Po dluhopisech se zaprášilo, další budou až za rok

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Marek Podhora

Objednávky na státní dluhopisy, které začalo ministerstvo nabízet občanům v pondělí, se budou přijímat už jen do pátku. Původní plán přitom počítal s uzavřením prodeje k 1. listopadu, poptávka však výrazně předčila očekávání a plánovaný objem dluhopisů v hodnotě 10 miliard byl vyprodán doslova za pár dní. Občané, na které se zatím nedostalo se dočkají příští rok, kdy ministerstvo financí vydá další dluhopisy přibližně za 40 miliard korun.

„Nerad bych zavíral krám dříve než v pátek,“ říkal ministr financí Miroslav Kalousek na začátku týdne, když bylo zřejmé, že se lidem možnost investovat do státních dluhopisů zalíbila.

Aby se mu jeho přání splnilo, muselo ministerstvo zvýšit původní desetimiliardový limit objemu prodávaných dluhopisů. K dnešní 10. hodině už ministerstvo evidovalo objednávky za 14,1 miliardy korun.

Další možnost k investici do státních dluhopisů budou mít občané za rok. Ministerstvo financí plánuje vydat dluhopisy přibližně za 40 miliard korun. Celkově si vláda podle Kalouska bude muset příští rok půjčit zhruba 200 miliard korun, z toho zhruba 20 procent chce nabídnout českým domácnostem ve formě dluhopisů. Kalousek upozornil, že tato čísla jsou zatím pouze orientační a přesná budou zveřejněna na konci roku.

„V přštím roce se budeme snažit rozšiřovat distribuční síť, zabýváme se například myšlenkou, že že bychom do distribuce zapojily i systém CzechPointu,“ uvedl Kalousek.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.