Pozici Nagyové v nové vládě převezme advokát Štogl. Dříve radil Tvrdíkovi

Advokát Karel Štogl

Advokát Karel Štogl Zdroj: ctk

Ředitelem kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka se podle deníku Insider stane advokát Karel Štogl, který v minulosti spolupracoval s tehdejším ministrem obrany za ČSSD Jaroslavem Tvrdíkem. Povede tak úřad, v jehož čele za vlády Petra Nečase stála Jana Nagyová. Právě její kauzy nezákonného sledování a údajné politické korupce byly příčinou pádu Nečasova kabinetu.

Štogl, který Rusnoka během vyjednávání o složení úřednické vlády opakovaně navštívil, zatím nástup do funkce ředitele premiérova kabinetu oficiálně nepotvrdil. „Podle důvěryhodných informací nicméně ode dneška na úřad vlády nastupuje,“ píše deník Insider. Údajně už také začaly úřední úkony související s jeho přijetím do pracovního poměru.

Insider čtyřicátníka Štogla charakterizuje jako advokáta spojeného se sociální demokracií. Muž, který je nyní poradcem sociálnědemokratického senátora Jana Hajdy, radil v minulosti i tehdejšímu ministru obrany Jaroslavu Tvrdíkovi. Pracoval také jako vojenský diplomat při Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ve Vídni a jako osobní tajemník ministra financí.

Rusnok dnes svou vládu zkompletoval, když poslední volný post obsadil Janem Fischerem, který povede ministerstvo financí. Ve středu dopoledne kabinet jmenuje prezident Miloš Zeman, z jehož popudu navzdory vůli Poslanecké sněmovny vznikl.

Zpátky do advokacie