Potravinářská komora znovu podpořila rušení sankcí proti Rusku

Prezident Potravinářské komory Miroslav Toman

Prezident Potravinářské komory Miroslav Toman Zdroj: Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

Potravinářská komora dnes zopakovala, že je pro ukončení sankcí EU proti Rusku. Podle komory by pak mohla Moskva zrušit embargo na dovoz potravin, které v roce 2014 zavedla. Argumentuje hlavně vývozem mléčných výrobků do Ruské federace, který se po zavedení embarga propadl. Za tři roky trvání sankcí ztráta mlékárenského průmyslu podle komory dosáhla miliardy korun. Na jednání v Rusku své zástupce nemá. Podle údajů ministerstva zemědělství ale i přes sankce agrární vývoz do Ruska z ČR proti roku 2013 nepoklesl.

Komora takto argumentuje již od zavedení sankcí. "Zatímco za období leden - prosinec 2013 činil objem vývozu mléka a mléčných výrobků z ČR do Ruské federace celkem 238 milionů korun, za období leden - červen 2014, tedy za půl roku, činil tento objem již 188 miliónů korun a rostl zejména vývoz sýrů a sušeného mléka," uvedl prezident komory Miroslav Toman.

Ztráty u přímých exportérů v mlékárenském sektoru podle komory v roce 2014 dosáhly 350 milionů korun, vedlejší dopady však byly podle komory citelnější. Zejména pak pokles výkupní ceny mléka, který i prostřednictvím krizových balíčků řešila Evropská unie, potažmo české ministerstvo zemědělství. V následujících letech tak byla podle komory ztráta kolem 400 milionů korun ročně.

"Veškeré investice na ruském trhu jsou tak dnes v podstatě zmařeny, protože české výrobce nahradí na ruském trhu dodavatelé z jiných produkčních oblastí a bude velice obtížné se na něj znovu vrátit, minimálně to bude znamenat vynaložit tyto investice znovu," dodal Toman.

Evropská nadprodukce, která nemohla putovat do Ruska, potom podle komory skončila v nových členských zemích EU. "Vzhledem k tomu, že se doposud žádné české mlékárenské společnosti nepodařilo uvedenou ztrátu výrazněji snížit a Rusko nahradit jiným exportním teritoriem, bylo by ukončení ruských sankcí vůči České republice z pohledu potravinářů velmi vítaným krokem," uzavřela komora.

Podle údajů ministerstva zemědělství byl celkový agrární vývoz do Ruska z ČR v roce 2013 v hodnotě 2,45 miliardy korun, o rok později pak 2,96 miliardy korun. V roce 2015 klesl na 2,35 miliardy korun, loni pak šlo o 2,56 miliardy korun. Letos za tři čtvrtletí 1,9 miliardy, obdobně jako loni za stejný časový úsek.

Češi nesmějí do Ruska vozit mléčné výrobky, na sankčním seznamu je i zelenina, maso, drůbež nebo ryby. Jak již před časem uvedli zástupci ministerstva zemědělství, Rusové mají stále větší zájem o zemědělské technologie, například v chovu ryb. Vývozní potenciál je v dodávkách genetických zdrojů nebo chmele a piva. U piva se vývoz zvyšuje, za loňský rok šlo o dodávky za 374 milionů korun, letos do konce září pak za 337 milionů korun.

Český stát se snaží podporovat agrární obchod s Ruskou federací dlouhodobě, působí tam například jeden z agrárních diplomatů, které zavedla současná vláda. Letos na jaře pak do Rostovské oblasti zamířil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) s cílem podpořit české podniky v hledání obchodních partnerů.

O prezidentovi komory Tomanovi se spekuluje jako o jednom z kandidátů na pozici ministra zemědělství v menšinové vládě Andreje Babiše (ANO). Toman již v čele ministerstva jednou byl, v roce 2013 se stal členem úřednické vlády Jiřího Rusnoka.