Policisté obvinili 9 lidí kvůli solárnímu podvodu za dvě miliardy

solární panely

solární panely Zdroj: Eduard Erben, E15

Protikorupční policie obvinila devět lidí podezřelých z pokusu o podvod za téměř dvě miliardy korun. Skupina se údajně snažila získat licenci a následně připojit dvě severočeské fotovoltaické elektrárny k distribuční soustavě elektřiny do konce roku 2010, ačkoliv obě elektrárny nebyly ještě v tomto roce dokončeny. Pokud by se jim to podařilo, získaly by elektrárny v následujících 20 letech garantovanou podstatně vyšší cenu za výkup takto vyrobené elektřiny než v následujícím roce.

Protikorupční policisté se případem začali zabývat loni na jaře na základě trestního oznámení Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Právě z tohoto úřadu pocházejí tři obvinění úředníci. „Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality ve spolupráci s Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci v úterý zadrželi celkem osm osob v souvislosti s podvodným jednáním ohledně získávání licencí na výrobu elektřiny z fotovoltaických zdrojů,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Policisté následně obvinili devět lidí ze zvlášť závažných zločinů podvodu, pokusu o podvod, zneužití pravomoci úřední osoby a přečinu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. „Je tam více osob včetně úředníků, kteří ve věci rozhodovali,“ komentoval dnes případ olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Policisté dnes podali žalobci podnět k návrhu na vzetí do vazby u třech obviněných.

Záměrem obviněných bylo především získat garantovanou cenu za výkup elektřiny, která byla pro elektrárny uvedené do provozu do konce roku 2010 podstatně vyšší. Ačkoliv obě elektrárny nebyly k 31. prosinci 2010 dokončeny, snažili se obvinění podle Ibeheje získat licence a následně je připojit k distribuční soustavě elektřiny. „V následujících 20 letech by totiž žadatelům byla garantována podstatně vyšší cena za výkup takto vyrobené elektřiny než u fotovoltaických zdrojů uvedených do provozu v roce 2011,“ uvedl Ibehej.

Zelená cesta do pekla

Část obviněných tvoří zástupci objednavatelů a zhotovitelů elektráren. Ti podle kriminalistů podepsali v listopadu 2010 předávací protokoly o dokončení dvou fotovoltaických elektráren na severu Čech, přestože díla byla stále ve výstavbě. „Protokoly pak byly doručeny na Energetický regulační úřad jako podklady pro vydání licencí na výrobu elektřiny,“ uvedl mluvčí protikorupční policie.

Obviněn byl rovněž revizní technik, který podle policie na pokyn další obviněné osoby v prosinci 2010 provedl revizi elektráren a pak vyhotovil nepravdivé revizní zprávy, přestože elektrárny ještě nebyly dostavěny. Mezi další obviněné patří i tři pracovníci ERÚ, kteří údajně jednak umožnili vydání licencí nedostavěným elektrárnám ještě v roce 2010 a zároveň zastavili řízení, které mělo prověřit už vydané licence.

Pokud by plány obviněných vyšly, provozovatelé obou elektráren by se v následujících letech mohli podle protikorupční policie obohatit o téměř dvě miliardy korun.