Piráti budou chtít odvolat Blažka kvůli setkání s Nejedlým. Zjistí, zda se přidá STAN

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) Zdroj: Úřad vlády ČR

Předseda Pirátů Ivan Bartoš.
2
Fotogalerie

Piráti ve stranickém hlasování rozhodli, že vyzvou své zákonodárce, aby navrhli okamžité odvolání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Důvodem je Blažkovo srpnové setkání s poradcem Miloše Zemana a proruským lobbistou Martinem Nejedlým. Předseda Pirátů Bartoš má navíc podle hlasování zjistit, jak se k odvolání staví poslanci a ministři hnutí STAN, kteří s Piráty kandidovali v koalici. Celkem hlasovalo 545 voličů, tedy téměř polovina, pro vítězný návrh hlasovalo 331 Pirátů.

Piráti již v červnu odhlasovali, že Blažek ve funkci ministra spravedlnosti ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát i plnění cílů programového prohlášení vlády. Usnesení tehdy reagovalo na možný střet zájmů Blažka ve vztahu k vyšetřování bytové kauzy v Brně a některé jeho kontroverzní kroky, o kterých informovaly protikorupční organizace. Premiér Petr Fiala (ODS) následně situaci probral s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem a Blažka podpořil.

„Nebudu komentovat vnitrostranické procesy jiných stran do doby, než mě s výsledky hlasování seznámí pan předseda Bartoš. Je ale důležité říct, že personální obsazení jednotlivých resortů je podle koaliční smlouvy v rukou jednotlivých stran,“ uvedl premiér Fiala.

Piráti jsou nejmenší stranou ve vládě a Sněmovně. Ze dvou stovek poslaneckých mandátů mají čtyři. Ve vládě, která má 18 členů, mají tři místa včetně místopředsednického.

Ve druhé polovině srpna informoval server Seznam Zprávy o několikahodinovém setkání Blažka s Nejedlým v restauraci v Praze. Ministr na sociální síti popsal setkání jako náhodné. Blažek tvrdil, že se v restauraci jen schovával před bouřkou. Po kritice koaličních partnerů i výzvách k odstoupení musel Blažek okolnosti setkání vysvětlovat na koaličním jednání. I v tomto případě se premiér postavil za svého spolustraníka.

Pusťte si rozhovor s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem:

Video placeholde
Hráči: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek o novém trestním řádu i o milostech udělovaných prezidentem • hrc, Fameplay Live/Blesk

Podle Fialy odpověděl Blažek na otázky, které mu účastníci jednání pokládali. Před jednáním koaličních špiček Fiala řekl, že Blažek dostal od vedení ODS „žlutou kartu“ a ví, co toto varování ve sportovní terminologii pro něj znamená. Minulý týden Blažek pro deník Právo připustil, že zvažoval rezignaci.

„Mnohahodinové setkání ministra spravedlnosti s lobbistou tohoto typu, které nebylo veřejnosti dostatečně hodnověrně vysvětleno, skutečně podrývá důvěru ve vládu a vzbuzuje u občanů mnoho otázek. V případě Pavla Blažka se navíc bohužel dlouhodobě objevuje kontroverzí celá řada. Kritika vůči některým jeho krokům nejde jen od Pirátů, ale hlavně veřejnosti, investigativních médií, protikorupčních organizací,“ uvedl v tiskové zprávě předseda Bartoš.