Pod hranicí příjmové chudoby žije v Česku milion lidí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Téměř desetina obyvatel Česka, zhruba 1,02 milionu lidí, žije pod hranicí příjmové chudoby. Pro jednotlivce loni činila asi 10220 korun a pro rodinu se dvěma menšími dětmi 21461 korun. Proti předchozímu roku se limit zvedl o 300 korun. Míra ohrožení chudobou se nezměnila. Zlepšila se ale materiální situace lidí, je nejlepší za posledních deset let. Česko patří v EU dlouhodobě k zemím s nejnižší mírou chudoby.

Průzkum podmínek domácností se koná ve 32 zemích. V Česku se statistici ptali tisíců rodin. Výsledky jsou většinou za rok 2014.

„Příjem domácností se zvýšil (v roce 2014) nominálně, ale i reálně, a to o 2,4 procenta. Nejvíc rostl u domácností zaměstnanců. Míra ohrožení příjmovou chudobou se dlouhodobě pohybuje mezi devíti a deseti procenty. ČR tuto hodnotu vykazuje jako jednu z nejnižších v EU,“ uvedla Šárka Šustová z ČSÚ. Hranice příjmové chudoby odpovídá 60 procentům mediánu příjmu. Na medián nedosáhne polovina lidí.

Příjmová chudoba hrozí čtyřem procentům lidí, kteří pracují. Pod hranicí je sedm procent důchodců, 15 procent dětí do 16 let a 45 procent nezaměstnaných. Tři čtvrtiny důchodců, jimž hrozí příjmová chudoba, žijí samy. Většinou jsou to ženy. Třetina dětí pod hranicí chudoby vyrůstá v neúplných rodinách. Desetina chudých chlapců a děvčat ale žije s oběma rodiči, kteří pracují.

Hranice příjmové chudoby pro různé domácnosti v korunách měsíčněHranice příjmové chudoby pro různé domácnosti v korunách měsíčně | ctk

Loni se zlepšila materiální situace. Takzvanou materiální deprivací - tedy nedostatkem - trpělo v minulém roce 5,6 procenta Čechů a Češek. Je to asi 590 tisíc lidí, proti předloňsku jich tak o víc než 100 tisíc ubylo. Deprivovaní nemají nejméně čtyři z devíti věcí, jako je telefon, pračka, televize či auto.

Nemohou si dovolit třeba taky jednou ročně vyrazit na týdenní dovolenou, nezvládnou mimořádný výdaj 9700 korun, nedokážou pravidelně hradit nájem nebo si nemohou obden dopřát maso. V roce 2005 v této situaci bylo skoro 12 procent lidí. Do roku 2009 podíl klesl zhruba na šest procent. Od roku 2012 do roku 2014 se blížil k sedmi procentům.

Neočekávaný výdaj by loni nezvládlo 36 procent lidí. Na týdenní dovolenou nemohla vyrazit zhruba třetina. Auto nevlastnilo devět procent. Pračku, telefon a televizi neměl ale jen zlomek Čechů a Češek. Materiální deprivací trpěl každý dvacátý důchodce, sedm procent dětí do 16 let či tři procenta pracujících.

Dostatečný příjem, materiální vybavení a ani práci nemá kolem 1,8 procenta lidí, tedy asi 190 tisíc. Podle Šustové se tato skupina proti předchozímu roku zmenšila.