Oslavy 28. října budou bez velvyslankyně Norska, Zeman jí zrušil pozvánku

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman kvůli kauze dětí Michalákových a postupu norských úřadů v této záležitosti zrušil pozvání norské velvyslankyně Siri Ellen Sletnerové na všechny akce pořádané jeho kanceláří u příležitosti státního svátku 28. října. Diplomatickou nótou byla velvyslankyně vyrozuměna dnes.

„Dnes ráno jsme dostali zprávu z Hradu ohledně toho, že paní velvyslankyně není vítána na oslavě,“ řekl mluvčí norského velvyslanectví v Praze Terje Englund s tím, že ambasáda to nechce nijak komentovat.

Norské úřady rozhodly o tom, že má Češka Eva Michaláková přijít o rodičovská práva ke svým dvěma synům a mladší, šestiletý chlapec má jít k adopci.

Rozhodnutí není pravomocné, matka se chystá odvolat. Norská sociální služba odebrala českým rodičům syny Denise a Davida v květnu 2011 kvůli podezření na zneužívání a zanedbávání. To se nepotvrdilo. Soud považoval ale zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů.

Diplomatickou protestní nótu ve středu předal norské ambasádě také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Česko je podle nóty rozhodnutím znepokojeno a má pochybnosti, že je v souladu s mezinárodními závazky Norska.

Zaorálek předpokládá, že se s velvyslankyní sejde po jejím návratu do Prahy. Podle ambasády se Sletnerová vrátí začátkem příštího týdne. V úterý se šéf české diplomacie setkal s její zástupkyní Monicou Stenslandovou a tlumočil jí rozhořčení české vlády nad postupem úřadů.

Bezohledné rozhodnutí

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je rozhodnutí norských úřadů bezohledné k matce i k „biologické rodině“. Pokud se podle předsedy vlády rozhodnutí potvrdí, nepochybně to poškodí česko-norské vztahy.

Prezident Zeman v úterý uvedl, že by ČR mohla do Prahy na takzvané konzultace zavolat svého velvyslance z Norska. Podle hlavy státu se tento krok podniká v případech, kdy se chce vláda zastat svých občanů. Postupem v takových kauzách, jako je případ Michalákových, se budou zabývat i ministři zemí V4.

Hamáček: Norsko muselo nějakou reakci Česka očekávat

Nepozvat norskou velvyslankyni na oslavu státního svátku 28. října je jednou z mála možností, které má prezident Miloš Zeman, aby vyjádřil svůj nesouhlas s postupem norských úřadů v kauze chlapců Michalákových, řekl předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Norsko podle něj muselo očekávat, že Česko dá nějakým způsobem svůj nesouhlas najevo.

„Kancelář prezidenta republiky nebo pan prezident osobně se rozhodl zvolit tento postup a já tento postup respektuji, řekl Hamáček. „Nemyslím si, že to je něco nestandardního,“ dodal.

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je věcí Zemana, koho na oslavu státního svátku pozve nebo nepozve. „Jakkoli taky nejsem schopen pochopit přístup norských úřadů k českým úřadům, já bych takovýto krok o státním svátku nevolil, hledal bych jiné mechanismy,“ řekl.

Siri Ellen Sletnerová, velvyslankyně NorskaSiri Ellen Sletnerová, velvyslankyně Norska|ctkSiri Ellen Sletnerová, velvyslankyně Norska

Předseda ODS Petr Fiala nepovažuje Zemanovo gesto za šťastné. „Nepozvat někam norskou velvyslankyni, nebo dokonce hrozit odvoláním velvyslance to přeci není žádné řešení,“ řekl Fiala. Připomněl také, že Česká republika čerpá prostředky z norských fondů a i z toho důvodu je třeba ve sporu kolem dětí Michalákových postupovat obezřetně.

Fiala upozornil na to, že norská diplomatka není první, koho Zeman nepozval na oslavy 28. října. „Pan prezident s těmi pozváními nakládá různě. Vzpomeňme, jak v minulých letech nezval některé rektory, kteří se mu nelíbili,“ dodal předseda občanských demokratů.

„Nemyslím si, že bychom měli právo mu říkat, koho má a nemá pozvat, ale nemyslím si také, že by to mělo vést k nějakému dramatickému zhoršení vzájemných vztahů, neřkuli k narušení diplomatických vztahů s Norskem,“ řekl místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Šašek provokuje: Zeman je muslimský prorok!