Pohonné hmoty v Česku zdražují. Ceny jsou od minulého týdne vyšší zhruba o dvacet haléřů

Tankování paliva (ilustrační fotka).

Tankování paliva (ilustrační fotka). Zdroj: Pexels

Průměrná cena benzinu v Česku stoupla za poslední týden o 22 haléřů na 36,89 koruny za litr, což je nejvíc za poslední čtyři týdny. O osmnáct haléřů na litru zdražila cena nafty, za litr teď řidiči dají průměrně 31,24 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. V dalších dnech by podle analytiků měla paliva dál zdražovat.

Ceny pohonných hmot po předchozím zlevňování začaly růst v předposledním květnovém týdnu. I tak ale zůstávají hluboko pod úrovní, na které byly před rokem, kdy stál benzin zhruba o 9,4 koruny více než nyní a nafta byla dražší o 14,3 koruny.

Podle analytika společnosti Purple Trading Petra Lajska reagují ceny na vývoj burzy v Rotterdamu, kde se po delší době zastavil pokles cen. Dalšími faktory byly podle Lajska také mírné oslabení české koruny ve srovnání s eurem nebo výsledky víkendového zasedání kartelu OPEC, který překvapivě ohlásil další snížení produkce od července.

V následujících dnech proto lze podle analytiků očekávat na trhu další mírné zdražování paliv pro motoristy. „Vyšší růst ceny se dá očekávat v případě benzinu, nicméně zvýšení by nemělo překonat několik desetihaléřů. O něco nižším tempem porostou také ceny nafty,“ myslí si analytik společnosti XTB Jiří Tyleček.

Zdražování pohonných hmot v reakci na válku na Ukrajině:

Video placeholde
Pohonné hmoty a jejich zdražování v reakci na Ukrajinu • Videohub

Tyleček dále upozornil, že ceny budou s příchodem léta nejspíš tlačit nahoru i navýšené marže obchodníků. Další růst cen očekává v příštích týdnech i šéf společnosti 4Trans Jaroslav Ton. Připisuje to zejména omezení těžby ropy v Saúdské Arábii, což celosvětově vyžene ceny ropy nahoru. Kromě toho Ton připomněl také plánované zvýšení tuzemské spotřební daně na naftu.

Sněmovní rozpočtový výbor ve středu doporučil schválit vládní návrh, který od léta zvýší sazbu spotřební daně z nafty o 1,50 koruny na litr. Původně měla nynější snížená sazba platit do konce roku, vláda chce ale kvůli nižším cenám a kvůli vyšším příjmům rozpočtu zvednout sazbu daně již nyní. Podle ministerstva financí stát přijde za každý měsíc snížené sazby zhruba o 800 milionů korun. Zvýšení sazby má být účinné od prvního dne kalendářního měsíce po vyhlášení novely zákona ve sbírce. 

Nejlevnější paliva v současnosti tankují řidiči v Jihočeském kraji. Litr benzinu tam vyjde v průměru na 36,45 koruny a diesel na 30,55 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze. Litr naturalu stojí v hlavním městě průměrně 37,94 koruny. Nafta se v metropoli tankuje za 33,10 koruny.

Česko aktuálně patří v rámci Evropy k zemím s levnějšími cenami pohonných hmot. Kde v Evropě natankujete ještě levněji a kde naopak mají nejdražší ceny benzinu a nafty? Čtěte v článku: