Podle Tluchoře je spojení daňového balíčku s důvěrou hloupost

Petr Tluchoř

Petr Tluchoř Zdroj: profimedia.cz

Poslanec ODS Petr Tluchoř nevidí důvod, proč by měla skončit koaliční vláda Petra Nečase (ODS). Spojení sporného daňového balíčku s důvěrou kabinetu označil v dnešní Partii televize Prima Family za hloupé. Tluchoř patří mezi šestici občanských demokratů, která změny daní ve Sněmovně potopila. Vláda předlohu podala znovu. Nyní se ale bude o její konečné podobě jednat.

Daňový balíček pokládá Tluchoř stále za „špatný zákon“. Bourá jednotnou daň z příjmu a domluvenou jednotnou daň z přidané hodnoty a jde podle něho proti programu ODS. „Nevidím důvod, proč by kvůli tomu padala vláda. Ani pro pád vlády, ani pro předčasné volby nevidím důvod,“ řekl ale jeden z rebelů v ODS.

Je možné, že skupina šesti poslanců ODS by přistoupila na to, aby změny v daních platily pouze rok. „Jsme připraveni o všech variantách se bavit,“ podotkl Tluchoř. Soudí, že kabinet neprovádí zásadní systémové reformy ve zdravotnictví, v sociálních věcech a důchodech, aby se snížily zákonné výdaje státního rozpočtu. „Dva roky se promrhaly,“ uvedl Tluchoř. Rebelové z ODS podle něho nebudou v prvním čtení hlasovat pro zamítnutí daňových změn, naopak podpoří zkrácení lhůty jejich projednání ve výborech na 30 dní. Ve výborech a ve druhém čtení lze navrhovat změny zákonů. „Já mantinely nastavovat nechci,“ uvedl Tluchoř k prohlášením vládních představitelů, podle nichž jsou možné jen drobné úpravy. Chtěl by podle svých slov posunout daňový balíček k programu ODS a programovému prohlášení vlády. „Jsem si jist, že nemusíme zvyšovat daně buď vůbec, nebo alespoň ne o tolik,“ uvedl.

Šéf poslanců opoziční KSČM Pavel Kováčik soudí, že kroky vlády podvazují ekonomiku a Česko se dostává do „bludné spirály“. Volal po širší dohodě v Parlamentu, aby opatření měla dlouhodobější charakter.