Policie zatkla lobbistu Dalíka

Marek Dalík (uprostřed) na snímku z roku 2007, vpravo od něj expremiér Mirek Topolánek

Marek Dalík (uprostřed) na snímku z roku 2007, vpravo od něj expremiér Mirek Topolánek Zdroj: E15

Policisté dnes zadrželi lobbistu Marka Dalíka, poradce bývalého premiéra Mirka Topolánka. Jeho zatčení podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové souvisí s kauzou nákupu obrněných vozidel Pandur.

Je to pravda, ale žádné další informace v tuto chvíli sdělovat nebudu,“ uvedla Bradáčová. Dalík je zatím jediným zadrženým v případu, dodala.

O nákupu 199 pandurů s opcí na 35 dalších v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun rozhodla v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - rakouské firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun. Smlouva na dodávku vozidel byla podepsána na jaře 2009.

Média později zveřejnila výpověď rakouského manažera, který uvedl, že si Topolánkův přítel Dalík na sklonku roku 2007 řekl o úplatek půl miliardy korun jako provizi za uskutečnění obchodu. O úplatku hovoří i diplomatické depeše velvyslanectví USA v Praze, které zveřejnil server WikiLeaks.

Česko-rakouský policejní tým začal vyšetřovat nákup obrněných transportérů Pandur v polovině července 2010. Úkony trestního řízení byly zahájeny pro podezření ze spáchání trestného činu pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Mezi podezřelými je i bývalý vicepremiér Martin Barták (ODS).

Výběr událostí kolem zakázky na obrněné transportéry pro českou armádu:

26. listopadu 2003Vláda Vladimíra Špidly (ČSSD) souhlasila s plánem ministerstva obrany pořídit 240 nových transportérů.
13. dubna 2005Vláda Stanislava Grosse (ČSSD) schválila záměr koupit transportéry; krátce nato vypsala výběrové řízení, do kterého se přihlásilo sedm firem, ve finále zůstala finská Patria a rakouský Steyr (součást americké General Dynamics) s Pandurem.
25. ledna 2006Vláda Jiřího Paroubka (ČSSD) rozhodla, že transportéry koupí od firmy Steyr za 23,6 miliardy korun. Proti tomuto kroku protestovala Patria a Iveco Fiat.
9. června 2006Končící ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU) podepsal se Steyrem smlouvu o nákupu transportérů
7. listopadu 2007Náměstek ministryně obrany Jaroslav Kopřiva potvrdil informace tisku, že transportéry nevyhověly testům. MO uvedlo, že zváží odstoupení od smlouvy.
7. prosince 2007Vláda Mirka Topolánka (ODS) rozhodla, že vypoví smlouvu se Steyrem; zveřejnila to 11. prosince. Den poté Topolánek řekl, že armáda potřebuje transportéry, ale že jich nemusí být 199.
13. prosince 2007Představitelé MO jednali se zástupci rakouské firmy Steyr, do konce roku se konaly i další schůzky.
8. ledna 2008Ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) oznámila, že ČR trvá na odstoupení od smlouvy o nákupu pandurů.
5. března 2008Parkanová řekla, že armáda zřejmě nakoupí 107 transportérů Pandur; podmínkou jsou úspěšné zkoušky.
2. dubna 2008Topolánkova vláda schválila návrh memoranda o testování pandurů. Pokud projdou, vojsko připraví nákup 107 obrněnců. V září MO oznámilo, že transportéry prošly.
2. března 2009Topolánkova vláda schválila koupi pandurů.
13. března 2009Náměstek ministryně obrany Martin Barták podepsal smlouvu na dodání 107 pandurů za 14,4 miliardy korun.
30. září 2009Česká armáda převzala prvních 17 pandurů; poslední transportér armáda získá v roce 2013.
17. února 2010Deník Dnes uvedl, že zakázce na pandury předcházela smlouva o lobbingu u politiků. Zveřejnila rozhovory s bývalými manažery Steyru, kteří hovořili o provizích pro politické strany.
19. února 2010Rakouská protikorupční prokuratura začala prošetřovat kauzu údajné korupce při prodeji pandurů.
23. února 2010Tehdejší policejní prezident Oldřich Martinů rozhodl o zřízení vyšetřovacího týmu k pandurům. Koncem března řekl, že nevyplynulo nic, co by policii opravňovalo k zahájení trestního řízení.
14. července 2010Policie začala vyšetřovat nákup pandurů, případem se zabýval společný tým českých a rakouských policistů.
10. září 2010Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká a šéf rakouského protikorupčního zastupitelství Walter Geyer podepsali dohodu o vzniku společného týmu policistů a státních zástupců.
Září 2010Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) se dostal do sporu s šéfem resortu financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09), který poukázal na údajné Vondrovo lobbování při nákupu pandurů. Také bývalý premiér Topolánek (ODS) řekl, že to byl Vondra, který tlačil na uzavření nové smlouvy na nákup pandurů. Vondra to odmítl.
10. května 2011Server Novinky.cz napsal, že bývalý zaměstnanec firmy Steyr v březnu 2011 vypověděl, že Marek Dalík, tehdejší Topolánkův blízký spolupracovník, v listopadu 2007 požadoval 18 milionů eur (asi půl miliardy korun) za to, že česká vláda bude pokračovat v nákupu pandurů. Dalík to označil za „úplný nesmysl“.
8. června 2011Policie začala vyšetřovat pražské vrchní státní zastupitelství kvůli úniku jména utajovaného svědka. Detektivové byli podle týdeníku Respekt přesvědčeni, že informace mohla uniknout pouze z úřadu, kterému tehdy šéfoval Vlastimil Rampula. Policie letos v lednu rozhodla, že za únik informací nebude nikdo potrestán.
9. července 2011Deník Dnes uvedl, že česká armáda nakoupila pandury čtyřikrát dráž než Portugalci, aniž se výrazně lišily výbavou.
10. února 2012Deník Dnes uvedl, že kauzu nákupu pandurů bude zkoumat nový tým vyšetřovatelů. Bývalý tým se rozpadl, když část lidí odešla a část byla vyměněna kvůli podezření z úniku informací.
8. října 2012Policie v souvislosti s údajnými úplatky v kauze nákupu pandurů zadržela lobbistu Dalíka.