Peake grilování před poslanci ustála, „dívenka“ z obrany neodejde

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: ctk

Opozici se dnes ve Sněmovně nepodařilo prosadit výzvu Karolíně Peake (LIDEM), aby odešla z čela ministerstva obrany. Řada poslanců jí vyčítala nečekané odvolání prvního náměstka Vlastimila Picka den po jejím nástupu do funkce. Peake svá personální rozhodnutí obhajovala.

„Je běžné v demokratickém státě, aby v nejužším vedení ministerstva obrany zasedali civilisté,“ prohlásila Peake, která odvolala i šéfa sekce vyzbrojování Pavla Bulanta a ředitele ministerského kabinetu Františka Šulce. Ministryně zopakovala, že Pickovi nabídla pokračování spolupráce jakoukoli formou.

„S jedním člověkem stabilita resortu nestojí a nepadá,“ zdůraznila Peake.

Opoziční a i někteří koaliční poslanci poukazovali na to, že Picek je kvalifikovaný odborník, je čestný a reprezentoval i solidnost. Kritizovali fakt, že byl odvolán z hodiny na hodinu. „Tady bylo dokázáno, že se ke svým elitám chovat nedokážeme,“ řekl Boris Šťastný (ODS), jenž ale zdůraznil, že Peake má plné právo vybrat si svůj tým.

ČSSD: Plivla vojákům do tváře

„Je to plivnutí do tváře vojákům, kteří si pana generála váží,“ soudí o rozhodnutí Peake Petr Hulinský (ČSSD). Sám by se prý nezbavil odborníka, který je hlavním vyjednavačem o dalším pronájmu stíhaček Gripen. Hulinského stranický kolega Antonín Seďa podotkl, že Picek měl provést i restrukturalizaci velení armády. Podle Alexandra Černého (KSČM) není způsob, jakým Peake začala prosazovat své vize, šťastný.

„Jedná se obranu státu a o zahraniční politiku a o to, jak bude vnímána v očích zahraničních partnerů,“ přidal se ke kritikům Michal Doktor (Jihočeši 2012, dříve ODS).

Nečas s ministryní bude mluvit až po návratu z Bruselu

Někteří poslanci litovali, že se před nimi k věci nemůže vyjádřit premiér Petr Nečas (ODS), který je na jednání Evropské rady v Bruselu. Už ve čtvrtek vzkázal, že personální změny na obraně nechápe a bude chtít vysvětlení. Pickovo odvolání překvapilo i prezidenta Václava Klause.

Sněmovní jednání o personálních změnách na obraně prosadila opozice na návrh Jana Hamáčka (ČSSD). Pro zařazení bodu hlasovali i Ludmila Bubeníková (TOP 09/STAN) a Doktor. Občanští demokraté se většinově hlasování zdrželi, nebo nebyli přihlášeni. Pro výzvu ohledně rezignace Peake 73 ze 152 přítomných poslanců, 72 jich bylo proti.