Z odborného týmu ČSSD mohou vzejít ministři

ČSSD

ČSSD Zdroj: Vacková Anna

Strana sestavila skupinu expertů, kteří budou s ANO vyjednávat o programových prioritách. Jsou mezi nimi daně, bydlení či problematika exekucí.

Ze svých poslanců nebo vlivných členů sestavila sociální demokracie odborné týmy pro celkem deset oblastí, které považuje za prioritní. O nich bude nyní vyjednávat s hnutím ANO, s nímž chce vytvořit vládní koalici. Z části těchto expertů se mohou stát ministři, řekl E15 zdroj blízký vedení ČSSD.  

„Je řada věcí k diskusi. Shoda například nepanuje u sektorové daně, naopak na boj proti lichvě nebo restartu chudých regionů jako je Ústecko, Karlovarsko a Moravskoslezský kraj máme podobné názory,“ uvedl předseda ČSSD Jan Hamáček po druhém kole rozhovorů s uskupením Andreje Babiše. „Lidí v týmech je více, klíčových je deset garantů,“ dodal.

Sám Hamáček za žádnou oblast nezodpovídá, byť se dlouhodobě specializuje na zahraniční vztahy a obranu. Jejich garantem je Jan Kohout, který byl šéfem diplomacie v úřednických kabinetech Jana Fischera a Jiřího Rusnoka.

První místopředseda partaje Jiří Zimola spolu s pardubickým hejtmanem Martinem Netolickým dostali na starosti bydlení. Mají přesvědčit ANO, aby souhlasilo s výstavbou startovacích bytů pro mladé rodiny a domů pro seniory. Peníze by socialisté získali právě z vyšších daní pro banky. Shodují se na tom s komunisty, kteří navrhují růst o pět procentních bodů. Předpokládá se, že by vládní sestavu tolerovali.   

Překvapivé je angažmá exministryně školství, poslankyně Kateřina Valachová. Má v gesci otázky týkající se justice, zaměří se hlavně na problematiku exekucí. Bývalý ministr průmyslu Jan Mládek je garantem pro finance a daňovou problematiku. Hejtman Vysočiny, rovněž poslanec Jiří Běhounek potvrdil, že sestavil priority pro zdravotnictví a IT. A někdejší šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák bude s babišovci debatovat o sociálních otázkách.

Jan Birke, který byl donedávna členem neužšího vedení strany, má v kompetenci dopravu. „Pomáhá mi Pavel Švagr,“ podotkl v narážce na předsedu Správy státních hmotných rezerv.

Hamáček se Zimolou po úterní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem zopakovali, že ČSSD nestojí jen o místa náměstků, které jí doporučila hlava státu. „Pana prezidenta jsme informovali, že forma, kterou prosazujeme a budeme o ní vyjednávat, je přímá účast ve vládě,“ řekl Hamáček.

Socialisté chtějí záruku, že je ANO nepřehlasuje
Strana bude pro svou případnou účast ve vládě po ANO požadovat písemnou garanci, že ji silnější partner nebude v kabinetu přehlasovávat. Jednání o koalici by chtěla uzavřít do měsíce. „Jsme vedeni ambicí mít do konce března vyjednávání hotové. Mám pocit, že jsme se už posunuli dál,“ řekl první místopředseda ČSSD Jiří Zimola. Pokud se partaj s babišovci domluví, chce o vstupu do vlády nechat rozhodnout členskou základnu v referendu.