Poslanci odložili lex Babiš na středu

Projednávání státního rozpočtu ve Sněmovně se zúčastnil i prezident Miloš Zeman.

Projednávání státního rozpočtu ve Sněmovně se zúčastnil i prezident Miloš Zeman. Zdroj: ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka při projednávání rozpočtu ve Sněmovně.
Ministr financí Andrej Babiš při projednávání rozpočtu ve Sněmovně.
poslanecká sněmovna
Miloš Zeman
Miloš Zeman
7
Fotogalerie

Sněmovna dnes nebude hlasovat o novele o střetu zájmů zvané lex Babiš, kterou vetoval prezident Miloš Zeman. Debata o normě bude pokračovat ve středu ráno, jak o tom rozhodla dolní komora na návrh ČSSD. Dnešek se nesl ve znamení kritiky předlohy ze strany poslanců hnutí ANO, na jehož předsedu a ministra financí Andreje Babiše její části zjevně míří. Stejně jako Zeman pokládají tato ustanovení za protiústavní.

Návrh na odročení diskuse vznesl předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák kvůli tomu, že od 17:00 měla Sněmovna pevně zařazený bod o někdejší privatizaci těžební společnosti OKD, jež je nyní v insolvenci. Dolní komora by se tak dnes k hlasování o novele nedostala, do diskuse byli přihlášeni ještě čtyři poslanci. Mnozí využívali i takzvané faktické poznámky a přednostní práva.

I schválený návrh na odročení jednání o novele se stal terčem kritiky ze strany ANO. Podle předsedy poslaneckého klubu hnutí Jaroslava Faltýnka je zřejmé, že sněmovní prioritou je dostat Babiše z politiky, přičemž na schvalování důležitých zákonů se ve středu nedostane. Poslanci by mohli hlasovat například o zavedení placené otcovské dovolené a o daňovém balíku, který mimo jiné zvyšuje daňové slevy na děti.

"Pokud hnutí ANO k tomu přistupuje tak, že zákonem (o střetu zájmů) naplníme celý den, svědčí to spíše o obstrukčním jednání," reagoval Sklenák. Šéfa klubu ČSSD se zastal i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "Jsme schopni projednat body úplně všechny, stačí, když budeme mluvit k věci," rýpl si do Faltýnka.

Poslanci za ANO označovali v debatě normu za účelový právní paskvil "ušitý" na Babiše, který je majitelem koncernu Agrofert. Novela by skupinu zejména odstřihla od nenárokových dotací, veřejných zakázek a investičních pobídek. Podle poslanců hnutí je předloha pokusem o ovlivnění volební soutěže. Naopak ministr pro legislativu Jan Chvojka (ČSSD) je přesvědčen o tom, že ústavnost je dodržena.

Poslankyně Úsvitu Jana Hnyková podotkla, že chápe poslance ANO, když brání svého předsedu. Dělají ale podle ní z Babiše chudáka, přičemž sami chtěli, aby se nekradlo. "Pokud chce pan Babiš dělat byznys, ať dělá byznys. Pokud jde do politiky, ať dělá politiku," dodala.

Pro potvrzení novely budou zřejmě hlasovat poslanci téměř všech sněmovních stran. Předem to ohlásili zástupci ČSSD, KDU-ČSL, ODS, TOP 09, KSČM i Úsvitu. Potřebných nejméně 101 hlasů by se tedy mělo v dolní komoře najít.