Padlo trestní oznámení kvůli znečištěné pitné vodě v Dejvicích

Zásobování pitnou vodou v Dejvicích

Zásobování pitnou vodou v Dejvicích Zdroj: ctk

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) podal trestní oznámení kvůli znečištěné vodě v Dejvicích a Bubenči. Oznámení bylo podáno na neznámého pachatele kvůli podezření z obecného ohrožení. Informovala o tom vedoucí tiskového odboru městské části Libuše Stoklásková.

Do vodovodu v Praze 6 se dostaly bakterie, které lidem způsobily žaludeční a střevní potíže. Bez pitné vody bylo několik dní 32 tisíc lidí. Pražské vodovody a kanalizace (PVK) slíbily postižené odškodnit. Peněz se ale dočkají jen lidé, kteří předloží lékařskou zprávu či účtenku z lékárny za léky na průjmová onemocnění. Žádostí už firmě dorazilo přes 1300.

Starosta Kolář uvedl, že bude požadovat odškodné plošně pro všechny, lidé by podle něj také měli mít odpuštěno vodné a stočné alespoň na měsíc. Firma navrhla dva týdny. „Radnice městské části Prahy 6 dál jedná se společností Pražské vodovody a kanalizace o možnosti plošného odškodnění,“ uvedla Stoklásková.

Bez pitné vody byli obyvatelé Prahy 6 od neděle 25. května do čtvrtka 28. května. Náhradní zásobování zajišťovala PVK 60 cisternami. Praha 6 vozila pitnou vodu do škol a domů seniorů a poté ji začala zdarma rozdávat i obyvatelům. Kontaminaci způsobila zřejmě odpadní voda, která pronikla do vodovodního řadu poškozeným slepým ramenem z roku 1925, které nebylo zaneseno v mapách, a vodohospodáři o něm proto nevěděli.