Ovčáčkovi vypršel čas na nalezení článku Hitler je gentleman

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček Zdroj: CTK

Hradnímu mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi dnes vyprší termín, který mu dal prezident Miloš Zeman na nalezení článku Hitler je gentleman, jehož autorství Zeman připisuje novináři Ferdinandu Peroutkovi. Podle historiků Peroutka takový text nikdy nenapsal. Článek se Hradu nepodařilo nalézt, prezident proto vypsal odměnu 100 tisíc korun za jeho objevení.

Spor o článek trvá od ledna, kdy Zeman na konferenci o holokaustu mluvil o selhání intelektuálů v krizových situacích, jako byl nástup nacismu. „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem 'Hitler je gentleman'. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: 'Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky',“ řekl tehdy Zeman.

Peroutkova vnučka Terezie Kaslová podala žalobu, po prezidentovi žádá omluvu. Zeman se minulý týden skutečně omluvil, nikoli ale za svůj výrok, nýbrž za to, že text dosud nebyl nalezen.

„Protože se pan prezident neomluvil, akce soud stále pokračuje,“ řekla Kaslová. Je jí prý líto, že má Česko prezidenta, který se nedokáže omluvit. Zdůraznila, že požaduje omluvu nejenom kvůli článku „Hitler je gentleman“, ale také kvůli údajnému výroku 'Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Ten totiž podle historiků nepatří Peroutkovi, ale Janu Stránskému, což potvrdil i jeho syn Martin Jan Stránský. Zástupci Hradu se ale v posledních měsících soustředili pouze na prokázání existence textu Hitler je gentleman.

Zeman slibuje 100 tisíc za článek, který pravděpodobně neexistuje

Zeman kvůli nalezení článku, o kterém si je stále jistý, že ho před lety četl, vypsal pro nálezce ze svých prostředků odměnu 100 tisíc korun. Téma se stalo terčem žertů na internetu, kde lidé zveřejňují falešné články. Jeden takový zástupci Prahy 10 "nalezli" v pondělí ve dvojvile bratří Čapků, k jeho autorství se přihlásil literární kritik Jaromír Slomek.

Ovčáček na stránkách Hradu v posledních měsících zveřejňoval Peroutkovy texty z období takzvané druhé republiky, které podle něj dokládají novinářovo selhání. „Nezajímají mě názory pana Ovčáčka na Ferdinanda Peroutku. Nerozumím tomu, jak a proč se zveřejňují na stránkách Hradu, a nerozumím tomu, proč absolutní laik, kterým pan Ovčáček z pohledu historického bádání jistě je, se vůbec do něčeho podobného pouští,“ poznamenala Kaslová.

Ovčáček, který si stejně jako Zeman tento týden vybírá dovolenou, se nechtěl k tématu více vyjadřovat.