Pekarová Adamová má vést společnou pravicovou kandidátku

Koaliční smlouvu chtějí ODS, TOP09 a KDU-ČSL vypracovat do konce letošního ledna a program do konce února.

Koaliční smlouvu chtějí ODS, TOP09 a KDU-ČSL vypracovat do konce letošního ledna a program do konce února. Zdroj: profimedia

 Krajský výbor pražské TOP 09 dnes potvrdil jako jedničku společné kandidátky s ODS a KDU-ČSL předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou. Svou předsedkyni podpořil výbor jednomyslně, pro bylo všech 30 hlasujících. Dvojkou za TOP 09, nikoliv celkově, pak bude poslanec Dominik Feri (TOP 09). Pro říjnové volby se na společné koalici domluvily ODS, TOP 09 a KDU-ČSL loni na podzim a koaliční smlouva má být hotova letos v lednu.

„Velmi mě těší silná podpora kolegů pražské krajské organizace TOP 09, kteří mě jednomyslně zvolili lídryní kandidátky. Vnímám to jako ocenění své dosavadní práce a velkou podporu společně vyjednaného postupu. Těším se na kampaň, v níž hodlám spolu s ostatními zabojovat o vítězství, abychom mohli realizovat tolik potřebnou změnu,“ napsala v SMS Pekarová Adamová.

Výbor v ondělí rovněž vybral jako dvojku za TOP 09 v Praze poslance Feriho. Zvolení Feriho neznamená, že by byl na druhém místě celé kandidátky, ale obsadí druhou pozici určenou pro TOP 09. Feri v posledních volbách kandidoval v hlavním městě z posledního místa, ale díky přednostním hlasům se mu podařilo dostat do sněmovny.

O společné kandidátce v pondělí dopoledne jednala Pekarová Adamová spolu s prvním místopředsedou TOP 09 Tomášem Czerninem se zástupci pražské ODS. Strany se domluvily, že nebudou směšovat celostátní a komunální politiku a sejdou se na další schůzce, kde budou řešit konkrétní podobu spolupráce.

Pekarová Adamová i předsedkyně pražských zastupitelů ODS Alexandra Udženija popřely informaci, která se dříve objevila v médiích, že ODS podmiňuje podporu Pekarové Adamové do čela kandidátky společným hlasováním o odvolání pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti).

Občanští demokraté, TOP 09 a KDU-ČSL se na společné koalici pro říjnové volby domluvili loni na podzim. Koaliční smlouvu chtějí vypracovat do konce letošního ledna a program do konce února. Společným kandidátem na premiéra bude předseda ODS Petr Fiala. Koalice plánuje společně postupovat nejen v kampani, ale i po volbách, i když strany vytvoří samostatné poslanecké kluby.