Palestinci kritizují Zemana. Narušuje prý mírový proces v Izraeli

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Anna Vackova, E15

Návrh českého prezidenta Miloše Zemana přesunout ambasádu ČR z Tel Avivu do Jeruzaléma narušuje mírový proces mezi Izraelem a Palestinou a ničí vynaložené úsilí o dosažení dohody. Uvedl to člen výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny Saíb Irikát.

Organizace pro osvobození Palestiny již kvůli výroku Českého prezidenta vyzvala Ligu arabských států a další organizace ke svolání mimořádných zasedání na úrovni ministrů. Zeman svůj návrh v minulých dnech uvedl na Dnech Izraele v Hradci Králové. Zeman svůj návrh v minulých dnech uvedl na Dnech pro Izrael v Hradci Králové. Zemanova plánovaná cesta do Izraele bude jednou z prvních zahraničních cesty v roli hlavy státu.

Drtivá většina zemí má svá velvyslanectví v Izraeli v Tel Avivu, v Jeruzalémě má pouze několik států konzuláty (například USA či Itálie). Podle izraelského serveru mají jen Bolívie a Paraguay ambasádu na předměstí Jeruzaléma.

K přestěhování velvyslanectví z Jeruzaléma vyzvala rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 478 ze srpna 1980, která neuznala izraelské prohlášení celého Jeruzaléma za „věčné a nedělitelné hlavní město“ Státu Izrael. Status města je stále jedním z klíčových problémů izraelsko-palestinského konfliktu.

O přesune má rozhodnout příští vláda

Zeman si ale myslí, že Česká republika by v Jeruzalémě ambasádu mít měla. „Já jsem jmenoval vládu, o níž mohu s jistotou prohlásit, že kdyby byla delší dobu ve funkci, tak by mohla tuto myšlenku podpořit. Protože budou předčasné volby, tak si počkám, jaká bude vláda nová, a pokusím se budoucího premiéra a ministra zahraničí přesvědčit, aby o této myšlence uvažovali,“ řekl prezident.

Podle Irikáta Zemanovy výroky „představují destrukci mírového procesu a vynaložených úsilí o dosažení dohody o všech otázkách konečného statusu v čele s Jeruzalémem“. Liga arabských států, Organizace islámské spolupráce a Hnutí nezúčastněných zemí by podle Irikáta měly Zemanovy návrhy projednat a podniknout „příslušné kroky a rozhodnutí v tomto ohledu“.

Zeman také v rozhovoru pro deník Jediot Achronot v minulých dnech řekl, že by palestinští uprchlíci neměli trvat na návratu do palestinské autonomie. Podle Zemana by bylo lepší poslat je do Saudské Arábie. Zeman se v neděli chystá na čtyřdenní návštěvu Izraele, v rámci které se setká se svým protějškem Šimonem Peresem a předsedou vlády Benjaminem Netanjahuem. Navštíví také některá svatá místa. Zahraniční politika ČR je dlouhodobě proizraelská.