Podpora nadějných firem bude mít roční zpoždění

Start státního investičního seed fondu, který by měl podpořit vznik perspektivních firem, nabírá výrazné zpoždění. Hrozí tak, že 1,3 miliardy korun určených pro posílení kapitálu začínajících firem nestihne fond investovat. Má na to čas do konce roku 2015, protože 1,1 miliardy korun pochází z evropských strukturálních fondů.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) teprve vybírá správce fondu, bez něhož nemůže fond získat licenci od České národní banky. Reálně by měl začít fungovat podle odhadů MPO ve druhé půlce letošního roku. Přitom podle plánů se tak mělo stát už loni v létě. Zástupci společností soutěžících o roli správce fondu diplomaticky přiznávají, že najít rychle dost dobrých projektů pro celou částku 1,3 miliardy bude obtížné.

Uzavření výběrového řízení na správce fondu se posunulo kvůli nutnosti doplnit zadávací dokumentaci na letošního 4. ledna. Nabídky podaly investiční společnosti Avant, Amista, J&T a QI ze skupiny Conseq. MPO chce správce fondu vybrat do konce února.

Stát bude za služby správce platit ročně cenu v řádu jednotek milionů korun. Přesnou cenu nelze předem určit, protože jedna z jejích složek se bude odvíjet od objemu investovaných prostředků. Při investici všech peněz se roční odměna správci může podle nabídek pohybovat od dvou do 15 milionů korun.

Fond bude investovat do firem spolu se soukromými investory a fondy rizikového kapitálu. U začínajících firem se stát může podílet na investici až ze 70 procent, u existujících firem, jež potřebují další kapitál na rozvoj, nesmí podíl státu přesáhnout 50 procent.

Správce fondu bude vyhledávat investiční příležitosti a hodnotit životaschopnost jednotlivých projektů. Všichni uchazeči státu slibují, že budou spolupracovat s poradenskými společnostmi zaměřenými na malé a střední podnikání, stejně jako s technologickými parky a inkubátory, kde potenciální kandidáti na investice vznikají, a se soukromými investory.

„Pro investory je zpravidla zajímavý projekt s vnitřní výnosností nad 20 procent. Seed fond může investovat také do projektu s nižší mírou výnosnosti. Rozhodující nebude jenom míra výnosu, ale také inovativnost a přidaná hodnota pro českou ekonomiku,“ tvrdí Petr Illetško, finanční ředitel investiční společnosti Avant.