Počet nespolehlivých plátců DPH prudce vzrostl, jde o tři a půl tisíce firem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Počet nespolehlivých plátců v registru plátců daně z přidané hodnoty (DPH) loni stoupl o 3401 firem na 3554. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Bisnode. Nejčastěji jsou v registru malé firmy z Prahy, které podnikají v oblasti obchodu. Na černé listině neplatičů DPH skončí každý, kdo dluží za poslední minimálně tři měsíce na DPH více než 500 tisíc korun.

Nárůst počtu nespolehlivých plátců podle analytičky Bisnode Petry Štěpánové představuje zcela zásadní růst a obrat ve funkci registru, který po dvou letech od svého spuštění začal plnit svoji funkci. V průběhu prosince se počet nespolehlivých plátců DPH zvýšil o 457.

V Česku je podle Bisnode k platbě DPH přihlášeno zhruba 205 tisíc firem a více než 264 tisíc podnikatelů. Polovinu nespolehlivých plátců DPH tvoří menší společnosti s tržbami do deseti milionů korun.

Nejvíce nespolehlivých plátců DPH má sídlo v Praze a Jihomoravském kraji. S odstupem následuje Královéhradecký a Ústecký kraj. Nejméně nespolehlivých plátců DPH má registrované sídlo v Karlovarském kraji. Téměř 30 procent nespolehlivých plátců DPH se zabývá obchodem.

Nespolehliví plátci DPH podle tržebNespolehliví plátci DPH podle tržeb | ctk

Za nespolehlivou je přitom považována i ta firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500 tisíc korun, a také podnik podezřelý z účasti na podvodu.

Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která je účelově nekontaktní nebo opakovaně neplní lhůty pro povinná podání. Od loňského ledna přibylo další zpřísnění, které postihuje zejména společnosti sídlící na virtuálních adresách.

Finanční úřady vybraly do poloviny prosince 2015 na dani z přidané hodnoty (DPH) téměř 305 miliard korun, což je meziročně o 7,6 miliardy korun více. Na dani z příjmu právnických osob stát vybral o 14 miliard korun více, celkem 142,5 miliardy korun. Meziročně vyšší daňové příjmy finanční správa registruje i u daní z příjmu fyzických osob a u odvodů z loterií.

Kontrolní hlášení DPH: kompletní přehled