Polovina Čechů se nebojí užívat prošlé léky. Je to hazard, varují lékaři

Léky

Léky Zdroj: wikimedia.org

Každý druhý obyvatel České republiky polyká prošlé pilulky, místo aby je vrátil do lékárny. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median pro deník Dnes. Podle odborníků je to hazard se zdravím.

Prošlé léky klidně spotřebovává 36 procent lidí, dalších patnáct procent přiznalo, že jim leží dlouho doma v šuplíku a pak je taky buď použijí, nebo vyhodí. Podle listu se tak celá polovina populace nebojí jíst staré léky.

„Což je vyloženě hazard se zdravím, obzvlášť u antibiotik tetracyklinového typu nebo u očních a nosních kapek. I když je člověk skladuje v lednici, tak se mnohé už po týdnu rozkládají a stávají se jedovatými,“ řekl listu odborník na léky Josef Suchopár.

V průzkumu se ukázalo, že ženy jsou šetrnější. Podle deníku Dnes je jim více líto léky vyhodit. Pilulky po lhůtě spotřeby jí 43 procent žen, u mužů je to necelých 29 procent.

Jen minimum Čechů vrací prošlé léky do lékárny

Lékárníky překvapilo i nízké procento lidí, které prošlé léky vždycky vrátí do lékárny. Činí tak pouze 13 procent lidí, sedm procent přiznalo, že tabletky nevracejí a vyhazují je sami. Necelých třicet procent respondentů nedokázalo na otázku, co dělají s prošlými léky, odpovědět nebo uvedlo, že se jim to nestává.

Podle listu přitom Češi patří mezi velké milovníky léků. Bezmála tři pětiny uvedly, že mají v domácí lékárničce nejméně jedno až deset balení léků, 11 a více krabiček má doma téměř 17 procent lidí.