Pospíšil ustupuje z boje o vedení pražského magistrátu. Primátorem bude zřejmě Hřib

Jiří Pospíšil (TOP 09) se vydal pogratulovat poslanci Janu Čižinskému, jehož Praha Sobě zaválela v komunálních volbách

Jiří Pospíšil (TOP 09) se vydal pogratulovat poslanci Janu Čižinskému, jehož Praha Sobě zaválela v komunálních volbách Zdroj: ČTK

Jan Čižinský (vlevo, Praha sobě) a Jiří Pospíšil (TOP 09)
2
Fotogalerie

Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) oznámil, že netrvá na postu primátora Prahy. Šéf uskupení Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) tím podle svých slov chce odblokovat jednání s Piráty a Prahou sobě o nové pražské koalici, které se dočasně zaseklo na personáliích. Post si totiž nárokuje lídr pražských Pirátů Zdeněk Hřib, který prý pohrozil ukončením jednání, pokud jej nebudou koaliční partneři akceptovat. Jan Čižinský (Praha sobě) již dříve uvedl, že primátorem být nepotřebuje.

O tom, že Pospíšil nebude trvat na křeslu primátora, rozhodl zastupitelský klub Spojených sil. „Jednání jasně ukazují, že buď Piráti budou mít primátora, a nebo nebude tato koalice. Pro nás je to těžké rozhodování, protože tento post by měl zastat zkušený politik. Ale uvědomujeme si, že případný rozpad této koalice by byl zklamáním pro voliče," řekl Pospíšil s tím, že se funkce nevzdává, ale ani na ní netrvá. „Tuto moji pozici berte jako snahu odblokovat zatím zablokované personální vyjednávání," dodal.

Všechny tři strany totiž čeká ve čtvrtek večer společné jednání o personálních otázkách v budoucí radě, po jeho skončení by mohlo být již jasné, kdo se stane primátorem. Zároveň by také mohla být známá jména některých radních, boj se povede především o takzvané silové gesce - dopravu, finance, územní rozvoj a majetek. Koalice by měla vzniknout na půdorysu 3-4-4, tedy primátor a dva radní pro Piráty, čtyři radní pro zbývající partnery. Strany současně dokončují své programové prohlášení.

"Tento konstruktivní přístup našich potenciálních koaličních partnerů vítám. My jsme vlastně do toho jednání šli hned s tím ústupkem, že se vzdáme jednoho křesla v radě ve prospěch našich partnerů, tak jsem rád, že tento ústupek takto oplácejí," řekl v reakci Hřib. Piráti budou podle něj usilovat o jednu ze silových gescí.

Pokud by se Pospíšil nestal primátorem, byl by buď radním nebo předsedou zastupitelského klubu. „V žádném případě se nestahuji z pražské politiky," řekl s tím, že nehodlá kumulovat funkce. Hřiba kritizuje pro nedotatek politických zkušeností, ten naopak argumentuje tím, že jeho strana získala z partnerů nejvyšší počet hlasů ve volbách. Přesto mají všechny tři strany shodně po 13 zastupitelích. „Stále ještě doufám, že pan Hřib dojde k názoru, že nechce být další Adriana Krnáčová," uvedl Pospíšil v narážce na dosluhující primátorku z hnutí ANO.

Volby v Praze vyhrála Občanská demokratická strana, která tím získala 14 zastupitelů. Posledním postupujícím bylo hnutí ANO s 12 zastupiteli. Právě vyšachovaná ODS vycítila svou šanci v případě, že by se připravovaná koalice mohla rozpadnout na personálicích.

Pražská lídryně ODS Alexandra Udženija proto Hřibovi nabídla společné jednání s tím, že by mohl být primátorem. „Pan Hřib má k výkonu funkce stejné předpoklady jako pan Čižinský nebo pan Pospíšil, protože ani jeden z nich metropoli nikdy nevedl a nemá zkušenosti s řízením hlavního města," uvedla. Hřib jednání o koalici s ODS odmítl, chce však i s opozicí řešit některé projekty, které Prahu čekají.