„Marku, s tebou stojím a padám.“ Dalík - vlivný muž Topolánkovy éry

Marek Dalík

Marek Dalík Zdroj: E15

„Marku, s tebou stojím a padám,“ prohlásil někdejší šéf ODS a premiér Mirek Topolánek v jednom z mnoha zveřejněných odposlechů. Marek Dalík byl jeho spojkou do byznysu i k regionálním bossům, s nimiž dohadoval, jak si obchody rozdělí a jak se kdo má chovat ve stranických záležitostech. Přečtěte si profil lobbisty, kterého policie zadržela v souvislosti s údajnými úplatky v kauze nákupu transportérů Pandur pro českou armádu.

Datum narození: 14. ledna 1975.

Vzdělání: Studoval politologii a mezinárodní vztahy.

Praxe: Svou profesní dráhu začal ve svých 19 letech jako úředník na Hradě (za prezidenta Václava Havla), kde působil přes tři roky. Od února 2002 je předsedou představenstva PR agentury New Deal Communications. Podle obchodního rejstříku je v současnosti i společníkem a jednatelem společnosti Ráj 7, s.r.o. a společníkem VIS TENISCENTRUM s.r.o.

Ostatní:

• Dalík byl pravou rukou předsedy ODS Mirka Topolánka, který byl v letech 2006 až 2009 premiérem, a podle informací v médiích měl výrazný podíl na jeho politické strategii. Topolánek a Dalík se seznámili v roce 1999, kdy byl Topolánek senátorem za Ostravsko a Dalík se pohyboval v oblasti public relations.

• Dalíkovo jméno se začalo poprvé výrazněji objevovat v médiích v srpnu 2004 v souvislosti s kauzou údajného uplácení exposlance US-DEU Zdeňka Kořistky. Dalík byl jedním z emisarů ODS, které Kořistka obvinil, že mu nabízeli deset milionů korun, když nepodpoří tehdejší vládu Stanislava Grosse (ČSSD). Policie v této souvislosti obvinila Dalíka a lobbistu Jana Večerka z podplácení, obvinění se však neprokázalo a případ byl odložen.

• V době Topolánkovy éry nebyl Dalík v ODS příliš populární. Sám označil jako důvod závist. V rozhovoru pro deník Dnes dokonce v této souvislosti použil později hojně citovaný příměr s blízkým spolupracovníkem Adolfa Hitlera Martinem Bormannem: „Když si čtete memoáry nebo biografie nacistických pohlavárů, tak tam se jako červená nit táhne nenávist všech k Martinu Bormannovi. A proč? Protože byl blízko k Hitlerovi, protože mu Hitler věřil, takový člověk je vždycky neoblíbený.“

• Během vlády Mirka Topolánka byl Dalík často po jeho boku, dokonce si koupil byt ve stejném domě.

• Dalík se pro média stal symbolem údajných vazeb vedení ODS na podnikatele a lobbisty, jejichž záměry často vzbuzovaly pochybnosti. „Dalík byl spojkou do byznysu i k regionálním bossům, s nimiž dohadoval, jak si obchody rozdělí a jak se kdo má chovat ve stranických záležitostech,“ napsal letos v květnu týdeník Euro.

• Tyto vazby ODS dlouhodobě poškozovaly - příkladem je známá kauza Toskánsko, která vznikla v létě 2009 po zveřejnění tajně pořízených fotografií z Topolánkovy dovolené v Itálii, kde byl zachycen ve společnosti lobbistů a podnikatelů.

• Na přelomu let 2006 a 2007 se Dalík podle médií údajně podílel na vyjednávání podpory koaliční vládě Mirka Topolánka, kterou nakonec podpořili dva sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka.

• V roce 2009 se Dalík podle médií pokoušel jménem premiéra přesvědčit redaktora České televize (ČT), aby stáhl reportáž o policejním vyšetřování bývalého poslance ČSSD Petra Wolfa.

• Po pádu Topolánkovy vlády v roce 2009 uvedl, že se hodlá stáhnout do ústraní, možná odejde do zahraničí.

• Dalík je znám svým luxusním stylem života. V srpnu 2009 napsaly Hospodářské noviny, že jeho agentura New Deal Communication má obraty v řádu desítek milionů korun. Ke svým majetkovým poměrům Dalík v roce 2009 řekl, že kromě řízení své společnosti, „pracuje ještě na živnosťák jako poradce v oblasti reklamy a marketingu“.

• Loni v květnu média informovala o tom, že Dalík podle výpovědi někdejšího zaměstnance firmy Steyr v roce 2007 žádal 18 milionů eur (480 milionů korun) za to, že česká vláda bude pokračovat v projektu dodávek transportérů Pandur. Dalík to popřel. Únik informací v kauze nákupu transportérů (mimo jiné byla zveřejněna identita utajovaného svědka - bývalého manažera rakouské zbrojovky Steyr Stephana Szücse) poté řadu měsíců šetřila policie, které se však nepodařilo najít viníka a případ byl odložen.

• Loni v září zveřejnil server WikiLeaks depeši amerického velvyslanectví, která se zmiňuje o tom, že Dalík si údajně za dodávku Pandurů řekl o úplatek. Velvyslanectví ale v kabelogramu zároveň upozorňuje, že informace není možné nezávisle ověřit.