Podpora Zemana roste, podle průzkumu by vyhrál první kolo voleb

Miloš Zeman (foto E15, Anna Vacková)

Miloš Zeman (foto E15, Anna Vacková) Zdroj: Anna Vackova, E15

V prvním kole prezidentské volby by nyní vyhrál Miloš Zeman s víc než čtvrtinou hlasů (25,1 procenta). Do dalšího kola by s ním postoupil Jan Fischer, kterého by volilo 20,1 procenta voličů. Vyplývá to z volebního modelu agentury ppm factum research, která výsledky zveřejnila na svých internetových stránkách.

Zemanovi průzkumy agentury přisuzují stabilní podporu, zjištěný pokles z prosincových 25,6 procenta je pod hranicí statistické výběrové chyby. Podpora Jana Fischera již delší dobu klesá, uvedla agentura.

S odstupem se umístila skupina dalších tří kandidátů: Vladimír Franz (11,4 procenta), Karel Schwarzenberg (11,0 procenta) a Jiří Dienstbier (10,6 procenta).

Zbylí kandidáti by podle agentury měli na konci prvního lednového týdne jen malou šanci na postup do druhého kola. Přemysl Sobotka by získal 7,1 procenta, Jana Bobošíková 5,6 procenta, Táňa Fischerová a Zuzana Roithová shodně 4,6 procenta.

Z výzkumu vyplývá, že na konci prvního lednového týdne by se přímé volby zúčastnilo 69,3 procenta oprávněných voličů. Dotazování se uskutečnilo od 1. do 6. ledna na reprezentativním vzorku 959 občanů starších 18 let.

Prezidentský volební modelPrezidentský volební model | ppm factum research

Výsledky průzkumů lze před prvním kolem voleb prezidenta naposledy zveřejnit dnes. Od úterý až do sobotního ukončení hlasování platí zákaz jejich publikace pod hrozbou finanční sankce.

Klipy prezidentských kandidátů jsou pro experty zklamáním