Poslanci navrhli miliardové přesuny peněz v rozpočtu

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: E15

Návrh státního rozpočtu na příští rok je po dnešku před závěrečným schvalováním. Poslanci ho dnes projednali ve druhém čtení a přednášeli své pozměňovací návrhy na přesun peněz uvnitř rozpočtu. Navrhly přesuny v miliardách korun. Jak ale řekl ministr financí Miroslav Kalousek, drtivá většina těchto návrhů nemá šanci. Poslanci o nich mají rozhodovat ve třetím čtení příští středu.

„Drtivá většina těch pozměňujících návrhů nemůže být přijata, to prostě nejde,“ řekl Kalousek. „Alespoň já budu doporučovat, aby nebyla přijata,“ dodal. Zdůraznil, že návrh rozpočtu má své priority a nelze ho „nabourat“. O rozpočtu podle něj ještě bude muset jednat koalice a na jeho podobě se budou muset shodnout všechny tři strany vládní koalice.

Poslanec ČSSD Josef Novotný navrhl přidat 2,1 miliardy korun na služby sociální péče. Peníze chce vzít z důchodů a nemocenské. Jeho stranický kolega Ivan Ohlídal chce přidat 1,2 miliardy vysokým školám z peněz určených na úroky ze státního dluhu. Se stejným návrhem přišel i občanský demokrat Pavel Bém.

Sociální demokrat Václav Klučka chce dát rovněž ze státního dluhu navíc dvě miliardy korun hasičům a polici. Komunistka Marta Semelová navrhla také 1,2 miliardy navíc vysokým školám a kromě toho další čtyři miliardy ministerstvu práce na sociální služby.

Poslanec KSČM Vojtěch Adam chce převést 20 milionů korun ministerstvu školství na zvýšení příspěvku Automotodromu Brno na tzv. zalistovací poplatek pro pořádání Velké ceny ČR v Brně. „Návrh na velkou cenu motocyklů má asi takovou relevanci, jako kdyby někdo navrhl posílit prvoligový klub Sparta Praha, nebo by také někdo mohl chtít posílit diskotékový klub na Václavském náměstí,“ komentoval to Kalousek.