Podnikání v Česku jasně dominují muži

podnikatel - ilustrační foto

podnikatel - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Mezi vlastníky podnikatelských subjektů dominují v Česku s 85 procenty muži. Přibližně polovina majitelů tuzemských firem patří do věkové kategorie 30 až 50 let, zastoupení mladší generace je velmi nízké a v posledních letech klesá. Vyplývá to z analýzy České kapitálové informační agentura (ČEKIA).

„Stejně jako ve vysokých manažerských pozicích, tak i v podnikání je výrazně méně žen než mužů. To souvisí s menší ochotou žen riskovat a případně si půjčovat peníze na nejistý byznys. Navíc ženy zpravidla musí skloubit kariéru s péčí o rodinu,“ uvedla analytička ČEKIA Petra Štěpánová.

Prostřednictvím společnosti s ručením omezeným podniká 306 tisíc Čechů a 174 tisíc cizinců. V březnu ČEKIA evidovala 342 993 aktivních společností s ručením omezeným, které obecně reprezentují malé a střední podnikání.

Čtěte také:

Firmy opět hlasují o nejlepším a nejhorším zákoně roku

Obchodníky čekají těžké časy

Podnikání v Česku je doménou střední generace. Více než čtvrtina z celkového počtu majitelů patří do věkové kategorie 40 až 49 let. Následují kategorie 30 až 39 let a 50 až 59 let.

Podíl podnikatelů podle věku(březen 2012)

Věk Podíl na celku
18-29 let 6,31 %
30-39 let 22,06 %
40-49 let 26,59 %
50-59 let 21,50 %
13,69 %
neurčeno 9,86 %

V horizontu posledních tří let, kdy ČEKIA tyto statistiky podrobně sleduje, podíl vlastníků do 30 let klesl o čtyři procentní body.

„Velmi nízké zastoupení mladší generace mezi majiteli společností s ručením omezeným způsobují zejména široké možnosti studia a snadná realizace praxe v zahraničí,“ uvedla Štěpánová. Mladí lidé podle ní před zahájením podnikání často nejprve sbírají zkušenosti v zavedených firmách, navazují kontakty, a také shromažďují potřebný kapitál pro zahájení podnikání.