Práci na zkrácený úvazek získají nejsnáze číšníci

číšník - ilustrační foto

číšník - ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, Mlada fronta E15

Částečný úvazek hledá téměř třetina českých uchazečů o zaměstnání. Poptávka se ale s nabídkou příliš nepotkává. Práci na zkrácený úvazek nabízí jen jeden z deseti zaměstnavatelů, ukázaly statistiky inzertního webu a novin Annonce. Shoda není ani v žádaných profesích. Největší šanci získat zkrácený úvazek mají číšníci, uklízečky a prodavačky. Například ženy ale nejčastěji hledají práci jako administrativní pracovnice.

„Zaměstnavatelé v současnosti nabízejí prostřednictvím naší databáze přes 12 700 volných pracovních míst s možností zkráceného úvazku,“ uvedla zastupující generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. Poptávka ale podle ní mnohonásobně převyšuje nabídku.

Důvodem je podle mluvčího ministerstva práce a sociálních věcí Petra Habáně zvýšená administrativní a organizační zátěž. „Svou roli hrají i ekonomické důvody: zaměstnavatelé musí za pracovníky s částečným úvazkem například uhradit minimální vyměřovací základ zdravotního pojištění nebo vybavit více pracovních míst,“ popsal Habáň.

Podle Sadílkové se ale stát snaží podpořit větší počet zkrácených úvazků, a to hlavně v případě dlouhodobě nezaměstnaných nebo rodičů malých dětí. „Pokud zaměstnavatel přijme takového uchazeče na zkrácený pracovní úvazek, může to Úřad práce zohlednit ve výši poskytnutého příspěvku,“ uvedla Sadílková.

Výhody a nevýhody práce na zkrácený úvazek