Po personálních záležitostech se dnes ČSSD vrhne na změnu stanov

ČSSD

ČSSD Zdroj: ctk

Druhým dnem dnes pokračuje sjezd ČSSD v ostravské hale Gong. Měl by řešit změny stranických stanov a přijmout usnesení. Delegáty by měl také oslovit slovenský premiér Robert Fico. Delegáti v pátek hladce zvolili do čela strany dosavadního předsedu Bohuslava Sobotku a statutárního místopředsedu Michala Haška.

Stranické vedení pak doplnili Lubomír Zaorálek, Martin Starec, Zdeněk Škromach a Milan Chovanec. Vypadl prezidentský kandidát Jiří Dienstbier. Před odchodem z haly vhodili lístky do volební urny při volbě ženy, která obsadí ze stanov pro ně vyhrazené místopředsednické křeslo.

O post mají zájem nynější místopředsedkyně Marie Benešová a první místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková. V prvním kole volby nebyla zvolena ani jedna a ve druhém podle neoficiálních informací také ne. Oficiální výsledky budou známy dnes ráno, výběr ženy do vedení ČSSD by měl poté pokračovat.

Na programu má závěrečný sjezdový den změny stranických stanov, které by měly kromě jiného umožnit větší zásahy celorepublikového vedení do tvorby stranických kandidátek.

ČSSD se na ostravském sjezdu, který v pátek smířlivě oslovil také prezident Miloš Zeman, prezentuje jako konsolidovaná politická síla schopná v roce 2014 zvítězit v parlamentních volbách a stát se vládní stranou.