Politika se nemá uzavírat před podnikateli, hájil Babiše Zeman

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Úspěšným starostům a úspěšným podnikatelům by se nemělo bránit, aby vstupovali do politiky a zůstávali v ní, řekl prezident Miloš Zeman. Komentoval tak zpřísnění zákona o střetu zájmů, které ve středu schválila Sněmovna. Zákon zavádí omezení pro podnikání členů vlády a zjevně míří na ministra financí a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Zeman také řekl, že zákony by se neměly přijímat kvůli jednomu člověku.

„Nebraňme těmto lidem, aby vstupovali do politiky, nebraňme lidem, aby v té politice zůstali, a nepřijímejme zákony, které jsou zaměřeny proti jediné osobě, protože skutečně dobrý zákon musí být zákon obecný,“ řekl prezident.

Podle zákona o střetu zájmů nově firmy člena vlády nebudou mít přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám. Zákon také po sněmovních úpravách zakáže budoucím členům vlády provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Babiš vlastní skupinu Agrofert včetně mediálního domu Mafra a rozhlasovou stanici Impuls a televizi Óčko. Sněmovna ovšem odmítla úpravy zákona, podle nichž by člen vlády nesměl firmy ovládat.

Zeman jako příklad úspěšného podnikatele, který se účastnil politického života, uvedl Tomáše Baťu. Podle prezidenta byl Baťa dlouholetým starostou Zlína a město velmi pozvedl. Přijímat zákony kvůli jednomu člověku je principiálně špatně, řekl Zeman. Uvedl, že sám je na tom podobně, protože ve Sněmovně nyní leží zákon o omezení prezidentských pravomocí. Zpřesnění pravomocí hlavy státu v zahraniční politice nebo při jmenování bankovní rady České národní banky počátkem června schválila vláda.

Zeman se dnes k ministrovi financí vyjádřil několikrát. Babiše pochválil za přebytek státního rozpočtu a nepřímo jej přirovnal k prvnímu československému ministrovi financí Aloisi Rašínovi, jehož politika směřující ke zhodnocení koruny byla základem hospodářského vzestupu země ve druhé polovině 20. let minulého století.

Babiš trvá na tom, že od začátku svého působení v politice si počíná transparentně. Koaliční partneři podle něj o jeho majetku věděli už při domlouvání vládní spolupráce. Vicepremiér chce počkat, jak se ke zpřísnění zákona o střetu zájmů postaví Senát a prezident, a pak se poradí o dalším postupu s právníky. Prezident ve středu uvedl, že své stanovisko sdělí až po projednání novely v Senátu.