Starosta Miroslav Zelený vyzývá obyvatele Hořejího a Janáčkova nábřeží, aby se připravili, uvedla Česká televize.

22:50Ústecký kraj požádá o pomoc armády

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček požádá vládu o nasazení armády. „Požádáme o účast armády již při využití čerpadel u povodňových stěn a dále při odklízení následků,“ uvedl.

22:31Nádraží v Kolíně bude uzavřené až do půlnoci

Vlakové nádraží v Kolíně je zaplavené a předpokládá se, že do půlnoci bude mimo provoz. Na hlavní trati přes Kolín jsou zajištěny odklony vlaků přes Velký Osek a Chlumec nad Cidlinou.

22:26Z řeky Úpy vylovili tělo, může jít o třetí oběť povodní

Záchranáři dnes po 21:00 hodině v Trutnově vytáhli z řeky Úpy tělo neznámého muže. Příčinu jeho smrti určí až nařízená soudní pitva. Policie nevylučuje, že by mohlo jít o oběť povodní. Podle policie se jednalo o staršího muže ve věku 50 až 55 let, vysokého 172 centimetrů. Muž měl krátké prošedivělé vlasy a menší bradku. Na sobě měl zelené tričko a tmavé riflové kalhoty.

22:09Odejděte, vyzývá Praha 8 obyvatele některých ulic

Městská část Praha 8 doporučuje kvůli záplavám dobrovolnou evakuaci automobilů i obyvatel z některých ulic v Dolní Libni a Karlíně. Povinná evakuace není v tuto chvíli vyhlášena, zdůraznila mluvčí tamní radnice Helena Šmídová.

Dobrovolná evakuace se týká Čuprovy, Elsnicova náměstí, Horova náměstí, ulic Na Rokytce, U Českých loděnic, Voctářovy, a úseku Zenklovy přilehlému k Elsnicovu náměstí, upřesnila mluvčí.

22:05Kralupy nad Vltavou evakuují obyvatele i nemocnici

Kralupy nad Vltavou na Mělnicku evakuují obyvatele z několika ulic, pacienty nemocnice a seniory z domova důchodců. Ve městě se očekává minimálně dvacetiletá voda. Nyní je zde třetí povodňový stupeň.

„Voda neustále stoupá, nemáme přesné informace, kdy bude kulminace, takže evakuujeme části města nad dvacetiletou vodu,“ řekl starosta Petr Holeček. Lidé jsou evakuování na zimní stadion, na internát učiliště, nebo do přilehlých obcí, které nabídly svá ubytovací zařízení. Pacienti z nemocnice jsou převáženi do nemocnice v Mělníku.

Školy budou v pondělí v Kralupech nad Vltavou zavřeny. „Není vyloučeno, že do nich přes noc přijde voda, takže bude ředitelské volno,“ dodal Holeček.

21:50Všechny školy v Praze kromě vysokých budou v pondělí uzavřeny

Všechny mateřské, základní a střední školy v Praze zůstanou v pondělí zavřeny. Kvůli velké vodě to dnes nařídil pověřený primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09).

„Rozhodl jsem se vzhledem k povodňovému nebezpečí zrušit školní docházku v Praze, a to na zítřejší (pondělní) den ve všech mateřských, středních a základních školách, učilištích a gymnáziích,“ uvedl Hudeček. V provozu zůstanou univerzity a vysoké školy.

Vltava v Praze by měla kulminovat kolem 7:00 ráno, provoz metra bude zastaven už dnes ve 23:00, v pondělí bude jezdit jen v okrajových částech. Omezena je i automobilová doprava. V některých částech byli evakuováni lidé.

21:42Města na březích Labe začínají s evakuací

V Počaplech a Českých Kopistech na Litoměřicku se evakuuje asi 500 lidí, uvedla starostka Terezína Růžena Čechová. Lidé mají domovy opustit do pondělních 6:00, město jim ve spolupráci s Památníkem Terezín nabídlo místa v tamní ubytovně. Ve 20:00 začala evakuace také v Děčíně, domovy mají opustit lidé ze 14 ulic v těsné blízkosti Labe. Protipovodňové hráze už postavili nebo staví v Ústí nad Labem, Děčíně, Roudnici nad Labem, Lovosicích nebo Křešicích na Litoměřicku.

V Ústí nad Labem hladina v 20:00 byla na 609 centimetrech. Očekává se, že může vystoupat až na 10,5 metru. Obvykle korytem protéká voda, která dosahuje tří metrů.

Evakuované obce leží u Labe. V samotném Terezíně se od loňského roku staví protipovodňové zábrany, které mají město před velkou vodou ochránit. Hotová je ale jenom část, zbytek se staví. „Jsou tu z Povodí Labe a Povodí Ohře a snaží se ucpat všechny díry v hradbách, kudy by mohla voda protékat,“ řekla starostka pevnostního města. Podle starostky se většina evakuovaných nejspíš uchýlí k příbuzným, přístřeší jim ale město nabízí také v domově pro seniory na Krétě a ubytovnách Památníku Terezín. „Na příští týden tam měli mít studenty, ale zrušili to, aby ubytovna zůstala prázdná,“ dodala Čechová.

V Děčíně začali s evakuací 14 ulic. „Obyvatelé Prostředního a Dolního Žlebu mohou k evakuci použít železniční trať. Vlaky v koridoru mají sníženou rychlost na 30 kilometrů za hodinu a upozorňovat budou výstražným troubením. Staroměstské nábřeží bude evakuováno v pondělí,“ uvedla mluvčí města Markéta Lakomá. Silnice do Dolního a Prostředního Žlebu je už zatopená vodou.

Protipovodňové zábrany staví také v Roudnici nad Labem či Křešicích na Litoměřicku. V Lovosicích očekávají zaplavení sklepů v ulicích poblíž řeky.

21:31Štěchovice rozšířily evakuaci na všechny obyvatele

Štěchovice vyhlásily evakuaci pro všechny obyvatele s výjimkou části Zadní konce. V obci žije podle dostupných údajů téměř 1800 lidí.

Obec se nachází pod slapskou přehradou. Mluvčí Povodí Vltavy Michaela Pohůnková řekla, že slapská přehrada upouští stále víc a víc vody. Kolem půlnoci tak bude v Praze protékat 2400 metrů krychlových, v pondělí kolem 07:00 asi 2700 metrů kubických, dodala.

Štěchovice zdevastovala povodeň již v roce 2002. Pod vodou se tehdy ocitlo zhruba 80 procent obce, poškozena byla téměř stovka obytných domů, mosty a další objekty.

21:10Štěchovice evakuují obyvatele

Štěchovice u Prahy evakuují část svých obyvatel. Jde o desítky lidí, největší problémy v obci způsobila rozvodněná říčka Kocába, jejíž průtok dosáhl úrovně 50leté vody. Rozvodněná je ale i Vltava, kde platí 3. povodňový stupeň.

„Máme tři místa, kam lidi svážíme,“ řekl starosta Miloš Čapek. Podle něj již předtím část obyvatel opustila svoje obydlí samostatně. Na sociální síti Twitter se objevil i snímek, podle nějž museli opustit zbrojnici i místní hasiči. Evakuace se týká nejméně pěti ulic.

20:36Přehrady na Dyji se připravují na velkou vodu

Vodohospodáři z Povodí Moravy zvýšili odtok z přehrad na Dyji. Vytvářejí tak rezervu pro případ, že se naplní výstraha povodňového ohrožení, kterou Český hydrometeorologický ústav vydal také pro Znojemsko. Podle vodohospodářského dispečinku ale není pravděpodobné, že by Dyje dosáhla třetího stupně povodňové aktivity.

19:59Chatové osady na břehu Vltavy jsou nedostupné

Osady Svatojánské proudy či Red River, které leží u Vltavy nad Štěchovicemi, odřízly rozvodněné potoky od civilizace. Ještě ve večerních hodinách byly pro vozy nedostupné.

Příjezdové cesty k osadám na břehu Vltavy nad ŠtěchovicemiPříjezdové cesty k osadám na břehu Vltavy nad ŠtěchovicemiCesty se změnily v prudké potoky a řadě výletníků znemožnily návrat domů

19:34Vltava v Praze bude kulminovat v 7:00, vyhlášen stav nebezpečí

Vltava by měla v Praze kulminovat v pondělí v 7:00 ráno při průtoku 2800 metrů krychlových za vteřinu, řekl novinářům po dalším jednání krizového štábu hlavního města Tomáš Hudeček (TOP 09), který je pověřen výkonem funkce primátora. Dnes odpoledne byl vyhlášen stav nebezpečí, uzavřeno bylo osm stanic metra, omezena je i automobilová doprava. Hudeček vyzval lidi, aby do Prahy nejezdili. Na některých místech už byly evakuovány desítky lidí, po 19:00 začne evakuace městské části Sedlec. Problémy způsobuje rozvodněná říčka Botič.

Protipovodňová hrazení jsou podle Hudečka nyní postavena do takové výšky, aby čelila průtoku 2200 metrů krychlových za vteřinu. Stavba zábran podle něj pokračuje v mírném předstihu před zvyšující se hladinou řeky. S výstavbou pomáhá armáda. Krizový štáb města zasedne znovu dnes ve 23:00 a v pondělí ve 4:00 ráno.

Ve 13:00 dosáhla Vltava v Praze třetího povodňového stupně, v 19:00 řekou protékalo 1940 metrů krychlových za vteřinu, přičemž nad ránem byl průtok poloviční. Při katastrofálních povodních v roce 2002 Prahou protékalo až 5000 metrů krychlových za vteřinu.

Botič v pražských Vršovicích během nedělního večeraBotič v pražských Vršovicích během nedělního večera|E15 Stepan BrunerBotič v pražských Vršovicích během nedělního večera

19:22Nádraží v Kolíně bude asi do deseti hodin mimo provoz

Vlakové nádraží v Kolíně je zaplavené. Na hlavní trati přes Kolín jsou zajištěny odklony vlaků přes Velký Osek a Chlumec nad Cidlinou. „U dálkové dopravy České dráhy zajišťují odklony, jezdí se tak, aby se vlaky Kolínu úplně vyhnuly,“ řekla mluvčí drah Pistoriusová. Stanice Kolín je neprůjezdná zhruba od 18:00 a provoz by měl být obnoven do 22:00.

19:15Začala evakuace pražské Sedlce

Praha musela rozhodnou o evakuaci některých čtvrtí, nově se k nim přidává Sedlec. „Praha 6 má pro občany připraven azyl v tělocvičně ZŠ Hanspaulka,“ informoval mluvčí šestého pražského obvodu Adam Halmoši.

Evakuace může postihnout i další části města. „Není to v důsledku rozvodnění Vltavy, jako spíše některých jako spíše lokálních městských toků,“ uvedl Jiří Vávra předseda zastupitelského klubu TOP 09 na pražském magistrátu. Kolik lidí bude ještě nutné evakuovat, se podle něj dá odhadnout jen obtížně, mohlo by jít ale o tisíce lidí. Ohrožené jsou zejména Lahovičky, Lahovice, Radotín nebo staré Záběhlice.

19:04Jihočeské řeky začínají klesat, hrozí ale druhá povodňová vlna

Hladiny jihočeských řek a potoků začaly dnes vpodvečer mírně opadávat. Přesto na mnoha místech zůstává třetí stupeň povodňového ohrožení a na Lužnici v Bechyni zůstávají extrémní hodnoty. V příštích hodinách by měly hladiny klesat, výjimkou je Otava. V Písku by měla kulminovat kolem pondělního poledne, řekla Kristýna Štěrbová z českobudějovického hydrometeorologického ústavu.

Jihočeská krajská protipovodňová komise však na svém podvečerním zasedání přesto vyhlásila stav nebezpečí. Platí od dnešních 20:00 ve vybraných místech regionu. „K tomuto rozhodnutí mě po konzultacích a souhlasu všech složek integrovaného záchranného systému vedly především obavy z možné druhé povodňové vlny,“ řekl jihočeský hejtman Jiří Zimola. Podle něj mohou být ve druhém sledu v následných hodinách ohrožené lokality na Malši v Římově a v Roudném na Českobudějovicku, na Lužnici pod rybníkem Rožmberkem, na Vltavě v Českých Budějovicích i na Otavě v Písku.

Hasiči na hrázi přehrady Les Království na TrutnovskuHasiči na hrázi přehrady Les Království na Trutnovsku|ctkHasiči na hrázi přehrady Les Království na Trutnovsku

18:59Velká voda uzavřela přes sto silnic

Záplavy znemožnily provoz na více než stovce silničních úseků v celých Čechách. K dnešním 12:00 Ředitelství silnic a dálnic evidovalo 65 neprůjezdných úseků, o šest hodin později už jich bylo nejméně 130. Zatímco některé se v mezičase podařilo zprovoznit, protože voda klesla, jiné přibývají.

Na některých místech je vozovka zcela zaplavená vodou, jinde provoz znemožňuje bahno, padlé stromy, stržené krajnice nebo propadlá vozovka. Nejvíce kritických míst je na Berounsku, Benešovsku, Táborsku, Českobudějovicku a Jičínsku, ale také v hlavním městě. Dopravní omezení lze průběžně sledovat na serveru www.dopravniinfo.cz.

Problémy se týkají hlavně okresních a místních komunikací, ale nevyhnuly se ani silnicím první třídy. Neprůjezdná je silnice I/39 v Českém Krumlově, I/27 ve dvou úsecích na Klatovsku, I/2 v Bečvárech na Kolínsku nebo silnice I/20 v Sedleci na Českobudějovicku a v úseku u Protivína na Písecku. Asi 30 centimetrů vody protéká podle Národního dopravního informačního centra přes silnici I/18 v Dublovicích na Příbramsku. Na téže silnici je uzavřený také úsek Kosova Hora-Vojkov.

18:45Botič v Praze kulminuje

Říčka Botič, která zaplavila Záběhlice a rozlila se do parku Folimanka pod Nuselským mostem, by měla v těchto chvílich kulminovat. Hostivařská přehrada přetéká, je v ní třikrát více vody než obvykle.

Rozvodněný Botič u Hostivařského náměstí v PrazeRozvodněný Botič u Hostivařského náměstí v Praze|ctkRozvodněný Botič u Hostivařského náměstí v Praze

18:37Pražští energetici vyhlásili stav nouze

Pražská energetika vyhlásila na území Prahy stav nouze. To jí umožní omezit dodávky elektřiny, aby zabránila ohrožení lidských životů.

18:22Řeky v Karlovarském kraji zatím nedosáhly třetího stupně

Trvající deště zvýšily oproti sobotě hladiny řek v Karlovarském kraji. Třetí povodňový stupeň zatím ale není hlášený. Těsně pod ním je řeka Svatava v Kraslicích. Druhé stupně jsou nyní na třech místech, a to na Ohři v Karlových Varech-Drahovicích, na Bystřici v Ostrově a na Lomnickém potoce na přítoku do nádrže Stanovice, řekl mluvčí Povodní Ohře Jan Svejkovský.

„Na Svatavě je zatím setrvalý stav. Pokud ještě více zaprší, tak tam může být trojka. Všechny toky už jsou s vyrovnanými průtoky a nejsou zásadní vzestupy,“ uvedl. V regionu stoupá hladina „pouze“ ve střední a dolní části řeky Teplé, ale ne nijak zásadně. Všechny přehradní nádrže podle Svejkovského drží své odtoky. Pouze na Březové, která leží nad Karlovými Vary na řece Teplé, půjde hladina nahoru.

18:08Policie uzavřela pražský Karlův most

Kvůli těžké technice byl vyklizen Karlův most v Praze. Stroje mají uvolnit větve a další nečistoty, které se zachytávají okolo pilířů.

Lužnice v BechyniLužnice v Bechyni|ctkLužnice v Bechyni na Táborsku

17:58Armáda vyšle na pomoc další vojáky

Armáda nasadí další stovku vojáků na pomoc Praze. Pro pomoc v dalších regionech a na odstraňování povodňových škod nasadí další tisícovku vojáků. Už od dopoledne pomáhá v Praze 200 vojáků se stavěním protipovodňových zábran.

V Praze bude podle ministra obrany Vlastimila Picka nasazena třetí brigáda rychlého nasazení. Kromě další tisícovky vojáků jsou připraveny i jiné, menší jednotky. Podle Picka byl už ráno nasazen armádní vrtulník, který pomáhal při záchraně lidského života.

17:55Praha v pondělí ráno uzavře část metra

Pražský dopravní podnik uzavře v pondělí od 5:00 úseky metra Dejvice - náměstí Míru, Smíchovské nádraží - Českomoravská a Pražského povstání - Ládví. Kvůli uzavírce budou posíleny tramvajové a autobusové spoje. Podnik nyní evakuuje vozovnu na Pankráci a zvažuje také evakuaci vozoven v Kobylisích a Hostivaři.

Už odpoledne podnik kvůli záplavám uzavřel osm stanic metra. Vlaky stanicemi Staroměstská, Malostranská, Florenc, Křižíkova, Invalidovna, Palmovka, Vltavská a Nádraží Holešovice projíždějí.

17:38V Praze je uzavřeno 19 ulic

Stavba protipovodňových zábran a rozvodněná voda uzavřela k dnešním 15:30 v Praze 19 komunikací. Dalších pět bude ze stejného důvodu zřejmě také uzavřeno. Problémy způsobuje v hlavním městě nejen Vltava, ale i rozvodněný potok Botič.

K seznamu uzavřených ulic patří i oblasti vymezené ulicemi Kotelní, Nádražní a Lidická a ulicemi V Botanice, Elišky Peškové a Petřínská v Praze 5.

Většina uzavřených ulic je právě v blízkosti Vltavy, některé pak u Botiče, který částečně zaplavil Hostivař. Uzavřeny byly například ulice U Záběhlického zámku, Euklidova, K Šeberáku nebo Hostivařské náměstí.

17:34Krizové protipovodňové linky

Ministerstvo životního prostředí zřídilo protipovodňovou linku na telefonech 267 122 998 a 267 122 462. Pražský magistrát zprovoznil bezplatnou informační linku 800 100 991.

17:30Ve východních Čechách páchají rozsáhlé škody i obvykle drobné toky

17:25Labe v Ústí vystoupalo na třetí povodňový stupeň

Na třetí povodňový stupeň stoupla dnes hladina Labe v Ústí nad Labem, město začalo se stavbou protipovodňových stěn na Střekově. Znovu na třetím stupni je Kamenice ve Hřensku a Mandava ve Varnsdorfu na Děčínsku. Stupeň ohrožení je i na Flájském potoce v Krušných horách. Kromě vody, která místy zaplavuje silnice, komplikuje dopravu také silný vítr, který kácí stromy. Začínají evakuace prvních domů v Ústí nad Labem, Děčíně a Hřensku.

Podle odhadů meteorologů má hladina v krajském městě stoupnout až na 10,5 metru. Obvykle korytem protéká voda, která dosahuje tří metrů. Město staví protipovodňové zábrany na Střekově, kterému hrozí i odříznutí vodou od centra. „Pokud se předpověď vyplní, přijdeme jak o Mariánský most, tak o most Edvarda Beneše, jediné spojení bude po železničním mostě dráhou,“ řekl dnes primátor města Vít Mandík (ČSSD). Počítá se se speciálním vlakem. Město vyzvalo lidi z Pražské a Veslařské ulice, aby se evakuovali.

17:22Pražská ZOO zahájila evakuaci zvířat

Pražská zoologická zahrada začala s evakuací zvířat. Gorily jsou v povodňové věži a do horní části zahrady pracovníci stěhují želvy, tapíry a další zvířata. Zoo je uzavřená.

17:05Povodně mají druhou oběť

Zřícení chaty v Třebenicích u Prahy si vyžádalo další život. Dopoledne záchranáři v troskách domu objevili ženu, nyní našli druhou oběť neštěstí.

16:57Policie pátrá po vodákovi, na Metuji se s ním převrhla loď

Policisté pátrají po vodákovi, se kterým se na řece Metuji převrhla loď. Neštěstí se stalo v úseku mezi Peklem a Novým Městem nad Metují na Náchodsku, tři další vodáky se podařilo zachránit. „Po pádu do vody se vodák ztratil, nyní po něm v úseku pátrají policisté a hasiči,“ uvedla mluvčí hradecké policie. Vodáci se na plavbu vydali v době, kdy jsou hladiny vodních toků v hradeckém po vydatných deštích zvýšené. Na Metuji v Krčíně platí první stupeň povodňové aktivity, hladina dosahovala dnes odpoledne výšky 119 centimetrů. Například v pátek to bylo pouze 52 centimetrů.

16:55Děčín připravuje evakuaci

Děčín chystá kvůli stoupající hladině Labe evakuaci části obyvatel. Více informací lidé získají na telefonním čísle 412 516 516.

Evakuace nemocnice Na FrantiškuEvakuace nemocnice Na Františku|E15 Stepan BrunerSanitky s pacienty nemocnice Na Františku zamířily i okolo redakce E15 do Motola

16:38Hladiny řek na Plzeňsku klesají, ze západu ale přichází další déšť

Stavy řek v Plzeňském kraji se oproti sobotě nezhoršily. Hladiny zatím mírně klesají, déšť je lokální a mírný. Odpoledne ale znovu porostou průtoky na Berounce, Radbuze a Úhlavě; Klabava naopak klesá. Třetí stupeň povodňové aktivity je hlášený na sedmi místech. Nebezpečí hrozí kvůli vydatným srážkám přicházejícím z Německa přes Krušné hory, které by měly postihnout odpoledne také Český les, tedy řeky Radbuzu a Mži.

Chata nedaleko pražského Hostivařského náměstíChata nedaleko pražského Hostivařského náměstí|ctkChata nedaleko pražského Hostivařského náměstí

16:13Nemocnice Na Františku zahájila evakuaci pacientů.

Pražská nemocnice Na Františku se kvůli povodňovému nebezpečí evakuuje. Část pacientů byla během dne už propuštěna domů, 79 pacientů z ARO, jednotky intenzivní péče i standardních oddělení, kteří musejí zůstat v péči zdravotníků, rozvážejí sanity do jiných pražských nemocnic. Přístroje se stěhují do vyšších pater, v nemocnici voda zatím není. Ministr zdravotnictví Leoš Heger svolal kvůli povodňovému nebezpečí krizový štáb ministerstva.

16:00Pražské Klementinum se uzavřelo pro veřejnost

Kvůli hrozbě záplav se pražské Klementinum uzavřelo pro veřejnost. Rozhodla o tom povodňová komise Národní knihovny ČR poté, co hladina Vltavy v hlavním městě dosáhla třetího stupně povodňové aktivity. Opatření platí až do odvolání. Voda do Klementina vnikla už při povodních v roce 2002, kdy způsobila škody asi za 20 milionů korun.

„Objekt je ohrožen zejména spodní průsakovou vodou, z tohoto důvodu dochází nyní například k vyklízení sklepních a suterénních prostor, kde je zejména technické zázemí, nábytek a fundus výstavního oddělení,“ sdělila ředitelka odboru komunikace Národní knihovny ČR Irena Maňáková.

15:39Sídliště Dukla v Písku

15:35Energetici preventivně vypínají trafostanice, řada míst hlásí poruchy

Vytrvalý déšť a záplavy působí poruchy na elektrické přenosové síti. Energetici kvůli popadaným stromům evidují poruchy na síti vysokého i nízkého napětí a v povodněmi nejohroženějších oblastech preventivně vypínají distribuční trafostanice. Část obyvatel je tak již bez proudu, vyplývá z informací energetických společností.

„Na dolním toku řeky Berounky v Lipencích, Radotíně jsme už z preventivních důvodů odpojili některé trafostanice, které by mohly být zalité vodou a nedošlo k úrazům,“ uvedl mluvčí Pražské energetiky (PRE) Petr Holubec. Další trafostanice se v Praze odpojují u Libeňského mostu a dále v okolí Botiče, který se v Hostivaři vylil z břehů.

Podle Pavla Kříže ze společnosti ČEZ je situace v jednotlivých regionech velmi rozdílná. Nejvíce poruch energetické závody evidují na Benešovsku a na Příbramsku, severní Moravu naopak povodně zatím závažněji neohrožují. Společnost proto zatím situaci jako krizovou nehodnotí.

Opačného názoru jsou plynaři z Pražské Plynárenské, kteří zvažují vyhlášení stavu nouze. Plynaři dnes už vypnuli plynovou přípojku například na Novotného lávce v Praze, v paláci Žofín a na některých pražských botelech. „Když se botel zvedne, mohl by plynovou přípojku utrhnout,“ dodal mluvčí společnosti Miroslav Vránek.

V Jihočeském kraji eviduje energetická společnost E.ON 12 poruch na linkách vysokého a 28 poruch na linkách nízkého napětí. Kvůli možnému zaplavení rovněž odpojila 25 trafostanic.

15:31Rozvodněný Botič v pražských Záběhlicích

15:20U Vrchlabí voda zaplavila několik obcíVoda zaplavila obce v okolí VrchlabíVoda zaplavila obce v okolí Vrchlabí|ctk

15:10Jižní Čechy: Okolí Bechyně hlásí extrémní ohrožení

V Jihočeském kraji evidují hydrometeorologové na čtyřech místech extrémní povodňové ohrožení. Týká se to Bechyně na Lužnici a jejích přítoků Milevského potoka a Smutné. Před polednem praskla hráz na nádrži v Husinci, kvůli tomu muselo být evakuováno 70 lidí. Hladina Lužnice v Bechyni vystoupila na výšku už téměř šesti metrů, což je skoro čtyři metry nad normál, vyplývá z informací českého hydrometeorologického ústavu.

V Bechyni je nejvíce zasažená lokalita Zářečí. Někteří lidé mají v domech až metr vody. „Je to špatné, navíc stále prší, nebe je zatažené a vypadá to, že nějakou dobu se ještě počasí nezmění,“ řekl starosta Bechyně Jaroslav Matějka.

Někteří lidé prý nechtějí opouštět své domy, přestože uvnitř už stojí voda. „Vyzýváme je v rozhlase, snažíme se je přesvědčit, aby odešli včas. Stejně nakonec budou muset ty domy opustit,“ řekl Matějka. V Bechyni také dopoledne začali stavět protipovodňovou hráz, ale v tu chvíli už hladina vody vystoupila z koryta Lužnice.

15:05Obce na Hradecku zasáhla stoletá povodeň

Vodní toky, které se vylily z břehů po vydatných deštích v Královéhradeckém kraji, zatopily na několika místech rodinné domy a silnice. V okolí Hostinného a Rudníku - Arnultovicích na Trutnovsku musel se záchranou vodou odříznutých lidí pomáhat vrtulník. Dva lidé byli zraněni. Některé obce zasáhla v noci stoletá povodeň.

„Situace je mimořádná, nicméně kraj a jednotlivé povodňové komise v obcích a městech organizaci záchranných prací zvládají. Napjatě očekáváme vývoj počasí, které bude průběh povodní zásadně dále ovlivňovat. Ke zhoršení může docházet v okolí Dvora Králové, Jaroměře a na Jičínsku,“ uvedl hejtman Lubomír Franc.

14:53V Praze jsou uzavřeny některé stanice metra

Pražský dopravní podnik omezil provoz metra, vlaky projíždějí osmi stanicemi. Na lince A jde o stanice Staroměstská a Malostranská, na lince B vlaky projíždějí stanicemi Florenc, Křižíkova, Invalidovna a Palmovka, na lince C jsou mimo provoz Nádraží Holešovice, Vltavská a Florenc.

14:49Záchranáři v Bechyni na řece LužniciZáchranáři na řece Lužnici v BechyniZáchranáři na řece Lužnici v Bechyni|ctk

14:45Labe v Ústí dosáhlo třetího povodňového stupně

Na třetí povodňový stupeň stoupla hladina Labe v Ústí nad Labem, město začalo se stavbou protipovodňových stěn na Střekově. Znovu na třetím stupni je opět také Kamenice ve Hřensku a Mandava ve Varnsdorfu na Děčínsku. Stupeň ohrožení je i na Flájském potoce v Krušných horách. Mezi Děčínem a Benešovem nad Ploučnicí a u Moldavy na Teplicku spadly stromy na železniční trať, hasiči odstraňují i stromy ze silnic a čerpají vodu ze sklepů.

V Děčíně a Ústí nad Labem zasedly povodňové komise. V Ústí začali se stavbou protipovodňových zdí. „Velká voda omezí dopravu ve městě. Podle předpokladů bude do večera uzavřen podjezd pod Benešovým mostem. Pod viaduktem u hlavního nádraží bude připraveno čerpání vody, aby tu mohlo být co nejdéle dopravní spojení na Střekov přes Benešův most,“ uvedla mluvčí města Romana Macová.

Omezení už jsou i v Děčíně. „Podle odhadů by hladina Labe měla v pondělí v ráno dosáhnout 8,10 metru. Kulminace by měla být ve výšce 9,5 metru v pondělí kolem 12:00. Voda stoupá rychleji než obvykle,“ uvedla mluvčí města Markéta Lakomá. Město vyzvalo obyvatele, aby vyklidili garáže v Ploučnické a Labské ulici. Několik ulic je kvůli vodě uzavřených, očekává se i zaplavení dalších.“Ve večerních hodinách budou evakuovány domy ve Vilsnici a pravděpodobně některých domů na Staroměstském nábřeží,“ dodala mluvčí.

14:39Lidé zachraňují vybavení z občerstvení na pražské náplavceLidé zachraňují vybavení na pražské náplavceLidé zachraňují vybavení na pražské náplavce|E15 Stepan Bruner

14:31V Táboře praskla hráz rybníku

Provizorní hráz přepaženého táborského rybníku Jordán před polednem praskla. Kvůli neustálému dešti a silnému přítoku z ostatních rybníků voda nejprve vystoupala nad úroveň hráze, která nevydržela tlak. Jordán je rozdělený na dvě poloviny kvůli projektu odbahnění.

„Voda nyní odtéká dále do Tisemnického potoka. Nám nezbývá než čekat, jak se situace vyvine,“ řekl manažer projektu odbahnění Karel Hotový. Podle něj spodní část Jordánu, která byla prázdná, nyní vodu zadržuje. „Zatím nehrozí, že by se voda přelila přes hráz Jordánu a nekontrolovaně tekla dál,“ uvedl Hotový.

14:17Pražští hasiči přestávají čerpat vodu, soustředí se na záchranu lidí

Hasiči v Praze přestávají čerpat vodu ze sklepů a soustředí se na záchranu lidí z oblastí ohrožených záplavami. Doplnila, že hasiči zároveň staví protipovodňové bariéry a připravují pytle s pískem na zastavení vody.

„Dosud jsme měli zhruba 190 případů čerpání vody z domů, ale museli jsme to utlumit, protože už nemáme kapacitu,“ řekla mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová dnes ve 13:00. „Nyní se soustředíme na záchranu lidí,“ dodala.

V ulici V Horkách v Praze 4 hasiči zachránili 25 lidí. Z azylového domu v Záběhlicích vysvobodili šest vozíčkářů. V Záběhlicích také vyprošťovali zatopená vozidla.

V Praze voda zaplavila náplavkuV Praze voda zaplavila náplavku|E15 Stepan BrunerPražská náplavka

14:11Meteorologové rozšířili varování před povodněmi na Znojemsko

Stav ohrožení byl kolem 13:00 na téměř padesátce míst řek v Čechách, nejvíce jich je na jihu a západě území, plyne z informací vodohospodářského webu. Na 12 tratích kvůli velké vodě a popadaným stromům nejezdí vlaky, záplavy znemožnily i provoz na desítkách silnic.

Meteorologové dnes dopoledne navíc rozšířili své předchozí varování před extrémním stupněm povodňového nebezpečí i na Znojemsko. Již dřív ho vyhlásili pro Jihočeský, Středočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj a Prahu. Ve zmíněných krajích, v Praze a v západní části Vysočiny má až do dnešní půlnoci dál vydatně pršet.

Hasiči staví 2. června protipovodňové stěny na řece Lužnici v Bechyni na Táborsku. Ačkoli začali v ranní hodinách, voda je předběhla. V Jihočeském kraji dosáhl 3. stupeň povodňové aktivity už na 20 místech.Hasiči staví 2. června protipovodňové stěny na řece Lužnici v Bechyni na Táborsku. Ačkoli začali v ranní hodinách, voda je předběhla. V Jihočeském kraji dosáhl 3. stupeň povodňové aktivity už na 20 místech.|CTKHasiči staví 2. června protipovodňové stěny na řece Lužnici v Bechyni na Táborsku. Ačkoli začali v ranní hodinách, voda je předběhla. V Jihočeském kraji dosáhl 3. stupeň povodňové aktivity už na 20 místech.

14:06Do Prahy vyrazili hasiči z Olomoucka a Vysočiny

Do oblastí postižených povodněmi míří pomoc i z Olomouckého kraje a Vysočiny. Více než čtyři desítky profesionálních a dobrovolných hasičů vyjely dnes dopoledne z Olomouce na pomoc s výstavbou protipovodňových hrází v Praze.

13:43Panenský potok na Liberecku dosáhl třetího povodňového stupně

Panenský potok v Pertolticích na Liberecku dosáhl v poledne třetího povodňového stupně. Na druhém povodňovém stupni jsou Ploučnice, Lužická Nisa a Jeřice. Další tři řeky v Libereckém kraji hlásí první povodňový stupeň.

Na Českolipsku voda podle policie zaplavila místní komunikace v České Lípě, Horní Libchavě a Pertolticích pod Ralskem. Hasiči podle krajské mluvčí Zdenky Štrauchové museli v noci ukotvovat plovoucí pracovní plošinu na Jizeře v Semilech a pomáhali plnit pytle s pískem v Novém Oldřichově na Českolipsku. Preventivně evakuovali dvě tábořiště u Jizery.

13:38Karlínské divadlo zrušilo představení

Hudební divadlo Karlín kvůli preventivním protipovodňovým opatřením zrušilo dnešní vyprodané představení muzikálu Aida, které mělo začít v 15:00. Pracovníci divadla vyklízejí sklady v suterénu a přízemí. Povodeň v roce 2002 divadlo silně poškodila.

13:31Hladiny řek v Karlovarském kraji rostou, z Německa přicházejí další srážky

Trvající deště zvýšily oproti sobotě hladiny řek v Karlovarském kraji. Třetí povodňové stupně zatím ale nejsou hlášeny. Druhé jsou nyní na dvou místech, na Svatavě v Kraslicích a na Ohři v Karlových Varech-Drahovicích. Hustý déšť z Ústeckého kraje směřuje na Karlovarsko, srážky v Krušných horách budou větší, řekl mluvčí Povodní Ohře Jan Svejkovský.

„Srážkový úhrn je předpovídán kolem 30 milimetrů za 24 hodin, ale je tam ještě úzký pás oblačnosti s vysokou intenzitou srážek až k 70 milimetrům,“ uvedl. Podle Svejkovského budou na menších tocích ještě určitě druhé a třetí stupně.

Podle plzeňského ČHMÚ přichází na Krušné hory z Německa výrazná oblačnost se srážkami. „Krušné hory by to mělo zasáhnout vydatněji,“ řekl meteorolog Ivo Bohman. V horách už prší.

13:22Praha vyhlásila stav nebezpečí

V Praze byl dnes kvůli stoupající hladině Vltavy vyhlášen stav nebezpečí. S největší pravděpodobností nejpozději v pondělí bude omezena automobilová i veřejná hromadná doprava, informoval Tomáš Hudeček (TOP 09), který je pověřen výkonem funkce primátora. Hudeček vyzval lidi, aby do Prahy nejezdili. Vltava se v hlavním městě držela kolem 12:30 těsně pod třetím povodňovým stupněm.

Podle Hudečka může být omezen i provoz metra, a pohyb po městě pak mohl být komplikovaný „Vyzývám proto každého, kdo může cestu do Prahy i po městě odložit, aby to v pondělí udělal. Praha řeší komplikovanou povodňovou situaci a chci požádat o pochopení a pomoc každého,“ uvedl Hudeček. Opatření budou podle Hudečka platit do odvolání.

Vltava se drží těsně pod třetím povodňovým stupněm. Ve 12:40 Vltavou v Chuchli protékalo 1490 metrů krychlových za vteřinu, třetí stupeň nastává při průtoku 1500 metrů krychlových za vteřinu. Při katastrofálních povodních v roce 2002 Prahou protékalo až 5000 metrů krychlových za vteřinu.

13:00Voda zaplavila desítky silnic včetně hlavních tahů

Záplavy znemožnily provoz na desítkách silnic, zejména v jižních, středních a západních Čechách. K dnešním 12:00 Ředitelství silnic a dálnic evidovalo 65 neprůjezdných úseků, za dalších 30 minut se jejich počet zvýšil na 85.

Na některých místech je vozovka zcela zaplavená vodou, jinde provoz znemožňuje bahno. Nejvíce kritických míst je momentálně na Berounsku, Benešovsku, Táborsku a Českobudějovicku.

Problémy se týkají také silnic prvních tříd. Uzavřená je například komunikace I/14 mezi Rudníkem a Javorníkem na Trutnovsku, I/20 v Sedleci na Českobudějovicku nebo silnice I/3 v úsecích Borek-Ševětín a Soběslav-Planá nad Lužnicí na Táborsku.

Zatopená silnice poblíž Berounky u ŘevnicZatopená silnice poblíž Berounky u Řevnic|ctkZatopená silnice poblíž Berounky u Řevnic

Voda zaplavila také silnici I/39 v Želnavě na Prachaticku. Asi 30 centimetrů vody protéká přes silnici I/18 v Dublovicích na Příbramsku.

Kritická místa jsou i ve městech a větších obcích. V Děčíně je uzavřená Krokova ulice kvůli zaplavenému viaduktu. Ve Svobodě nad Úpou na Trutnovsku nelze projet Úpskou ulicí, v Loděnici na Berounsku se potok Kačák rozlil na Karlštejnskou ulici. V Mladé Vožici na Táborsku komplikuje provoz voda z Panského rybníka. V Praze 6 je uzavřena silnice v Šáreckém údolí.

12:54Voda má první oběť, v Třebenicích zemřela žena v troskách zřícené chaty

V Třebenicích u Prahy dnes zemřela žena, nejspíš v podmáčené chatě, která spadla. Druhého člověka nyní záchranné složky vyprošťují z trosek chaty.

12:10Vltava v Praze míří ke třetímu stupni, zatím je lépe než v roce 2002

Vltava v Praze kolem poledne vystoupá na třetí, tedy nejvyšší, povodňový stupeň. Na všech místech, kde by měly stát zábrany, už stojí nebo se staví. Celková stavba zábran bude podle mluvčí pražských hasičů Pavlíny Adamcové trvat asi 50 hodin, do Prahy kvůli tomu míří asi 80 hasičů z Moravy. Připraveny jsou tři posádky leteckých záchranářů.

V 10:30 se opět sešel krizový štáb hlavního města, kterého se účastní i starostové ohrožených městských částí. V 10:30 Vltavou protékalo více než 1300 metrů krychlových vody za vteřinu. Třetí povodňový stupeň nastává kolem průtoku 1500 metrů krychlových za vteřinu.

Hasiči odřezali zábradlí u ústí Botiče do VltavyHasiči odřezali zábradlí u ústí Botiče do Vltavy|E15 Stepan BrunerHasiči odřezali zábradlí u ústí Botiče do Vltavy

„Průtok řeky Vltavy a Berounky stoupá poměrně rychle, dosáhneme třetího stupně povodňové aktivity ve 12:00,“ řekl novinářům už ráno náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09), který je pověřen výkonem funkce primátora. Podle něj vývoj v sobotu vypadal lépe než při katastrofálních povodních v roce 2002. Tehdy Prahou protékalo až 5000 metrů krychlových za vteřinu. „Povodňová situace je ale vždycky nepredikovatelná,“ poznamenal.

Podle mluvčí pražského magistrátu Ivy Vojtkové v současnosti kvůli zvýšené hladině Vltavy nejezdí tramvaje přes Troju, a to mezi zastávkami Nádraží Holešovice a Ke Stírce. Voda se podle Prahy 6 rozlila v ulici Roztocká, která je od 10:15 pro dopravu uzavřena. Další omezení bude záviset na vývoji situace. Podle Vojtkové zatím nikde nebyla nařízena evakuace.

Velká voda v PrazeVelká voda v Praze|ctkVelká voda v Praze

Připraveni jsou pracovníci pražské zoo, kterou povodeň v roce 2002 ničivě zasáhla. Podle ředitele Miroslava Bobka zatím nejsou zvířata ani majetek zoo ohroženy. „Byli povoláni pracovníci dopravy k obsluze nakladače a nákladního vozidla pro případnou potřebu evakuace,“ napsal v SMS zprávě Bobek.

Hasiči od noci staví protipovodňové bariéry v Radotíně, další rostou v Libni, na Kampě, Zbraslavi a v Modřanech. Zátarasy se staví i v podchodech ve Stromovce. Do prací by se mělo zapojit také 200 lidí z armády.