Petr Pavel představil svůj poradní tým. Usednou v něm ekonom Marek či ústavní právník Kysela

Prezident České republiky Petr Pavel

Prezident České republiky Petr Pavel Zdroj: ČTK / Kamaryt Michal

Prezident ČR Petr Pavel představil svůj nový poradní tým. Hlavě českého státu budou pomáhat ústavní právník Jan Kysela, ekonom David Marek, někdejší šéf důchodových komisí Vladimír Bezděk, expertka na sociální podporu Lucie Poláková, odborník na inovace v energetice Jakub Maščuch a bývalý ministr životního prostředí Ladislav Miko. Tým povede podnikatel Tomáš Richter.

Někteří z nově oznámených poradců již s Petrem Pavlem spolupracovala během prezidentské kampaně. Například Tomáš Richter se na Pavlově prezidentské kandidatuře podílel od konce roku 2019, ve volebním týmu měl na starosti finance a fundraising. Společně s ním se na kampani podíleli také ekonomové Bezděk s Markem a Maščuch s Polákovou.

Další z Pavlova týmu poradců ústavní právník Kysela se stane vedoucím konzultačního panelu pro nominaci ústavních soudců. Působí na Právnické fakultě Univerzity Karlovy a také v Senátu jako asistent a poradce předsedy horní komory. Podílel se na komentářích k ústavě a Listině základních práv a svobod. Bude poradcem prezidenta pro ústavu a právní otázky.

Ekonom David Marek, jenž bude poradcem pro ekonomiku, hospodářské otázky a finanční trhy, dříve působil jako ekonom v České národní bance, České spořitelně a v Patria Finance. Je také členem Národní ekonomické rady vlády.

Poradkyně pro sociální politiku a neziskový sektor Poláková je spoluzakladatelkou a místopředsedkyní spolku Komunitní osvětové společenství. Bezděk, který dříve působil jako ekonom v České národní bance a řídil dvě takzvané Bezděkovy důchodové komise, se stal poradcem pro důchodovou reformu, rozpočtovou politiku a finanční sektor.

VIDEO: Rozhovor se zvoleným prezidentem Petrem Pavlem:

Video placeholde
• Videohub

Miko, poradce pro životní prostředí a udržitelnost, byl náměstkem ministra v letech 2003 až 2005 a v roce 2009 zastával post ministra životního prostředí v úřednické vládě Jana Fischera. Loni byl vládním zmocněncem pro mezinárodní vyjednávání v oblasti biodiverzity a ekosystémových služeb v době českého předsednictví v Radě Evropské unie.

Maščuch, který bude Pavlovi radit s energetikou, od studií působí v oboru, dříve byl členem rady Asociace poskytovatelů energetických služeb.

Prezident zatím nemá konkrétní jméno poradce pro vzdělávání, hledá někoho, kdo bude mít průřezový přehled ve všech aspektech. Externím poradcem pro architekturu a v širším kontextu otevření Hradu veřejnosti bude architekt Josef Pleskot, brzy se k tématu uskuteční kulatý stůl.

Pavel nebude mít přímo poradce pro zahraniční politiku, bude ji ale občas konzultovat s řadou lidí. Jedním z nich bude bývalý poslanec Jan Farský (STAN), o kterém se dříve hovořilo jako o možném poradci pro otázky domácí politiky.