Policie odkládá reorganizaci. Nespojí ani analytiky

Policie ČR

Policie ČR Zdroj: Policie ČR

Policie ČR
Policie ČR
Policie ČR
Policie ČR
5
Fotogalerie

Organizační změny v policii, které měly být spuštěny od dubna, se kvůli koronaviru odkládají. Deníku E15 to potvrdilo policejní prezidium. Reorganizaci ohlásili v prosinci ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a šéf republikového sboru Jan Švejdar. Důvodem je mimo jiné to, že sedm stovek policistů musí být v karanténě a útvary jsou oslabené.

Policie se navíc dlouhodobě potýká s podstavem dvou až tří tisíc strážců zákona. Za odložením změn je však údajně také to, že chybí shoda na novém centrálním analytickém pracovišti.  

Právě shromažďování a sdílení všech informací o vyšetřování mělo být hlavní změnou. „Spuštění centrální analytiky v původně plánovaném termínu stanoveném na začátek dubna se nejméně o tři měsíce odkládá,“ uvedl Ondřej Moravčík z tiskového oddělení policejního prezidia.

Dodal, že po formální stránce je vznik jednotné analytiky připraven a jejím řízením byl pověřen Jan Hořínek, dosavadní vedoucí oddělení analytiky a informatiky Národní protidrogové centrály.

Podle informací deníku E15 se však stále neví, co přesně bude mít Hořínek na starosti. „Otázka je, jestli bude shromažďovat úplně všechny operativní poznatky od kriminalistů a útvarů s celorepublikovou působností, nebo jen ty, kde už bylo zahájeno trestní stíhání,“ řekl policejní úředník, který si přál zůstat v anonymitě. 

Šéf rezortu Hamáček koncem roku uvedl, že centrální analytika s 30 až 60 pracovníky zefektivní objasňování trestné činnosti. „Zamezí situacím, kdy existují na několika místech informace, ale vyšetřovatelé se o tom nedozvědí, přestože by jim tyto poznatky pomohly,“ dodal. Sdílení informací využívají policisté i v jiných zemích.  

Nepropojené databáze způsobují problémy také při azylovém řízení. Ministerstvo vnitra se musí na každého žadatele dotazovat různých složek a teprve pak azyl udělí nebo zamítne. Sdílení informací by řízení zjednodušilo a urychlilo.

Součástí reorganizace měl být vznik Národního kriminálního úřadu, který by zastřešil celou Službu kriminální policie a vyšetřování. Jednou ze zvažovaných možností je vyčlenění sekce terorismu a extremismu a sekce kybernetické kriminality z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Poslední policejní reorganizace, která sloučila protikorupční a protimafiánský útvar do NCOZ, se uskutečnila na přelomu jara a léta 2016. Bývalý ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se kvůli změnám tvrdě střetl se šéfem ANO a tehdejším vicepremiérem Andrejem Babišem.