Petr Fiala: Kandiduji na předsedu ODS, strana je paralyzovaná

Profesor Petr Fiala oficiálně oznámil kandidaturu na šéfa ODS

Profesor Petr Fiala oficiálně oznámil kandidaturu na šéfa ODS Zdroj: ctk

Petr Fiala chce být předsedu ODS. Exministr školství a bývalý rektor Masarykovy univerzity svou kandidaturu oznámil napřednášce v pražském CEVRO institutu. ODS se podle něj nachází ve velmi kritické situaci, kdy je poprvé ohrožena její funkce v politickém systému. Za největší problém ODS Fiala považuje to, že přestala fungovat jako politická strana.

Kandidaturu na šéfku ODS už dříve oznámila místopředsedkyně strany Miroslava Němcová. Nominaci od libereckého oblastního sdružení ODS získal europoslanec Edvard Kožušník.

„ODS je v tuto chvíli paralyzovanou stranou, aby jí nebyla, musí zastavit svůj pád. A aby to dokázala a mohla se vydat zpátky nahoru, musí začít dělat kroky, které povedou ke kvalitativní změně uvnitř strany,“ řekl Fiala, který po svém projevu a oznámení kandidatury sklidil v zaplněném atriu institutu velký potlesk.

Bývalý ministr školství zdůraznil, že strana musí obnovit svou důvěru u veřejnosti. „Nečekejte žádné zázraky, nejsou kouzelné recepty a žádní mesiášové,“ tvrdí. Straně prý pomůže jen dlouhodobá každodenní profesionální práce napříč krajskými základnami. Změny musejí podle Fialy vést ke sjednocení strany, která by měla navenek působit jednotně. Nový předseda ODS musí být stranu sjednotit, vytvořit nový tým a napomoci jejímu oživení. Zároveň ale dodal, že musí získat plný mandát, aby mohl změny uskutečnit.

Rozhodne lednový kongres

ODS už podle Fialy na veřejnosti dlouho nehájí zájmy svých tradičních voličských skupin, ke kterým patřili živnostníci a podnikatelé. Je podle něj obtížné definovat, koho vůbec strana zastupuje. Připomněl, že v nedávných parlamentních volbách volilo ODS pouze 13 procent živnostníků a podnikatelů, zatímco TOP 09 více než 19 procent a Hnutí ANO až 27 procent.

„Volební propad, který jsme nyní zažili, nebyl důsledkem nějakého momentálního vychýlení, ale je projevem dlouhodobé eroze důvěry v politiku ODS,“ varoval. Strana podle něj klesá dlouhodobě, nyní jen s větší dynamikou.

Bývalá vládní strana je bez předsedy od poloviny června, kdy rezignoval bývalý předseda a expremiér Petr Nečas. Po propadu ve volbách, v kterých ODS získala jen 7,7 procenta hlasů, se vedení strany rozhodlo, že ke dni konání volebního kongresu rezignuje. Kongres se uskuteční 18. a 19. ledna v Praze.

Výsledky ODS ve sněmovních volbách
rokvýsledek v %počet mandátůumistění
199229,73761.*
199629,62681.
199827,74632.
200224,47582.
200635,38811.
201020,22532.
20137,72165.

Poznámka: * v koalici s KDS

David Klimeš: Fiala do čela? ODS nemá co ztratit