Pavel podepsal státní rozpočet na příští rok. Výdaje by měly klesnout

Prezident Petr Pavel se zúčastnil slavnostního jmenování a předání dekretů profesorkám a profesorům (12.12.2023)

Prezident Petr Pavel se zúčastnil slavnostního jmenování a předání dekretů profesorkám a profesorům (12.12.2023) Zdroj: ČTK/Michaela Říhová

Prezident Petr Pavel podepsal státní rozpočet na příští rok se schodkem 252 miliard korun. Proti letošnímu schválenému schodku je to o 43 miliard korun méně. Informoval o tom v pondělí večer v tiskové zprávě odbor komunikace Hradu. Jde o první státní rozpočet, který Pavel podepsal ve své prezidentské funkci, a o třetí rozpočet, který prosadila koaliční vláda Petra Fialy (ODS). Sněmovna ho schválila 29. listopadu.

Plánované příjmy rozpočtu se proti letošku zvýší o 12 miliard na 1,94 bilionu korun. Plánované výdaje naopak klesnou o 31 miliard na 2,19 bilionu korun. Rozpočet vychází z předpokladu růstu ekonomiky o 2,3 procenta. Růst by měla i spotřeba domácností, kterou má podpořit obnovený nárůst reálných příjmů. Průměrná míra inflace by měla klesnout z letošních 10,9 na 2,8 procenta.

Rozpočet počítá například s tím, že průměrný plat učitele vzroste na 52 400 korun měsíčně. Průměrná penze by od ledna měla vzrůst na 20.635 korun. Zvýší se i výdaje na obsluhu státního dluhu, a to meziročně o 25 miliard Kč na 95 miliard korun.

Návrh rozpočtu počítal i s tím, že na platy zaměstnanců státu a s tím související platby za odvedenou práci by mělo jít v příštím roce proti letošnímu schválenému rozpočtu o 683 milionů korun víc. Počet míst placených státem by měl klesnout o 11.388. Průměrný hrubý měsíční plat zaměstnance státu by se měl v průměru zvýšit o 1181 korun na 44 059 korun.

Vláda jako hlavní priority rozpočtu uvádí udržení sociálního smíru, zajištění předvídatelného způsobu financování zdravotnictví, zajištění platů učitelů na úrovni 130 procent průměrné mzdy a také zajištění výdajů v objemu dvou procent hrubého domácího produktu na obranu.

„Je to nejlepší návrh, jakého v současnosti můžeme v podmínkách, které máme, dosáhnout. Bojujeme s rekordním zadlužením, s extrémně vysokými nároky - náklady na obsluhu dluhu, ale navzdory všem současným výzvám a krizím a zátěži, kterou jsme zdědili po minulé vládě, tak jsme opět na cestě k vyrovnanému hospodaření,“ řekl k rozpočtu ve Sněmovně premiér Fiala.

Video placeholde
Pavel po schůzce nejvyšších ústavních činitelů: Promluvil o osudu českého velvyslance v Rusku • ČTK

Opozice naopak tradičně rozpočet zkritizovala. Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová řekla, že rozpočet zvyšuje provozní výdaje a současně snižuje prorůstové investice. „Není to rozpočet sebevědomé a vzkvétající země s jedním z nejnižších veřejných dluhů v Evropské unii, která chce kráčet dopředu a nahoru,“ tvrdí. Předseda SPD Tomio Okamura míní, že rozpočet ve všech rovinách poškodí Česko, občany i firmy. Vládu obvinil mimo jiné z toho, že pokračuje v zadlužování země.

Pavel na začátku prosince řekl, že v návrhu rozpočtu vnímá problémové oblasti, chápe ale, že dohoda na úrovni pěti vládních stran vyžaduje mnoho ústupků. Zajímat se při rozhodování o podpisu hlava státu chtěla mimo jiné o to, do jaké míry je rozpočet transparentní, ale také jak naplňuje priority, které si vláda stanovila, a do jaké míry pamatuje na ty, na které nejvíce dopadnou veškerá opatření.