Policie vyšetřuje Pelikána. Odpustil dodavateli miliónovou sankci

Robert Pelikán

Robert Pelikán Zdroj: ctk

Protikorupční policie prověřuje, zda stát nepřišel o miliony korun, když ministerstvo spravedlnosti odpustilo firmě sankce za kolabující elektronický obchodní rejstřík. Dohodu uzavřel ještě coby náměstek nynější ministr Robert Pelikán. Podle trestního oznámení jeho úřad odpustil stamilionovou pokutu. Podle Pelikána je to absurdní, celá zakázka stála asi 30 milionů a penále činilo dva miliony, píše deník Právo.

Policisté zatím nikoho v případu neobvinili ani nevyslechli Pelikána. „Mohu potvrdit pouze to, že se věcí zabýváme,“ sdělil Právu pouze mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Systém firmy Corpus Solutions nefungoval už během zkušebního provozu během loňského června, při ostrém startu v září pak zcela selhal. Několik dní nebylo možné do rejstříku zadávat nová data ani jej pouze prohlížet. Opravit všechny chyb se firmě podařilo až letos v lednu.

Následovala jednání mezi ministerstvem a společností, která vyústila v dubnovou dohodu o narovnání. Jejím podepsáním Pelikána pověřila tehdejší ministryně Helena Válková, Pelikán ji už ale tehdy chválil jako velmi výhodnou.

Až 370 milionů

Stát kromě významné slevy z původní ceny zakázky získal i kompletní dokumentaci a práva k užívání systému, takže jej nyní může využívat bez dalších omezení. Corpus Solutions navíc musela ministerstvu zaplatit náklady spojené s potížemi při provozu systému, jako například přesčasy zaměstnanců, píše Právo.

Neznámý oznamovatel ale tvrdí, že na sankcích mohl rezort spravedlnosti získat mnohem víc. Autor trestního oznámení mluví o částce 350 až 370 milionů korun.

„Celý ten příběh je absurdní. Někdo policistům tvrdí, že jsme odpustili penále ve výši stovek miliónů korun. Vždyť celkově ta zakázka stála asi třicet miliónů. Je to úplně výplod chorého mozku, takže se vůbec ničeho nebojím,“ reagoval Pelikán. Podle něj v kauze jde o konkurenční boj mezi IT firmami nebo pomstu bývalého zaměstnance.