Policie zmrazila účty dražebníka Clanroy, zůstaly na nich desítky milionů

Policie

Policie Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Účty zkrachovalé dražební společnosti Clanroy nebyly zdaleka tak prázdné, jak se původně zdálo. U Komerční banky měla firma zapletená do machinací s penězi Českých drah a Lesů ČR ještě kolem 47 milionů korun. Policie je zablokovala.

Insolvenční správkyně Petra Hýsková se nyní snaží s policií dohodnout, aby zmrazené peníze přešly na účet, z něhož mají být uspokojováni věřitelé. Těm Clanroy dluží zhruba 196 milionů korun. Většina z této částky připadá na pohledávky obou zmíněných státních podniků.

Peníze zajištěné policií jsou přitom v kauze zbankrotovaného dražebníka tím nejcennějším, co se podařilo zajistit. V soupisu majetku firmy totiž insolvenční správkyně dospěla k částce pouhých 4,8 milionu korun. Většinu této sumy tvoří auta Clanroy, z nichž část ale zmizela spolu s vedením firmy.

V čele Clanroy stál v minulosti realitní podnikatel Zdeněk Macháček, který měl kontakty mimo jiné i se známou rodinou Kočků. Jan Kočka měl krátce dokonce podíl v realitní kancelář Mexx Reality. To byl další Macháčkův podnik, načas přímo sloučený s Clanroy.

Nový majitel ze Seychel

Deníku E15 se podařilo Macháčka kontaktovat. „Z firmy Clanroy jsem byl vyhozen v srpnu loňského roku. Jestli máte nějaké otázky, tak vám doporučuji kontaktovat majitele společnosti,“ sdělil v textové zprávě Macháček. Sám na ně prý kontakty nemá, protože všechny údajně zůstaly v Clanroy při jeho odchodu.

Jediným akcionářem Clanroy je podle obchodního rejstříku od listopadu 2011 firma Prime Enterprise registrovaná na Seychelských ostrovech. Kdo za ní stojí, není jasné. Ověření u předsedy představenstva Clanroy Miroslava Posekaného nebylo možné, protože jeho mobil je vypnutý. Kontaktovat Posekaného se nedaří ani insolvenční správkyni.

Peníze chybí státním firmám i rakouské bance

Jisté je, že Macháček byl prezidentem firmy od ledna 2010, a to minimálně do loňského léta. Ostatně už v únoru 2012 s Macháčkem spojená Mexx Reality oznámila, že v Clanroy získala většinový podíl.

Macháčkovo působení v Clanroy se tedy překrývá s érou, kdy firma začala mít problémy s předáváním dražebních výtěžků. Lesům ČR firma dluží 66 milionů korun za dražby uskutečněné v roce 2011. Podobně vysokou částku dluží Clanroy také Českým drahám. Pro ně dražil nepotřebný majetek od roku 2009 do loňského dubna.

Kromě státních firem dluží Clanroy 36 milionů korun také rakouskému finančnímu ústavu Österreichische Volksbanken. Rakušané přišli o peníze po dražbě majetku v Ostravě loni v prosinci. Tedy těsně předtím, než se dražebník poslal do insolvence.