Požár v pražském hotelu má už čtyři oběti. Dvě podlehly zraněním v nemocnici

Dramatické fotografie pražských hasičů ze zásahu při požáru hotelu v centru metropole.

Dramatické fotografie pražských hasičů ze zásahu při požáru hotelu v centru metropole. Zdroj: HZS Praha

Dramatické fotografie pražských hasičů ze zásahu při požáru hotelu v centru metropole.
Dramatické fotografie pražských hasičů ze zásahu při požáru hotelu v centru metropole.
Dramatické fotografie pražských hasičů ze zásahu při požáru hotelu v centru metropole.
Dramatické fotografie pražských hasičů ze zásahu při požáru hotelu v centru metropole.
Dramatické fotografie pražských hasičů ze zásahu při požáru hotelu v centru metropole.
6
Fotogalerie

Sobotní požár hotelu Eurostars David v pražské Náplavní ulici si vyžádal čtyři oběti a zařadil se mezi nejtragičtější v novodobé historii země. Jednadvacetiletý Němec a o rok mladší Jihokorejka zemřeli na místě ještě před příjezdem záchranářů. Dvě ženy, jejichž totožnost policisté ani 24 hodin po požáru neznali, později podlehly těžkým zraněním ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Všichni přišli o život v důsledku nadýchání kouře a udušení. Mezi zraněnými jsou tři Nizozemci, občan Turecka a Francouz, dva lidé zůstávají ve vážném stavu.

Po celodenní práci v pětipatrové budově kriminalisté v neděli před 18. hodinou ukončili ohledání hotelu a budovu předali zástupci majitele. Nyní záleží podle policisté na něm, zda umožní hostům dojít si do pokojů pro osobní věci či doklady.

Kriminalisté na místě zajistili stopy a budou čekat na vypracování posudků od expertů Kriminalistického ústavu a soudních znalců. Stále není jasné, proč požár vznikl. První informace hovořila o klimatizaci, vyšetřovatelé ale zkoumají všechny možnosti. Analýza stop může trvat delší dobu, řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Záchranáři v sobotu večer našli bez známek života dva mladé cizince. Dalších devět lidí se zranilo, z toho pět vážně a čtyři z nich v přímém ohrožení života museli lékaři oživovat. Dvě ženy během noci a nedělního rána zemřely v nemocnici, jejich identitu policisté stále neznají.

Dva lidé zůstávají v ohrožení života, některé lehce zraněné už lékaři propustili. Mezi lehce zraněnými byli i dva profesionální hasiči. "Ačkoliv se jednalo o požár, mezi zraněnými nebyli žádní pacienti s popáleninami, dominovaly případy, kdy se lidé nadýchali kouře... Každé z vyšetřovaných osob záchranáři změřili hladinu oxidu uhelnatého v krvi, aby vyloučili případnou otravu zplodinami hoření," informovala v neděli mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová.

Policisté po neštěstí komunikovali se zastupitelskými úřady obětí a zraněných a jejich prostřednictvím informovali rodinné příslušníky. V hotelu byla ubytována více než stovka hostů, které postupně vyslýchá policie. Hasiči v době požáru evakuovali 34 lidí, převážně cizinců.

Hosty zachraňovali i pomocí vysokozdvižných žebříků z pokojů, chodeb a okenních říms, někteří zůstali odříznuti v horních patrech hořící budovy. Zásah byl podle hasičů mimořádně fyzicky i psychicky náročný, v objektu byla tma a terén byl značně nepřehledný. Majitel hotelu zajistil turistům náhradní ubytování ve třech jiných hotelech v hlavním městě, které vlastní.

S policisty jsou v kontaktu také majitelé hotelu, který patří španělskému hotelovému řetězci Hotusa. "Je nám to strašně líto, učiníme všechno, co je potřebné ve vztahu k poškozeným," řekl novinářům právní zástupce vlastníka hotelu Václav Vlk. Hotel měl podle něj předpisy požární bezpečnosti v pořádku a čeká na závěry vyšetřovatelů o příčinách požáru.

Hlášení o ohni dostali hasiči v 18:03, první jednotka dorazila v 18:06 a požár už byl v plném rozsahu. Postupně se sjelo na Nové Město 17 jednotek profesionálních jednotek, chemici z Petřin, jednotka Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu a šest jednotek dobrovolných hasičů; zbylí dobrovolní hasiči měli pohotovost a pomáhali s jinými mimořádnými situacemi.

Hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň požární aktivity, záchranáři aktivovali traumaplán určený pro mimořádné situace s větším počtem raněných. "Na místě zasahovalo šest záchranářských posádek, dvě lékařské posádky, inspektor, koroner a speciální vůz Atego, který je vybaven i kyslíkovou terapií pro větší počet pacientů," uvedla Poštová.

Traumaplán vyhlásili záchranáři v hlavním městě potřetí v krátké době - v prosinci po srážce autobusu s kamionem na Kunratické spojce, v polovině ledna po nehodě autobusu u Horoměřic, při níž zemřeli tři lidé.

Oheň hasiči lokalizovali ve 21:01 a zásah ukončili hodinu a půl před půlnocí, kdy budovu předali policistům.

Mezi nejtragičtější požáry v novodobé historii českých zemí patří požár v listopadu 1984 v Ústavu sociální péče v Měděnci v severních Čechách, při němž zahynulo 26 chovanek. Touto událostí se inspiroval film Filipa Renče z roku 1991 Requiem pro panenku.

Při požáru pražského hotelu Olympik v květnu 1995 zemřelo osm hostů - tři Belgičanky, dvě Finky, dvě Američanky a jeden Němec, dalších 34 lidí bylo zraněno. Požár vznikl v provozní místnosti v 11. patře na chladicím systému ledničky. Z hotelu bylo evakuováno téměř 600 osob, škoda byla odhadnuta na 50 milionů korun.