Paroubek zlanařil exvéčkaře Škárku, do roka chce mít poslanecký klub

Jaroslav Škárka, Jiří Paroubek

Jaroslav Škárka, Jiří Paroubek Zdroj: CTK, Kolaz E15

Předseda národních socialistů Jiří Paroubek se dohodl na užší spolupráci s poslancem a bývalým členem vládních Věcí veřejných Jaroslavem Škárkou. Ten figuruje v kauze údajného úplatkářství předsedy poslanců VV Víta Bárty. Paroubek dodal, že do budoucna by se Škárka mohl stát členem jeho strany. Uvedl také, že na základě jednání s dalšími poslanci by do konce letošního roku mohla mít jeho strana vlastní poslanecký klub.

„Domluvili jsme se se Škárkou na určitém typu spolupráce,“ uvedl Paroubek. Podotkl, že Škárka by se mohl stát i členem strany, až skončí spor ohledně údajné korupce uvnitř Věcí veřejných. Policisté Škárku navrhli obžalovat kvůli podezření z přijetí úplatku.

Snahou získat Škárku se Paroubek netajil už loni při zakládání své strany. „Jednáme také s dalšími poslanci a senátory. Předpokládám, že do konce tohoto roku se nám může podařit vytvořit poslanecký klub. Určitě na tom budeme velmi silně pracovat,“ dodal. K vytvoření klubu ve sněmovně je třeba deseti poslanců, k Paroubkově NS-LEV 21 zatím patří dva.

Paroubek rovněž oznámil, že do jeho strany ve středu vstoupil předseda kulturní komise zastupitelstva Karlovarského kraje Petr Kuliš, který přestoupil od sociálních demokratů.

Česko musí lépe čerpat z evropských fondů, vytyčil prioritu Paroubek

Národní socialisté rovněž znovu představili sedmibodový plán protikrizových opatření, který sestavili už loni v prosinci. Požadují mimo jiné vznik krizového týmu, který by zrychlil čerpání peněz z evropských fondů, z nichž by měly být financovány například rekvalifikace nezaměstnaných. Chtějí také zrušení DPH na věci pro děti, důraznější regulaci cen energií nebo státní doplatek lidem pracujícím za minimální mzdu.

Paroubek varoval, že bez opatření se schodek veřejných rozpočtů může pohybovat letos kolem 150 miliard korun. Očekává také, že se hrubý domácí produkt sníží o dvě až tři procenta, což příjmy státu ochudí nejméně o 60 miliard korun.