Poslanci přehlasovali Zemanovo veto zákona o dětských skupinách

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Sněmovna znovu prosadila svou verzi zákona o dětských skupinách. Dnes přehlasovala veto prezidenta Miloše Zemana, podle něhož zákon ohrožuje existenci lesních školek. Koalice chce jejich situaci řešit novelou, která by mohla být přijata počátkem příštího roku.

Norma má dát zákonný rámec dětským skupinám, které začaly vznikat v reakci na nedostatek míst ve standardních mateřských školách. Předpokládá mimo jiné jejich povinnou registraci a splnění hygienických podmínek. Ty by ale nemohlo splnit 120 existujících lesních školek, v nichž se na 2500 dětí vzdělává převážně v přírodě a jídlo mají z domova.

Senát kvůli tomu navrhoval, aby registrace byla dobrovolná, což by umožnilo další existenci lesních školek. Sněmovna ale jeho žádost v září odmítla. Zeman to ve zdůvodnění svého veta zkritizoval. Zákon podle něj alternativy péče o dítě omezuje pouze na jeden druh registrovaných subjektů splňujících přísné podmínky plynoucí ze zákona.

Nový zákon se hned novelizuje

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček ČTK řekl, že Zeman rozhodnutí poslanců respektuje. „Pan prezident považuje za důležité, aby byla otázka lesních školek vyřešena v jejich prospěch,“ uvedl mluvčí. Řešením podle něj může být i novela, kterou chce koalice připravit a která by měla podmínky pro provozování těchto zařízení zmírnit.

Novela by podle předsedy vlády a ČSSD Bohuslava Sobotky měla být předložena hned poté, jakmile zákon o dětských skupinách vyjde ve Sbírce zákonů. Napomohla tomu KDU-ČSL, která s přehlasováním prezidentského veta váhala.

Novela má podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové Tominové (ČSSD) umožnit dobrovolnou registraci, tedy řešení v duchu senátní verze, kterou poslanci odmítli. Představitelé Asociace lesních mateřských škol, České rady dětí a mládeže, Člověka v tísni a Unie center pro rodinu a komunitu ale pochybují, že se tuto novelu podaří přijmout.