Po dvou letech začaly v Česku růst platy. Meziročně o dvě procenta

peníze (ilustrační foto)

peníze (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: mlovitt via Wikimedia

Průměrná mzda v letošním třetím kvartále meziročně stoupla podle odhadů analytiků v průměru o 2,5 procenta. Po odečtení inflace, která je letos nízká, by růst měl činit 1,9 procenta. Průměrná mzda v Česku před rokem činila 24 836 korun, obecně ale platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

„Zlepšení ekonomické situace je patrné i na vývoji mezd. Po dvou letech poklesu reálných mezd došlo v letošním roce k obratu. Přitom právě mzdy jsou klíčovým faktorem ovlivňujícím útraty domácností, která hrají nemalou roli ve vývoji HDP,“ uvedl David Marek z Deloitte. 

Vývoj průměrné mzdy

Analytik ČSOB Petr Dufek upozornil, že tempo růstu mezd zůstává umírněné, a to i v nejúspěšnějších odvětvích a oborech ekonomiky. Se zrychlením růstu mezd lze podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška počítat až od čtvrtého čtvrtletí, kdy vzrostly tarify pro některé profese ve veřejném sektoru. 

Ve srovnání se zahraničím si ale letos tuzemští zaměstnanci podle Dufka pohoršili. „V důsledku oslabení koruny se jejich průměrná mzda v eurech ve třetím čtvrtletí propadla o přibližně čtyři procenta,“ upozornil. Český statistický úřad zveřejní údaje o průměrných mzdách ve čtvrtek 4. prosince.