Praha 10 chce po zkrachovalé Clanroy půl milionu. Sídlo firmy je vybrakované

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Blazek, Mlada fronta

Seznam státních institucí, které utopily peníze ve zkrachovalé dražební společnosti Clanroy, se rozšiřuje. Vedle Českých drah a Lesů ČR má vůči společnosti více než půlmilionovou pohledávku také Praha 10. Majitelé firmy nejsou přitom k dohledání a správkyně konkurzní podstaty našla jen narychlo vyklizené kanceláře.

Clanroy patřila k největším dražebním společnostem v Česku. Postupně ale přestávala státním institucím vracet peníze za vydražené nemovitosti a nechávala si je. Její úplný krach přišel na konci loňského roku. Lesům ČR firma dosud dluží 65,5 milionu, Českým drahám dluží 69 milionů. Firma má dluhy i u správy sociálního zabezpečení, zdravotních pojišťoven a řady soukromých subjektů včetně rakouské Österreichische Volksbanken.

Praha 10 přesto vidí šanci na získání svých peněz zpět. Na rozdíl od Lesů nebo Drah měla smlouvu s Clanroyem postavenou tak, že výtěžek dražeb šel do úschovy třetí osobě, nikoliv samotnému dražiteli. „Peníze občanů, kteří skládali kauci pro aukci jsou na zvláštním účtu, mimo insolvenci. Jejich výplatě nyní pouze brání administrativní překážky ze strany banky,“ řekl mluvčí Prahy 10 Jan Charvát.

Zkrachovalá firma dluží v souhrnu necelých 200 milionů korun. Dluh přitom není z čeho zaplatit. Z kanceláří společnosti zmizely i počítače, servery i účetní doklady. Případ už samostatně řeší policie. Není navíc jasné, kdo za firmou stál. Jediným jejím akcionářem byla společnost prime Eterprise se sídlem na Seychelských ostrovech.

Z historie firmy se dá odtušit, a informace z realitních kruhů to potvrzují, že za Clanroyem stál podnikatel Zdeněk Macháček, jehož realitní firmy měly v minulosti obdobné potíže, které nakonec přivedly Clanroy ke krachu.