Poslankyně ČSSD Emmerová chce být volebním lídrem zemanovců

Milada Emmerová

Milada Emmerová Zdroj: ctk

Milada Emmerová má být volebním lídrem Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) v krajských volbách v Plzeňském kraji. Požádal ji o to čestný předseda strany Miloš Zeman. Chce ale zůstat členkou ČSSD.

Milada Emerová uvedla, že bude svůj záměr kandidovat za zemanovcekonzultovat s vedením ČSSD. Podle stanov potřebuje jeho souhlas. Předseda organizace ČSSD v Plzeňském kraji, hejtman Milan Chovanec postoj Emmerové respektuje.

Emmerová citovala ze sociálnědemokratických stanov, podle nichž „ke zrušení členství v ČSSD může dojít pro aktivní účast na činnosti jiných politických stran nebo politických hnutí bez souhlasu příslušného orgánu ČSSD“.

„Informaci jsem slyšel,“ řekl Chovanec, který nastoupil jako hejtman po Emmerové. Dodal, že nebyl tím, kdo inicioval její odchod do Poslanecké sněmovny, protože tehdy se rozhodla sama. „Stejně tak jí nyní nebudu rozmlouvat její kandidaturu. Je to její osobní rozhodnutí, které já respektuji a ctím,“ uvedl hejtman.

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier byl úmyslem Emmerové překvapen. „Připadá mi to podivné,“ řekl. Dodal, že tuto informaci slyší poprvé.

Chovanec budoucí kooperaci se zemanovci nevyloučil, protože jde o levicovou stranu. „Jsme připraveni diskutovat s každým, kdo chce, aby se v kraji dělaly rozumné věci, a nevidím důvod, proč se nebavit se SPOZ,“ dodal. „Samozřejmě je to třeba diskutovat s naším vedením,“ řekla Emmerová. Poslankyně předpokládá, že se tak stane koncem týdne, až se sejde s předsedou Bohuslavem Sobotkou a ostatními stranickými lídry.