Podezřelá smlouva na jízdenky v pražské MHD se ruší

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Pražský dopravní podnik se dohodl se společností Neograph na ukončení smlouvy na dodávku jízdenek. Smlouvu provázela podezření z vyvádění části peněz na Britské Panenské ostrovy. Dopravní podnik za lístky platí desítky milionů korun. V kauze padlo už několik trestních oznámení. Ukončení současné smlouvy a uzavření nové navrhl před dvěma týdny sám Neograph. Přiznával, že výroba jízdenek je dvojnásobně předražená.

„Ještě předtím, než předám agendu vedení podniku pověřenému nástupci, chtěl jsem tuto otázku jednoznačně vyřešit. Bylo to jedno z mých posledních manažerských rozhodnutí,“ uvedl odcházející ředitel dopravního podniku Martin Dvořák. Dvořák ke dnešku opouští post ředitele, zůstává ale předsedou představenstva.

Za dopravní podnik dohodu kromě Dvořáka podepsal také ekonomický ředitel Ivo Štika, za Neograph pak podpis připojil generální ředitel a místopředseda představenstva Vladimír Sitta. Dohoda nabyla podle Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) účinnosti minulou středu.

„Smlouva, která byla provázána se smlouvou na provize se společností Cokeville, přestala existovat,“ řekl ředitel Sitta. Na přechodné období, než dopravní podnik vybere nového dodavatele, bude podle Sitty uzavřena nová smlouva bez zprostředkovatele.

„Byl jsem požádán, abychom vypracovali novou cenovou nabídku,“ poznamenal Sitta. Podle něj bude nyní cena za výrobu jízdenek zhruba poloviční. Neograph se chce podle Sitty hlásit i do případného nového výběrového řízení na dodavatele jízdenek v pražské MHD.

Kontrakt mezi společností Neograph a DPP měla podle zjištění ČT Neographu zprostředkovat firma Cokeville Asset Inc. se sídlem na Britských Panenských ostrovech. Za tuto službu odváděla Neograph firmě Cokeville 17 haléřů z každé jízdenky. Smlouva o zprostředkování zároveň obsahovala doložku o mlčenlivosti, za porušení hrozí sankce milion korun. Doložku o mlčenlivosti má i smlouva s DPP.

Smlouvu před čtyřmi lety za Neograph uzavřel předseda představenstva Jan Janků, který je padesátiprocentním akcionářem firmy. Zveřejnění kauzy a ukončení smlouvy je zřejmě důsledkem sporů mezi Sittou a Janků.