Zimola: Na každý vládní post můžeme navrhnout několik jmen, měli bychom mít náhradu za Pocheho

Jiří Zimola

Jiří Zimola Zdroj: čtk

Jiří Zimola
2
Fotogalerie

Sociální demokracie by se měla začít bavit o tom, zda by místo svého europoslance Miroslava Pocheho nemohla navrhnout na ministra zahraničí nějakého jiného kandidáta. České televizi to dnes řekl statutární místopředseda ČSSD Jiří Zimola. Jako možného náhradníka za Pocheho, ke kterému mají kategorické výhrady prezident Miloš Zeman i komunisté, zmínil předchozího šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka. Bývalý místopředseda ČSSD Zaorálek pro Aktuálně.cz návrh odmítl s tím, že neaspiruje na žádnou funkci.

Premiér Andrej Babiš (ANO) o víkendu kvůli výhradám Zemana a komunistů, kteří by měli jeho kabinetu pomoci v hlasování o důvěře, oznámil, že Pocheho prezidentovi na jmenování nenavrhne. Sociální demokraté na jeho jménu trvají. Poche plánuje, že v závěru týdne půjde představit Zemanovi své plány ve funkci ministra, ačkoliv Zeman ho chce vyzvat, aby o post neusiloval.

Zimola ČT řekl, že sociální demokracie má řadu kvalitních a erudovaných odborníků na všechna ministerstva. "To platí i v případě ministerstva zahraničí. Platí, že bychom se měli bavit o tom, jestli není možné navrhnout jiné jméno, například si troufám říct jméno Lubomíra Zaorálka," uvedl. Zaorálek, který byl šéfem diplomacie v předchozí vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD), podle něj ve funkci prokázal potřebnou erudici.

Statutární zástupce šéfa ČSSD Hamáčka už svůj postoj, který se zatím liší od oficiálního postoje strany, v posledních dnech naznačoval na sociálních sítích. "Jméno Lubomíra Zaorálka jsem uvedl jako příklad. Je to jen potvrzení toho, co tu už od začátku říkám. ČSSD ze svých řad může na každý vládní post nabídnout několik možných adeptů. Počkejme si na páteční jednání možných ministerských kandidátů a pana prezidenta," napsal Zimola dnes na facebooku.