Baterie s „hasicími přístroji“ dokážou zabránit vzplanutí elektronických zařízení

Baterie s „hasicími přístroji“ dokážou zabránit vzplanutí elektronických zařízení. Ilzstrační foto.

Baterie s „hasicími přístroji“ dokážou zabránit vzplanutí elektronických zařízení. Ilzstrační foto. Zdroj: Shutterstock

Asi nikdo nechce, aby jeho chytrý mobilní telefon, notebook, digitální fotoaparát... skončil v plamenech kvůli přehřátí baterie. Nyní vědci přišli na to, jak tomu zabránit.

Odborníci z University of Tokyo objevili způsob jak do baterií využívajících organické elektrolyty (typicky lithium-iontových) vložit chemickou látku, která dokáže riziko požáru eliminovat. „Konečným řešením je použití nehořlavého elektrolytu,“ vysvětlují. „Ale všechny návrhy nehořlavých elektrolytů byly vždy doprovázeny nežádoucím kompromisem v oblasti výkonu baterie.“

V tomto případě tým do elektrolytu přidal tzv. trimethylfosfát (TMP), který funguje nejen coby rozpouštědlo, ale i coby zpomalovač hoření. Současně s tím zvýšil koncentraci soli, snížil celkovou těkavost směsi a zajistil, aby na anodách mohly být udržovány vysoké úrovně napětí.

Testy ukázaly, že pokud jde o nabíjecí cykly a degradaci, takto upravený akumulátor si vede přinejmenším stejně dobře (ne-li ještě lépe) jako současné „lionky“.

Nové řešení má rovněž „zanedbatelnou volatilitu“ až do 150°C. O svá elektronická zařízení byste se tedy nemuseli obávat ani v opravdu horkém počasí. A co víc, když při ještě vyšších teplotách baterie nakonec vzplanula, TMP okamžitě začal tlumit spalovací reakci u zdroje.

Tento přístup k navrhování bateriových elektrolytů prý může být rozšířen i na další rozpouštědla, která zpomalují hoření nebo jsou rovnou nehořlavá. Z toho plyne, že je tu velký potenciál pro další zvyšování výkonu baterií.